image

Microsoft onthult plan voor veiliger internet

vrijdag 8 juni 2012, 13:47 door Redactie, 19 reacties

Microsoft heeft samen met verschillende partijen een gezondheidsmodel onthuld dat voor een veiliger en gezonder internet moet zorgen. Eind 2010 kondigde de softwaregigant het plan aan om malware te bestrijden zoals dat met echte virussen en ziekten wordt gedaan. Net als een gezondheidsorganisatie verantwoordelijk is voor het in quarantaine plaatsen van besmette personen, zouden ook besmette computers van het internet moeten worden afgesloten.

"Het internetgezondheidsmodel voor cybersecurity" is afkomstig van het EastWestInstitute, een not-for-profit organisatie. Verschillende onderzoekers en academici werkten aan het rapport mee, maar Microsoft's Kevin Sullivan is de hoofdschrijver. Sullivan erkent dat een gezondheidsmodel zoals dat in de echte wereld geldt, niet één op één voor het internet te kopiëren is.

Immuunsysteem
Zo zijn ziekten organisch, terwijl malware opzettelijk door mensen wordt verspreid. De meeste malware veroorzaakt daarnaast geen fysieke schade of dodelijke ongevallen. Daarnaast hebben apparaten geen natuurlijk immuunsysteem.

Om het gezondheidsmodel toch te kunnen gebruiker definieert het rapport zeven richtlijnen. Zo is een gezond internet een algemeen goed, is de gezondheid van het web een gedeelde verantwoordelijkheid, komt preventie voor behandeling en staat de privacy van gebruikers centraal.

Onderzoek
Echt concrete aanbevelingen worden niet gedaan, maar Sullivan ziet wel vijf gebieden voor verder onderzoek. Zo moet de verwachting van consumenten over privacy en veiligheid in kaart worden gebracht en moet duidelijk worden op wat voor manier internetproviders met consumenten kunnen communiceren zonder dat scammers hier misbruik van kunnen maken.

Verder moet duidelijk worden welke partijen in het online ecosysteem waarvoor verantwoordelijk zijn, is het opzetten van effectieve meetmethoden nodig en moet worden bepaald waar een gezond internet precies uit bestaat en hoe dit te meten valt.

Reacties (19)
08-06-2012, 13:53 door Anoniem
With their new slogan: "Internet, don't go there!"
08-06-2012, 14:41 door Whacko
Microsoft, die iets "beter" gaat maken? :)

anyway, ik voorzie al gelijk dat er mensen "per ongeluk" uit voorzorg in quarantaine geplaatst worden. Censuur, here we come.
08-06-2012, 15:45 door Anoniem
Het aggregatieniveau is nog steeds in een academische fase.
Te hoog en te abstract om al concrete maatregelen te beschrijven, laat staan om er al iets zinnigs of onzinnigs over te roepen.
08-06-2012, 16:05 door tegenlicht
Binnenkort verplicht inenten van je PC?

"Net als een gezondheidsorganisatie verantwoordelijk is voor het in quarantaine plaatsen van besmette personen, zouden ook besmette computers van het internet moeten worden afgesloten."

En wie bepaald dat? Die 40 virusscanners? En computers die al 5 jaar met Flame zijn besmet? En hoe je het praktisch aanpakken? deep pakket inspection door de internet health organization?

Dat hele internet security branche begint steeds meer op politiek te lijken. Hoe bizarrer en idioter de uitspraken hoe meer aandacht. Binnekort krijgen we de eerste mensen die er over gaan, maar de ballen verstand van hebben. Of zijn we al zover?
08-06-2012, 16:24 door Anoniem
Door tegenlicht: Binnenkort verplicht inenten van je PC?

" Binnekort krijgen we de eerste mensen die er over gaan, maar de ballen verstand van hebben. Of zijn we al zover?

