image

"Snowden gebruikte wachtwoorden van collega's"

vrijdag 8 november 2013, 10:39 door Redactie, 4 reacties

Klokkenluider Edward Snowden zou de wachtwoorden van nietsvermoedende collega's hebben gebruikt om toegang tot vertrouwelijk materiaal te krijgen toen hij bij de inlichtingendienst NSA gedetacheerd was, zo laten anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters weten.

Een deel van de documenten die Snowden aan de media lekte zou hij op deze manier hebben verkregen. Tijdens het onderzoek naar de klokkenluider werd een handvol werknemers geïdentificeerd die inloggegevens aan Snowden hadden gegeven. Mogelijk zou de klokkenluider tussen de 20 en 25 collega's hebben overtuigd om hun wachtwoorden af te staan, door te vertellen dat hij die nodig had voor zijn taak als systeembeheerder.

Deze collega's werden ondervraagd en van hun taken ontheven, maar de bron van Reuters kon niet vertellen of ze zijn ontslagen of andere taken hebben gekregen. De Amerikaanse autoriteiten hebben nog altijd geen volledig beeld van hoeveel documenten Snowden wist mee te nemen, omdat hij een deel van zijn elektronische sporen zou hebben gewist.

Reacties (4)
08-11-2013, 10:54 door Anoniem
Ik weet niet meer wat ik wel en niet moet geloven.
Is dit een smoking gun (was Snowden misschien toch een snodaard) of rook gordijn (damage control van de NSA)?
08-11-2013, 11:10 door N4ppy
Je zou toch verwachten dat ze iets van 2 factor authenticatie gebruiken ofzo?
08-11-2013, 21:57 door Anoniem
Als je alléén userid/password als authenticatie gebruikt, moet je ook verwachten dat dit gedeeld wordt in een grote organisatie. Met goede voorlichting kun je de percentages daarvan omlaag brengen, maar nooit op nul krijgen. Hoe groter de organisatie, hoe meer mensen het delen.

En er kunnen best (min of meer) legitieme redenen zijn geweest om die wachtwoorden te delen met een systeembeheerder. Misschien was dat wel nodig om back ups te maken, of om te ondersteunen bij queries op data, die de betreffende mensen moesten doen, maar de kennis niet voor hadden. "Ach, geef je wachtwoord maar even, dan kijk ik in m'n avonddienst wel even hoe ik die informatie boven water krijg".

Met smart phones en tabletten worden tegenwoordig computers steeds eenvoudiger te gebruiken, maar dat is lang niet altijd zo geweest, en is op veel plekken nog steeds niet zo. Dus zo gek is dat ook niet...
Het gebruik van userid/password zegt meer over de onvolwassenheid van de security-aanpak van de organisatie, en veel minder over Snowdon zelf. Dit soort berichten duidt eerder op "het zoeken van zwarte pieten"...
09-11-2013, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet niet meer wat ik wel en niet moet geloven.
Is dit een smoking gun (was Snowden misschien toch een snodaard) of rook gordijn (damage control van de NSA)?

Dat is heel simpel: de NSA moet je niet geloven. Het zit in de menselijke psyche om het eerste wat ze over iets horen te geloven. Dat is natuurlijk niet rationeel. Je kunt beter kijken naar de bron.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.