image

Telecomaanbieders gaan pasfoto op kopie ID-kaart afschermen

maandag 28 oktober 2013, 16:46 door Redactie, 11 reacties

Telecomaanbieders gaan voortaan bij het kopiëren van iemands identiteitskaart, rijbewijs of paspoort de pasfoto en het BSN-nummer via een speciale mal afschermen. Wie een mobiel telefoonabonnement aanvraagt moet bij de meeste telecomaanbieders een kopie van zijn identiteitsbewijs laten maken.

Dit is bedoeld om achteraf te kunnen bewijzen wie het abonnement heeft afgesloten en identiteitsfraude tegen te gaan. Volgens Nederland ICT komt het geregeld voor dat criminelen mobiele telefoonabonnementen afsluiten met een vervalste identiteit. Om deze vormen van fraude tegen te gaan controleren telecomaanbieders de gegevens van klanten en maken een kopie van het identiteitsbewijs.

Kopie

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft bepaald dat organisaties geen kopie van bijzondere persoonsgegevens als pasfoto en BSN-nummer mogen maken. Enkele telecombedrijven maakten al gebruik van een mal om te zorgen dat genoemde gegevens niet op een kopie komen. Ook de andere bij Nederland ICT aangesloten aanbieders zullen standaard de mal gaan gebruiken.

Reacties (11)
28-10-2013, 18:39 door Anoniem
Op mijn ID staat duidelijk dat ik die niet mag kopiëren. Waarom mag een telecombedrijf dit wel?
28-10-2013, 19:58 door Anoniem
Hi maakt gebruik van een mal. Ik stond er versteld van dat zij zo bewust bezig zijn met de opslag van persoonsgegevens van hun klanten. Top!
28-10-2013, 23:58 door wallum
Door Anoniem: Op mijn ID staat duidelijk dat ik die niet mag kopiëren. Waarom mag een telecombedrijf dit wel?
Dat mogen ze dus niet, maar ze doen het toch. Kennelijk zijn ze daar nu pas stevig genoeg op aangesproken.
Door Anoniem: Hi maakt gebruik van een mal. Ik stond er versteld van dat zij zo bewust bezig zijn met de opslag van persoonsgegevens van hun klanten. Top!
Top...? het is gewoon de wet hoor, maar kennelijk is het al bijzonder als een bedrijf zich aan de wet houdt.
29-10-2013, 00:18 door Anoniem
Top...? het is gewoon de wet hoor, maar kennelijk is het al bijzonder als een bedrijf zich aan de wet houdt.
Klopt, het is heel bijzonder als een bedrijf zich aan de wet houd. Nu de overheid nog...
29-10-2013, 02:30 door Anoniem
Mijn scanner (samsung) heeft zelfs een ID Copy knop. Om het ID kopiëren makkelijk te maken...
29-10-2013, 03:04 door Anoniem
Door wallum: Top...? het is gewoon de wet hoor, maar kennelijk is het al bijzonder als een bedrijf zich aan de wet houdt.
Als de overheid er zelf al moeite mee heeft, dan ja.

Zojuist weer mooie voorbeeldjes pijnlijke naïviteit van zowel de ministers van "veiligheid en justitie" als binnenlandse zaken in het nieuws. En niet te vergeten de geheime plannen om een excuus te hebben digitale identiteiten verder in te voeren... en dus verplicht te stellen, en meer van die gein. Je dacht toch niet dat na één keertje "wat probleempjes" met een ITprojectje ze zich eens achter de oren zouden krabben en zich afvragen waar ze nou helemaal mee bezig zijn?

Qua telecombedrijven, overerigens, is de zekerste manier (voor hen) om betaald te krijgen, prepaid. Best wel vreemd dus dat je daar de slechtste deals krijgt, als klant dan. Kennelijk is het risico van niet betalen het verkrijgen van de klant zijn identiteit waard. Waarom? Om door te verkopen soms?
29-10-2013, 08:04 door Anoniem
KPN had ook netjes een malletje voor paspoort/rijbewijs/ID kaart
29-10-2013, 10:33 door Preddie
Bij Vodafone gebeurde dit al. Twee tot drie jaar geleden was dit nog niet zo, ik heb toen vervolgens een klacht in gestuurd bij Vodafone en blij dat ze de procedure aangepast hebben (zo merkte ik enkele maanden geleden)
29-10-2013, 16:06 door Anoniem
"Nederland ICT komt het geregeld voor dat criminelen mobiele telefoonabonnementen afsluiten met een vervalste identiteit. Om deze vormen van fraude tegen te gaan controleren telecomaanbieders de gegevens van klanten en maken een kopie van het identiteitsbewijs."

Wat wordt hier nu bedoeld met 'deze vormen van fraude' ? Ik kan er twee bedenken:
1. Illegaal persoonsgegevens aftroggelen en copy-id maken door telecomaanbieders
2. illegaal gebruik maken van een valse id-kaart door de klant (hoeft niet gelijk aan vervalsd te zijn, bv door gebruik te maken van een zogenaamde novelty id (oogt indrukwekkend, maar lijkt nergens op).

De eerste is inderdaad illegaal waartegen de klant aktie mag ondernemen. De tweede is de enige efficiente manier waarop de klant aktie kan ondernemen om de eerste illegale aktie te ondermijnen.

Mijn ervaring met het aanschaffen van prepaid abo's is dat de meeste baliemedewerkers het geen donder scheelt wat voor id je ze aanbiedt, ze hebben wel wat beters te doen.

En dan nu nog even een welgemeend complimentje aan de meest privacy vriendelijke prepaid sim aanbieder, bliep.nl. Het enige wat ze van je nodig hebben is EEN naam en EEN emailadres.
30-10-2013, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: En dan nu nog even een welgemeend complimentje aan de meest privacy vriendelijke prepaid sim aanbieder, bliep.nl. Het enige wat ze van je nodig hebben is EEN naam en EEN emailadres.
Jij hebt geen idee wat "privacyvriendelijk" betekent. Ik heb hier verschillende prepaid SIMs waar geen enkele naam of emailadres of wat dan ook aan hangt. Contant betaald en altijd contant opgewaardeerd.
01-11-2013, 00:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En dan nu nog even een welgemeend complimentje aan de meest privacy vriendelijke prepaid sim aanbieder, bliep.nl. Het enige wat ze van je nodig hebben is EEN naam en EEN emailadres.
Jij hebt geen idee wat "privacyvriendelijk" betekent. Ik heb hier verschillende prepaid SIMs waar geen enkele naam of emailadres of wat dan ook aan hangt. Contant betaald en altijd contant opgewaardeerd.
Ik neem aan dat je op de lebara's,lycamore's,etc doelt. Die ken ik ook, maar wel een beetje prijzig. Ben vooral bij bliep.nl blijven hangen omdat ze ook betaalbaar 3G hebben (E1 per dag). Privacy is belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Overigens is mobiel bellen per definitie NOOIT met behoud van privacy. Ze mogen je personals dan wel niet kennen, maar ze weten wel permanent waar je bent en met wie je kwekt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.