In bijna alle organisaties zijn de managers en directeuren die feitelijk de beslissingen nemen dit vlak nono's op het gebied van security. In veel gevallen zijn de adviseurs die deze mensen gebruiken ook nono's zonder echte diepgaande kennis dus ja...
08-06-2012, 16:58 door Anoniem
Microsoft, dat is toch het bedrijf met serieuze problemen met Windows Update, certificaten, et cetera ...... ??
Elke maand Patch Tuesday, jaja. Veilig hoor jongens, ga zo door :( Hoe gezond en veilig is het nieuwe Windows 8 straks ?
08-06-2012, 17:18 door spatieman
Eind 2010 kondigde de softwaregigant het plan aan om malware te bestrijden zoals dat met echte virussen en ziekten wordt gedaan
-
Bij Bill dat niet ook bij ALLE windows versies die uitkwamen ?
08-06-2012, 18:55 door jefdom
mischien nog niet zo'n gek idee,apparaten immuum te maken,door bv geen drivers toe te staan dan ,groter dan het toegestane data aantal van de fabrikant en of commandos gewoon te negeren als ze niet aan bepaalde specs voldoen,moet kunnen,voorla in meet en regel techniek.groetjes jefdom
08-06-2012, 19:48 door Anoniem
Zoiets als dit is eigenlijk wel toe te juichen.
Ik denk zelf dat het misschien nog wel beter zou zijn om een volledig nieuw "internet" op ook een nieuw aan te leggen glasvezelnetwerk te maken dat echt 100% veilig en virusvrij is en blijft speciaal voor privacygevoelige taken als internetbankieren, onlinebetalingen en dergelijke. Dit dient simpel te worden gehouden met enkel html gif jpg bestanden en dergelijke die allemaal op CRC te checken moeten zijn en veranderde bestanden er dus gelijk uit gevist kunnen worden.
Dit is echt te realiseren en je moet je eigenlijk afvragen waarom het er nog niet is.
08-06-2012, 21:36 door Anoniem
Iedereen die een openbaar toegankelijke website aanbiedt, moet aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de veiligheid ervan. Net zoals in de echte wereld moet hier het voorzorgsprincipe gelden. Nalatigheid moet consequenties hebben. Je moet kunnen aantonen dat je alles hebt gedaan wat redelijkerwijs (!) van je gevraagd kan worden. Hetzelfde zou moeten gelden voor de eigenaar/beheerder van de server waar de website op draait. Immers, hoe virtueel het internet ook mag zijn, aan het einde van de lijn zijn er steeds personen aan te wijzen die computers neerzetten, stekkers inpluggen, software installeren. Die personen, daar moet je zijn.
09-06-2012, 02:02 door Anoniem
Door tegenlicht: Binnenkort verplicht inenten van je PC?

En wie bepaald dat? Die 40 virusscanners? En computers die al 5 jaar met Flame zijn besmet? En hoe je het praktisch aanpakken? deep pakket inspection door de internet health organization?

Daar is nog niets over bekend.

Zoals al eerder als reactie geschreven: Het zijn slechts gedachtengangen op een academisch niveau zonder concrete maatregelen.

Iedereen die zijn mening nu al klaar heeft spreekt voor zijn beurt en sommigen zelfs met zeer vooringenomen meningen.

Het idee moet gewoon nog verder rijpen. Niemand is er nog echt klaar voor. Dat heb je meestal met dit soort dingen.

Een open mind helpt een stuk bij het lezen van dit soort artikelen. Met een vooringenomen opninie bereik je meestal niet veel.
09-06-2012, 08:57 door Anoniem
Door jefdom: mischien nog niet zo'n gek idee,apparaten immuum te maken,door bv geen drivers toe te staan dan ,groter dan het toegestane data aantal van de fabrikant en of commandos gewoon te negeren als ze niet aan bepaalde specs voldoen,moet kunnen,voorla in meet en regel techniek.groetjes jefdom
Buffer Overflows hebben dan nog steeds een kans...
09-06-2012, 17:33 door Skizmo
hahahahaa... misschien moeten ze eens met een veiliger OS komen.
09-06-2012, 18:00 door Anoniem
Met MicroSoft is echt niets mis, het zijn gewoon de klungels die er niets van begrijpen daar is wat mis mee.
Het is gemakkelijk om een systeem/bedrijf/OS/software te veroordelen.
Beste optie is dan: maak er zelf een als je het kan, I Doubt It en veel succ6!
MicroSoft is zoals sommige scholen, gaan alleen met hun beste leerlingen voort.
09-06-2012, 22:28 door Anoniem
Gebruik gewoon Linux dan ben je een stuk veiliger,want malware en virusssen zijn speciaal op de besturingssystemen Windows en Mac Osx gericht.
Dit omdat dit de twee populairste besturingssystemen zijn.
09-06-2012, 22:36 door Anoniem
Door Skizmo: hahahahaa... misschien moeten ze eens met een veiliger OS komen.


Nonsense post. Verder ga ik er ook niet op in. :-)
10-06-2012, 00:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2012, 08:38 door Anoniem
Proactieve virusscanners proberen ze toch al te maken, dat is het immuunsysteem dat een pc nodig heeft, het internet is te vergelijken met de lucht die we inademen, je kan die toch niet filteren of scannen op ziektes, het is gewoonweg onbegonnen werk.
Dat een met virus geïnfecteerde computer dan de toegang ontzegd wordt is eigenlijk niet zo erg, de gebruiker ervan kan dan ook niet ineens een paar duizend euro kwijtspelen en dan slecht gezind zijn op de maatschappij.
11-06-2012, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik gewoon Linux dan ben je een stuk veiliger,want malware en virusssen zijn speciaal op de besturingssystemen Windows en Mac Osx gericht.
Dit omdat dit de twee populairste besturingssystemen zijn.

Dus, wanneer Linux maar populair genoeg wordt, komt daar ook ellende voor.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.