image

"Cyberverzekering wordt net zo gewoon als brandverzekering"

donderdag 31 oktober 2013, 13:28 door Redactie, 2 reacties

Een cyberverzekering waarmee bedrijven zich tegen cyberrisico's kunnen indekken zal op korte termijn net zo gewoon zijn als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering, zo beweert het Verbond van Verzekeraars. Volgens het Verbond zullen verzekeraars in rap tempo cyberverzekeringen ontwikkelen.

"Steeds vaker komt de vraag op of cyberrisico’s ook verzekerbaar zijn. In de Verenigde Staten zijn verzekeraars daar al ver mee, in Nederland zijn er nog maar weinig cyberpolissen op de markt", zo laat het Verbond weten. Materiële schade, zoals een brand in de serverruimte, wordt via traditionele verzekeringen gedekt.

Schade aan data wordt echter zelden gezien als materiële schade. Reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen bieden doorgaans ook alleen dekking voor zaak- en letselschade, niet voor financieel nadeel als gevolg van een digitaal incident. Naast het verzekeren zegt het Verbond dat verzekeraars bedrijven ook kunnen helpen met het optuigen van preventief beleid.

Reacties (2)
31-10-2013, 15:22 door CSO.
Dit is een schijnmaatregel voor de luie ondernemer. Het is rendabeler om een effectief beveiligingsbeleid te hanteren en de risico's zelf te beheersen. Als het echt niet anders kan zou je restrisico's kunnen verzekeren, maar als je dat inzicht/volwassenheidsnivo al hebt is een verzekering ook niet echt van toegevoegde waarde meer.
31-10-2013, 16:05 door Anoniem
Door CSO.: Dit is een schijnmaatregel voor de luie ondernemer. Het is rendabeler om een effectief beveiligingsbeleid te hanteren en de risico's zelf te beheersen. Als het echt niet anders kan zou je restrisico's kunnen verzekeren, maar als je dat inzicht/volwassenheidsnivo al hebt is een verzekering ook niet echt van toegevoegde waarde meer.
Verzekeringen zijn sowieso meestal niet gewenst voor grote bedrijven / instellingen.
Voor particulieren en MKB's is dit een ander verhaal...

Daarnaast is financiële gevolg-schade bij mijn weten wel degelijk gedekt door de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen, in ieder geval wel door de goede, correct me if I'm wrong.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.