image

Radboudumc introduceert nieuw digitaal patiëntendossier

maandag 28 oktober 2013, 09:16 door Redactie, 7 reacties

Het Radboud universitair medisch centrum (umc) heeft dit weekend een nieuw digitaal patiëntendossier geïntroduceerd waarbij alles rondom de zorg van patiënten wordt vastgelegd. Het gaat dan om zaken als de inschrijving, afspraken en behandelstappen tot medicatie en notities van de arts.

Ook kunnen patiënten toegang tot hun dossier krijgen en bijvoorbeeld op elk moment inloggen, afspraken maken en herhaalrecepten bestellen. Niet alleen is het nieuwe digitale patiëntendossier onderdeel van persoonsgerichte zorg, zo laat het Radboudumc weten, het zou ook de kwaliteit en de doelmatigheid van de patiëntenzorg en onderzoek verhogen, omdat alles in één systeem wordt vastgelegd.

Gebruikers kunnen vanaf elke willekeurige computer met een wachtwoord en een gebruikersnaam of hun DigiD op de mijnRadboud-omgeving inloggen. Het beschermen van de gegevens kan volgens de website alleen met DigiD met een zogenoemde sms-functie.

Implementatie

Vanwege de overgang is er de komende weken extra personeel beschikbaar en is er meer tijd per patiënt ingepland voor de poliklinische afspraken. "Want de implementatie van een nieuw pakket en een nieuwe manier van werken voor tienduizend medewerkers is een verandering die niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is", aldus het medisch centrum.

Reacties (7)
28-10-2013, 09:35 door Anoniem
Gebruikers kunnen vanaf elke willekeurige computer met een wachtwoord en een gebruikersnaam of hun DigiD op de mijnRadboud-omgeving inloggen.

Dit is vragen om ellende, het is wachten wanneer alle gegevens op straat komen te liggen. Vooral medische gegevens zijn zeer gevoelig, dit soort systemen mogen gewoon niet aan het internet hangen. Zelfs gevoelige overheidsnetwerken hangen niet aan het internet, gewoon omdat er geen oplossingen zijn die bescherming kunnen waarborgen/garanderen.
28-10-2013, 10:01 door Anoniem
Wachten tot de hele meuk op straat ligt.

Leuk hoor, met alle geweld "met de tijd mee willen gaan", maar eigenlijk is wat we zoal aan software hebben daar gewoon niet geschikt voor. En al helemaal niet zodra de overheid om de hoek komt kijken, wat ze in hun arrogantie ook nog eens niet willen toegeven.
28-10-2013, 10:03 door Whacko
Gebruikers kunnen vanaf elke willekeurige computer met een wachtwoord en een gebruikersnaam of hun DigiD op de mijnRadboud-omgeving inloggen. Het beschermen van de gegevens kan volgens de website alleen met DigiD met een zogenoemde sms-functie.

hmm waarom alleen DigiD met sms, en niet met wachtwoord? zal vast zijn omdat dat veiliger is.... maar waarom biedt je gebruikers dan wel de mogelijkheid om met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen?
28-10-2013, 11:07 door Anoniem
Eigenlijk best wel geen goed idee om bsn en digid voor medische zaken te gebruiken. Dat betekent automatische koppeling met bijvoorbeeld de belastingdienst, en waarom zouden die altijd precies moeten weten hoe jouw gezondheid er voor staat? Dit ondergraaft het medisch ambtsgeheim, door de scheiding erg makkelijk overbrugbaar te maken.

We hebben al gezien dat enkel interne regels die zeggen dat zulke koppelingen niet toegestaan zijn, ten ene male onvoldoende zijn om ook maar enige privacygaranties te bewaren.
28-10-2013, 12:11 door Spiff has left the building
Door Redactie:
Gebruikers kunnen vanaf elke willekeurige computer met een wachtwoord en een gebruikersnaam of hun DigiD op de mijnRadboud-omgeving inloggen. Het beschermen van de gegevens kan volgens de website alleen met DigiD met een zogenoemde sms-functie.
Door Whacko, 10:03 uur:
hmm waarom alleen DigiD met sms, en niet met wachtwoord?
Nee, beide zijn vereist.
Zowel DigiD gebruikersnaam en wachtwoord, als tevens controle door middel van de sms-functie.
Klik op de mijnRaboud inlogpagina maar eens op "Log in met DigiD":
https://mijnradboud.radboudumc.nl/mychartprd/
Over DigiD met aanvullende sms-functie, zie:
https://www.digid.nl/faq/?nodeid=2019
https://www.digid.nl/faq/?nodeid=2016
28-10-2013, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk best wel geen goed idee om bsn en digid voor medische zaken te gebruiken. Dat betekent automatische koppeling met bijvoorbeeld de belastingdienst, en waarom zouden die altijd precies moeten weten hoe jouw gezondheid er voor staat?
? DigiD beheer ligt bij Logius, en is een authenticatie middel voor burgers. Belastingdienst is een gebruikende organisatie, net als bijv zorgverzekeraars, gemeentes, provincies, etc.
Dat je hetzelfde authenticatie/autorisatiesysteem gebruikt, wil niet per definitie betekenen dat het systeem alle achterliggende informatie deelt.
28-10-2013, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dat je hetzelfde authenticatie/autorisatiesysteem gebruikt, wil niet per definitie betekenen dat het systeem alle achterliggende informatie deelt.
En dat weten wij, hoe?

Precies! We moeten ze op hun blauwe ogen vertrouwen. Maar, dat doen we, want ze zijn heel betrouwbaar, want dat vertellen ze ons graag. Net als ivo en fred dat graag doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.