image

Politie adviseert TrueCrypt voor versleutelen laptop

woensdag 30 oktober 2013, 12:02 door Redactie, 12 reacties

Nederlanders die op reis gaan en hun laptop meenemen krijgen het advies om die met het gratis opensourceprogramma TrueCrypt te versleutelen. Ook wordt reizigers afgeraden om gevoelige zaken, zoals een kopie van het paspoort, in Dropbox of Evernote op te slaan.

Vanwege de Alert Online campagneweek heeft de politie een speciale factsheet met tips om veilig op reis te gaan gepubliceerd. Naast het installeren van trackingsoftware voor de smartphone of laptop, krijgen reizigers ook het advies om hun data te versleutelen.

"Op een Android telefoon of tablet kun je via instellingen ook de gegevens op je SD-kaart coderen." Wie zijn of haar laptop op reis meeneemt wordt aangeraden om het encryptieprogramma TrueCrypt te gebruiken. "TrueCrypt is een gratis programma om je schijf goed en gemakkelijk te kunnen versleutelen."

Verder wordt het inschakelen van twee-factor authenticatie aangeraden en het gebruik van Dropbox en Evernote voor de opslag van gevoelige gegevens afgeraden, omdat deze diensten de data onversleuteld opslaan. "Diensten die je data versleuteld opslaan (zoals Spideroak of Wuala) zijn dan beter", laat de factsheet weten.

Internetverbinding

Daarnaast worden er nog allerlei tips gegevens voor het gebruik van wifi in het buitenland en dat het beter is om de eigen internetverbinding te gebruiken. "Ben je met een groep dan kun je je internetverbinding delen op je smartphone of een "mifi" aanschaffen en iedereen veilige toegang geven via jouw mobiele verbinding." MiFi is een los (mobiel) apparaatje om een lokaal wifi-netwerk op te zetten.

In het geval er geen andere mogelijkheid is dan het gebruik van een open en onbeveiligd netwerk is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. "Je kunt een abonnement nemen bij een VPN-aanbieder (bijvoorbeeld Hamachi, private internet access of ProXPN) waarmee je een veilige verbinding maakt over de onveilige verbinding heen."

De informatie uit de factsheet is afkomstig van het Team Digitale Expertise (TDE) van de eenheid Amsterdam en is aangevuld door het Team Digitale Expertise van de Landelijke Eenheid.

Reacties (12)
30-10-2013, 12:40 door cjkos
En als je dat doet ben je al bij voorbaat verdacht.

Dat staat er dan weer niet bij.
30-10-2013, 12:53 door Anoniem
En als de po-li-tie zelf langskomt? Graag even ontsleutelen meneertje. Want wie wilde dat ookweer verplichten?
30-10-2013, 13:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-10-2013, 13:22 door [Account Verwijderd]
In het geval er geen andere mogelijkheid is dan het gebruik van een open en onbeveiligd netwerk is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. "Je kunt een abonnement nemen bij een VPN-aanbieder (bijvoorbeeld Hamachi, private internet access of ProXPN) waarmee je een veilige verbinding maakt over de onveilige verbinding heen."
Of je eigen VPN maken, of een ssh tunnel via putty gebruiken.
30-10-2013, 14:47 door Anoniem
""Op een Android telefoon of tablet kun je via instellingen ook de gegevens op je SD-kaart coderen." Wie zijn of haar laptop op reis meeneemt wordt aangeraden om het encryptieprogramma TrueCrypt te gebruiken. "TrueCrypt is een gratis programma om je schijf goed en gemakkelijk te kunnen versleutelen." "

Het lijkt mij veel logischer om gewoon te zorgen dat er geen gevoelige informatie op je laptop staat zodat je geen encryptie nodig hebt. Stel dat men vaststelt bij de douane dat je je zaken encrypt dan is de kans groot dat je ofwel in een celletje wordt gezet tot je je encryptie key af wil staan, danwel dat je laptop in beslag wordt genomen.
30-10-2013, 15:07 door Anoniem
De combinatie van Dropbox en Truecrypt werkt geweldig tegen laptopdieven. En voor jezelf blijven je bestanden na een diefstal dan nog beschikbaar.

Zelf vind ik Spideroak niet prettig werken omdat het in mijn geval niet altijd snel en consist bestanden synchroniseerde.

De android encryptie werkt ook prima tegen dieven, maar het limiet van 16 tekens en het feit dat je constant je wachtwoord moet invoeren op zo'n mini-toetsenbord als je je telefoon van standby af haalt maakt het heel verleidelijk om een makkelijk te kraken wachtwoord te gebruiken.
30-10-2013, 16:48 door Anoniem
Niemand weet wie er precies achter TrueCrypt zit(ten)

http://istruecryptauditedyet.com/
30-10-2013, 17:13 door Anoniem
Gewoon truecrypt container op dropbox zetten toch? En anders pgp file encryptie.
Wel leuk als ze met een zoeking voor je daar staan. Ja jullie adviseren zelf..... :-)
30-10-2013, 17:59 door Anoniem
gzip split je truecrypt container vanaf een computer die nooit online is en verdeel het over usbstick, Dropbox, Mega en nog zo wat opties als je echt niet wilt dat iemand je content kan lezen...
30-10-2013, 18:57 door Anoniem
Goed advies (hoewel niet vendor-neutral), maar een typisch voorstel van het veelkoppige monster dat overheid heet. Want inderdaad, de ene tak van de overheid adviseert weer eens wat je bij de andere tak bij voorbaat (en in overgrote meerderheid ten onrechten) tot hoogst verdacht en bij voorbaat doelwit voor allerhande intimidatie en erger maakt...
30-10-2013, 20:20 door sjonniev
Door Anoniem: Het lijkt mij veel logischer om gewoon te zorgen dat er geen gevoelige informatie op je laptop staat zodat je geen encryptie nodig hebt. Stel dat men vaststelt bij de douane dat je je zaken encrypt dan is de kans groot dat je ofwel in een celletje wordt gezet tot je je encryptie key af wil staan, danwel dat je laptop in beslag wordt genomen.

Ook als je geen gevoelige informatie op je laptop hebt staan moet je je harde schijf versleutelen. Zonder versleutelde bootschijf is namelijk iedereen local admin wanneer hij of zij daar zin in heeft, met behulp van een leuk bootCDtje.
31-10-2013, 12:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.