image

"Amerikaanse bedrijven profiteren niet van spionage NSA"

donderdag 7 november 2013, 17:37 door Redactie, 6 reacties

Amerikaanse bedrijven profiteren niet van de spionagepraktijken van de NSA en andere inlichtingendiensten, in tegenstelling tot spionage door China, wat wel aan Chinese bedrijven ten goede komt, zo beweert het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant.

Het bedrijf publiceerde eerder dit jaar een rapport over vermeende spionage door Chinese hackers, die onderdeel van het Chinese leger zouden zijn. China ontkende de aantijgingen en Chinese media stelde dat het rapport een verkooppraatje was. Daarnaast kwam er ook van Amerikaanse experts kritiek op het rapport. Een maand na de publicatie stelde Mandiant dat de aanvallers hun sporen aan het wissen waren.

Aan de hand van nieuwe informatie van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf heeft een speciale commissie nu een nieuw rapport geschreven. Daarin staat dat China de houding ten aanzien van cyberspionage om economische- en handelsinformatie te stelen niet heeft veranderd.

De onthulling door Mandiant zou er alleen voor hebben gezorgd dat Chinese hackers hun 'tools en infrastructuur' hebben aangepast, zodat toekomstige aanvallen lastig te detecteren en toe te wijzen zijn, aldus het rapport, dat al in handen van Reuters is. De commissie die het rapport samenstelde adviseert het Amerikaanse congres over het China-beleid.

Snowden

De pogingen om de vermeende Chinese cyberspionage aan banden te leggen is volgens sommige experts hardhandig door Edward Snowden verstoord. "Zelfs als hij het met opzet had gedaan, had Snowden niet beter de Chinese strategie voor het beschermen van de eigen cyberactiviteiten kunnen helpen", aldus een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris tegenover Newsweek.

Net op het hoogtepunt van de gesprekken tussen de VS en China over cyberspionage verschenen de documenten van Snowden, waaruit bleek dat de Verenigde Staten zelf op ongekende schaal het internet afluisteren en aftappen. "Niemand kan het iets meer schelen dat we over Chinese spionage janken. Het moment daarvoor is voorbij en ik zie niet hoe we hier van terug kunnen komen", aldus Jason Healey van de Atlantic Council denktank.

Volgens Richard Bejtlich van Mandiant is er wel een verschil tussen de spionage van de VS en China. "Natuurlijk spioneert de VS, maar niets van wat de VS doet komt ten gunste van Amerikaanse bedrijven, en bijna alles wat de Chinezen doen komt Chinese bedrijven ten goede."

Reacties (6)
07-11-2013, 18:47 door Anoniem
niets van wat de VS doet komt ten gunste van Amerikaanse bedrijven

Keep on dreaming! Een budget van 52 miljard dollar krijg je anders niet verantwoord, stelletje terroristen alleen zijn dat geld niet waard.
07-11-2013, 20:03 door Anoniem
"niets van wat de VS doet komt ten gunste van Amerikaanse bedrijven"

Alleen al AT&T krijgt meer dan $10mln per jaar toegeschoeven van de CIA voor spionageactiviteiten (http://www.nu.nl/buitenland/3622588/cia-betaalt-provider-telefoongegevens.html). Hoeveel inlichtendiensten en telcombedrijven telt de VS eigenlijk?
07-11-2013, 21:12 door Anoniem
Al decennia gedocumenteerde cases van quasi bewezen doorsluizen van gegevens door NSA/CIA/... aan Amerikaanse bedrijven om competitief voordeel op (vnl.) Europese bedrijven te halen : http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON
07-11-2013, 21:43 door johanw
Airbus is het daar helemaal niet mee eens, die hebben door sit soort praktijken orders verloren aan Boeing.
08-11-2013, 10:35 door Mysterio
Volgens Richard Bejtlich van Mandiant is er wel een verschil tussen de spionage van de VS en China. "Natuurlijk spioneert de VS, maar niets van wat de VS doet komt ten gunste van Amerikaanse bedrijven, en bijna alles wat de Chinezen doen komt Chinese bedrijven ten goede."
Natuurlijk verwacht hij dat de hele wereld hem gelooft! Wat een onzin weer. Als er één natie is die wordt aangestuurd door het bedrijfsleven en de giganten van de economie, dan is het de USA wel.

In China is het net andersom. Waar in de US het bedrijfsleven de politiek stuurt, stuurt in China de politiek het bedrijfsleven.
09-11-2013, 00:02 door Anoniem
rarara, een Amerikaans bedrijf komt dit vertellen. Dat geloven we dan direct.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.