image

Belgisch-Nederlands onderzoek naar beveiliging bankgegevens

woensdag 13 november 2013, 15:19 door Redactie, 5 reacties

De Belgische en Nederlandse privacytoezichthouders gaan de beveiliging van de betalingsnetwerken van SWIFT onderzoeken. Reden is berichtgeving dat de NSA onrechtmatige toegang tot het dataverkeer van SWIFT zou hebben. SWIFT is de organisatie die het internationale betalingsverkeer faciliteert.

Het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP) en de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) zullen gaan onderzoeken of derden ongeoorloofde of onrechtmatige toegang tot de bankgegevens van Europese burgers hebben kunnen krijgen. Het onderzoek zal in nauwe samenwerking en overleg tussen beide privacytoezichthouders worden uitgevoerd, zo meldt het CBP vandaag.

Verdrag

De afgelopen tijd verschenen diverse berichten dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten zich rechtstreeks toegang tot bankgegevens zouden hebben verschaft, wat in strijd met de privacy-afspraken is die in het Terrorist Finance and Tracking Program II Agreement (TFTP-verdrag) zijn opgenomen en waar SWIFT onder valt. SWIFT regelt het internationale betalingsverkeer voor meer dan 10.000 financiële instellingen uit circa 200 landen. Het hoofdkantoor van SWIFT is gevestigd in België. De organisatie heeft tevens een locatie in Nederland.

In 2010 sloot de Europese Commissie het TFTP-verdrag. Dit verdrag over de uitwisseling van bankgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten in het kader van terrorismebestrijding biedt de Verenigde Staten de mogelijkheid om via een speciale procedure gegevens over banktransacties op te vragen. In het verdrag zijn diverse privacyvoorwaarden opgenomen zoals de wijze waarop zij mogen worden gebruikt en de externe controle hierop.

Reacties (5)
13-11-2013, 16:50 door Anoniem
Dan mogen ze ook gelijk even langs dat nieuwe data-center in Roosendaal lopen van HP, je weet wel, dat center waar ze alle rekening-gegevens van de 3 grote banken in Nederland (gaan) beheren op Cisco servers...

Of zeg ik nu iets dat niet mag? (Foei!)
13-11-2013, 19:33 door schele
Wil eerst wel eens zien wie dat dan gaat uitvoeren. Die DPA's zijn juristen, geen IT auditors. Wellicht een KPMG of PWC, en dan weet ik al genoeg. Een glas, een plas, ...
13-11-2013, 19:48 door Anoniem
Dit is heel raar. Niet omdat het geen goed idee is, maar omdat dit al veel eerder speelde. Namelijk, SWIFT heeft geprobeerd zichzelf uit de PATRIOT act-valstrik te bevrijden door servers uit de VS weg te halen (en die in Zwitserland? neer te zetten). Vervolgens ging de EU een "datadeel"verdrag aan met de VS, zodat die data toch weer linea recta daar terecht kwamen. Dus wat doen ze nu moeilijk met nakijken of er geen data bij de VS terecht komt?

Je geeft die gasten een vinger en ze slaan je helemaal op. Dat wisten we al langer, dat was al zo ontzettend duidelijk dat het pijn doet. En de EU heeft hier willens en wetens aan meegewerkt. Met voorbedachte rade gegevens over alle internationale, dus ook binnen-de-EU-maar-wel-over-de-grens, transacties weggegeven. Waarom dan nu moeilijk doen? Wat heeft dit nog voor nut, vanuit ons perspectief, dat van de burger, gezien?
14-11-2013, 08:28 door schele - Bijgewerkt: 14-11-2013, 08:36
Omdat het Europese verkiezingen zijn en dit heel erg leeft onder de mensen. Wat anders beweegt overheden om iets te doen...
14-11-2013, 11:19 door rsterenb
Het is een beetje OT, maar.. Overheden doen waar ze zin in hebben of anders wat grote multinationals willen; niet wat kiezers graag zouden willen dat ze doen. Luisteren naar de kiezer is alleen belangrijk als dat vlak voor de verkiezingen is, en dan moet je vooral heel populair bij de man met de pet zijn. En oh ja, af en toe moet je ze een bot toewerpen zodat ze iig nog het idee hebben dat er iemand luistert.

Maar je hebt een punt. De gemiddelde kiezer is al zo afgestompt dat het 'm helemaal niets meer uit maakt. Want wat je ook kiest, het blijft een beetje lood om oud ijzer. En dat geeft een overheid de kans om te doen wat ze willen. Kijk maar naar ons despootje Opstelten met z'n nieuwe ding: we gaan de reisgegevens van alle Nederlanders opslaan. Op die manier kunnen we namelijk uit ruim 16M mensen 100 of 200 mensen volgen (mug vs olifant, iemand?). De 2e kamer is tegen, maar Opstelten gaat gewoon door met wat 'ie van plan is (of wil dat iig doen). Ga eens een representatief (...) onderzoek doen of dat is wat de gemiddelde Nederlander wil?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.