image

Microsoft lanceert gratis Windowsbeveiliging EMET 4.1

woensdag 13 november 2013, 08:36 door Redactie, 11 reacties

Microsoft heeft een nieuwe versie van de gratis Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) gelanceerd, die Windows tegen exploits en andere aanvallen moet beschermen. EMET zorgt ervoor dat verschillende technieken waarmee beveiligingslekken worden misbruikt niet meer werken.

Windows beschikt zelf over verschillende verdedigingsmaatregelen zoals Dynamic Data Execution Prevention (DEP) en Address Space Layout Randomization (ASLR). Veel programma's van derden maken hier geen gebruik van, waardoor het eenvoudiger wordt voor een aanvaller om een kwetsbaarheid te misbruiken. EMET kan ook deze programma's beschermen.

Daarnaast is de tool in staat om aanvallen te detecteren waarbij verdachte SSL/TLS certificaten worden gebruikt. Onder andere door SSL-certificaten te 'pinnen', zodat bijvoorbeeld man-in-the-middle-aanvallen via vervalste certificaten kunnen worden herkend. Verschillende certificaten worden door EMET standaard ondersteund, zoals die van Microsoft zelf, Twitter, Facebook en Yahoo.

Features

In EMET 4.1 zijn verschillende nieuwe features en verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de standaard beveiligingsprofielen, certificaatregels en Group Policy Object configuratie bijgewerkt. Ook worden nu gedeelde remote desktop-omgevingen op Windowsservers ondersteund waar EMET is geïnstalleerd.

Verder is het Windows Event loggingmechanisme verbeterd, voor nauwkeurigere rapportages in scenario's met meerdere gebruikers. Als laatste zijn er verbeteringen doorgevoerd voor de compatibiliteit met verschillende applicaties en het voorkomen van "false positive" waarschuwingen.

EMET is zowel voor consumenten als bedrijven bedoeld. "Veel van onze klanten rollen EMET op grote schaal uit via de Microsoft System Center Configuration manager en passen via Group Policy regels voor bedrijfsapplicaties, gebruikers en accounts toe", aldus Microsoft.

Reacties (11)
13-11-2013, 11:58 door Anoniem
Waarom niet EMET niet standaard verspreiden via windows update? Wel zo gemakkelijk voor windows gebruikers.Maar ja,waarom makkelijk doen als het moeilijk kan,he Microsoft Windows!?
13-11-2013, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom niet EMET niet standaard verspreiden via windows update? Wel zo gemakkelijk voor windows gebruikers.Maar ja,waarom makkelijk doen als het moeilijk kan,he Microsoft Windows!?
Vooral omdat MS -terecht- een duidelijk onderscheid maakt tussen gebruikers en systeem-beheerders.

EMET is niet geschikt voor (beginnende) gebruikers omdat, indien e.e.a. niet correct wordt ingesteld, het behoorlijk wat "onverklaarbare" problemen kan opleveren, vooral met 3rd party software.


Begrijp me goed, ik ben het ook lang niet altijd eens met de beslissingen uit Redmond, maar dat betekent niet dat alles wat ze doen per definitie "slecht" is.
13-11-2013, 14:23 door Mysterio
Ik heb dus inderdaad op verschillende systemen EMET staan, maar moet dit handmatig updaten. Het zou wel fijn zijn als Microsoft enige visie zou ontwikkelen op dat gebied.
13-11-2013, 15:23 door Anoniem
Als dit pakket net zo "goed" zijn werk doet als windows security essentials, dan gaat het echt een bijdrage leveren!
13-11-2013, 17:45 door FlamingFireFunky
Even een vraag:

Ik krijg als ik EMET wil openen vanuit het startmenu altijd de volgende melding: "EMET Agent status: not running".
Bij versies 3.0 en 3.5 had ik dit niet, sinds 4.0 en bij 4.1 dus wel...

Kan dit ermee te maken hebben dat ik niet inlog als Administrator? Iemand advies?
14-11-2013, 10:11 door Anoniem
Het enige wat ik van EMET begrijp, is de manier waarop de pinrule werkt.
Deze mogelijkheid beschermt mij tegen een vals certificaat bij het internetbankieren.
Jammer is dat dit alleen maar geld voor Explorer gebruikers en niet voor andere browsers.

Omdat de rest van al die regels onbegrijpelijk zijn, weet ik dus niet waarom af en toe ik een melding
krijg van EMET dat er iets aan de hand is met een programma, en deze wordt afgesloten.
14-11-2013, 11:15 door Mysterio
Door FlamingFireFunky: Even een vraag:

Ik krijg als ik EMET wil openen vanuit het startmenu altijd de volgende melding: "EMET Agent status: not running".
Bij versies 3.0 en 3.5 had ik dit niet, sinds 4.0 en bij 4.1 dus wel...

Kan dit ermee te maken hebben dat ik niet inlog als Administrator? Iemand advies?
Ik had datzelfde probleem, maar na nog een herstart is het verdwenen. Waarschijnlijk moet je nog een keer herstarten en aanmelden onder je Admin account.

Met XP kan ik dan weer niet via het icoontje rechtsonder de GUI benaderen, wel via het Start Menu. Op Windows 7 heb ik dat probleem dan weer niet. Al met al vind ik het nog steeds een erg bewerkelijk en onvolledig gevalletje.

Vooral omdat MS -terecht- een duidelijk onderscheid maakt tussen gebruikers en systeem-beheerders.

EMET is niet geschikt voor (beginnende) gebruikers omdat, indien e.e.a. niet correct wordt ingesteld, het behoorlijk wat "onverklaarbare" problemen kan opleveren, vooral met 3rd party software.
Inmiddels wordt EMET in de adviezen gestopt die naar normale gebruikers worden doorgestuurd. Zie bijvoorbeeld het bericht over dat IE lek en het gedoe over Office.

Het lijkt er sterk op dat EMET een initiatief is van een stelletje enthousiastelingen binnen Microsoft, wat ik van harte toejuich, maar dat de rest van Microsoft er geen zin in heeft. Zelfs menig Microsoft product draait niet goed onder EMET!
14-11-2013, 13:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-11-2013, 16:59 door FlamingFireFunky
@ Mysterio en @ pe0mot:

Inmiddels, na inderdaad enkele keren opnieuw opstarten, werkt 4.1 perfect op zowel Vista Home Premium 64 bit en op W7 Professional 64 bit.

Overigens was het bij 4.0 ook alleen in het begin zo herinner ik me nu.

Op beide systemen log ik niet in als admin, dus dat had er blijkbaar niets mee te maken. Wel is het zo dat ook ik EMET alleen kan opstarten vanuit het startmenu, bij aanklikken van het pictogram in het systeemvak krijg ik te zien dat admin privileges vereist zijn.
16-04-2014, 21:32 door Anoniem
Kan het niet meer opstarten van MS Works ook met Emet te maken hebben???
03-06-2014, 11:26 door Anoniem
kan deze tool niet downloaden voor mij windows 7
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.