image

Mega: wij zullen nooit SSL-sleutels afstaan

maandag 28 oktober 2013, 14:08 door Redactie, 3 reacties

De veilige en versleutelde e-maildienst van Mega zal nooit SSL-sleutels aan opsporingsdiensten afstaan. Nadat Lavabit en Silent Circle aankondigden te stoppen met het aanbieden van een versleutelde maildienst, besloot internettycoon Kim Dotcom in het gat te springen en een eigen dienst te ontwikkelen.

Hoewel deze e-maildienst nog moet verschijnen, hoeven gebruikers niet bang te zijn dat Mega SSL-sleutels aan opsporingsdiensten zal afstaan. Lavabit werd via een "National Security Letter" gedwongen om de SSL-sleutel te overhandigen, zodat het verkeer van gebruikers naar de website toe ontsleuteld kon worden. Lavabit wilde hier niet aan meewerken en besloot de dienstverlening te stoppen.

Mega-CEO Vikram Kumar laat weten dat Mega zich in een andere situatie bevindt waarbij het niet gedwongen kan worden alle SSL-sleutels moet overhandigen. In het theoretische geval dat dit wel het geval zou zijn, zegt Kumar dat Mega naar een land gaat waar de jurisdictie dit niet toestaat. De CEO vraagt zich af waarom Lavabit nooit heeft overwogen om jurisdictie buiten de VS te zoeken.

Gebruiksvriendelijkheid

De e-maildienst van Mega moet in het eerste kwartaal van 2014 online zijn. De basis zou inmiddels zijn gereed, hoewel de end-to-end encryptie nog steeds erg lastig is, zegt Kumar in een interview met Cnet. "We richten ons op de doorsnee internetgebruiker, de interface moet echt heel eenvoudig te gebruiken zijn."

Die eenvoud gaat niet op voor het e-mailgebruik zelf. In eerste instantie kan er alleen met andere Mega-mailgebruikers worden gemaild, omdat het bedrijf andere gebruikers niet kan beveiligen. "Dus de vraag zal zijn of mensen dat willen opofferen", merkt Kumar op. Hij verwacht dat sommige mensen die privacy belangrijk vinden, zoals advocaten, accountants en architecten, snel zullen overstappen."

Reacties (3)
28-10-2013, 15:15 door Anoniem
Om het vertrouwen in dit soort internetondernemingen weer te herstellen, moeten ze gewoon verhuizen naar Europa, en met name Noorwegen, Zweden en Finland lijken mij daarvoor de beste keuze.
28-10-2013, 15:37 door Anoniem
Ach, als het nodig is manipuleert de overheid van de u.s. of assholes gewoon weer de lokale overheid van het land waar Mega is gevestigd en dan wordt de hele boel in beslag genomen en desnoods ontmanteld. Zolang de leiders van alle 'bevriende naties' tot aan hun enkels in de aars van de potus blijven zitten, zal daar weinig aan veranderen
29-10-2013, 00:22 door johanw
Als er een land is waar je juist NIET heen moet gaan (buiten de USA natuurlijk) is het Zweden wel. Die hebben zich de laatste jaren echt als het schoothondje van de USA opgesteld: toen de scientology sekte via een senator wat druk uitoefende om hun "geheime" documenten te beschermen, de manier waarop The Pirate Bay aangepakt is, en recent weer met Julian Assange. Verder schijnt Zweden zich aangesloten te hebben bij de spionageclub van de USA, UK en andere voormalige kolonien van de UK.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.