image

China bezorgd over Amerikaanse spionagepraktijken

vrijdag 1 november 2013, 11:39 door Redactie, 1 reacties

China zegt dat het de eigen beveiliging gaat aanscherpen uit zorgen over de spionagepraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten. Uit documenten die de Duitse krant Der Spiegel publiceerde bleek dat de VS ook in China actief is en in verschillende steden "luisterposten" heeft.

"We maken ons zorgen over de continue blootstelling aan Amerikaanse surveillanceactiviteiten en zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Die liet weten dat Beijing de noodzakelijke stappen zal nemen om de eigen informatiebeveiliging te beschermen.

Ook Chinese wetenschappers en onderzoekers maken zich zorgen. "In plaats van communicatie en samenwerking over cybersecurity op te zoeken, wakkert de VS door deze afluisterpraktijken verdenkingen en wantrouwen tussen de twee landen aan", stelt universiteitsonderzoeker Li Haidong tegenover de China Daily.

Relatie

Volgens Haidong heeft het afluisterschandaal tot woede bij de Europese media en het Europese publiek geleid, maar gaat het vooral om een "tactisch probleem" binnen de Europees-Amerikaanse relatie. De basis om samen te werken zou er niet onder te leiden hebben, laat hij weten. "De twee partijen zullen nog steeds nauw samenwerken op gebieden als Syrië, Iran en anti-terrorisme." Volgens de wetenschapper moet er internationale regelgeving komen om staatsspionage via cyberspace aan te pakken.

Reacties (1)
01-11-2013, 15:39 door pierce07
De pot verwijt de ketel...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.