image

Nederlandse providers lanceren systeem tegen botnets

donderdag 14 november 2013, 12:14 door Redactie, 3 reacties

Een groep Nederlandse internetproviders heeft samen met SURFnet en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een systeem gelanceerd om botnets aan te pakken. AbuseHUB, zoals het systeem heet, verwerkt centraal informatie over botnetbesmettingen in Nederland.

Het heeft als doel om besmette computers sneller te detecteren en internetgebruikers beter en sneller te helpen als hun computer besmet is met een virus. Zo kunnen botnets effectiever bestreden worden en wordt de internetveiligheid in Nederland verder verhoogd. Daarnaast beperkt het systeem de schade die een botnet kan aanrichten wat weer kosten bespaart.

Infecties

Volgens de deelnemende partijen aan AbuseHUB worden botnets op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. Uit onderzoek van de TU Delft bleek eerder dat 5% tot 10 % van de Nederlandse internetgebruikers jaarlijks te maken heeft met een botnetinfectie. AbuseHUB moet dit aantal naar beneden brengen.

"Meldingen over botnetbesmettingen worden door de AbuseHUB verzameld, geanalyseerd, gesorteerd en verzonden naar de aangesloten leden. Op deze manier krijgen bijvoorbeeld de internetproviders een actueel overzicht van besmettingen in hun netwerk en kunnen ze zeer snel en gericht actie ondernemen om de botnetbesmetting te verwijderen", zegt Gert Wabeke, voorzitter van Abuse Information Exchange.

Samenwerking

De vereniging Abuse Information Exchange is een samenwerking tussen internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, ZeelandNet en Ziggo, SIDN, het bedrijf achter de .nl-domeinnamen, en SURFnet. Het ministerie van Economische Zaken droeg 235.000 euro bij aan de opstartfase, SIDN financierde de overige kosten.

Reacties (3)
14-11-2013, 14:41 door Anoniem
Hier zullen wel weer veel mensen zijn die het een schending van hun privacy vinden wanneer hun provider hen informeert dat zij zijn geinfecteerd en dat hun PC onderdeel uitmaakt van een botnet ? ;)
14-11-2013, 15:30 door Anoniem
Volgens Redactie behoeft wie SURFnet zijn of wat ze doen kennelijk geen uitleg, maar SIDN tot twee keer toe wel.
14-11-2013, 17:31 door [Account Verwijderd]
En deze voor Anon15:30;

"Over SURFnet
SURFnet zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT. SURFnet richt zich daarvoor op het stimuleren, ontwikkelen en exploiteren van een vertrouwde en verbindende ICT infrastructuur, waarmee de mogelijkheden die ICT biedt, optimaal kunnen worden benut. SURFnet is daarmee de ICT-motor voor innovatie in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland."

http://www.surfnet.nl/nl/organisatie/Pages/Default.aspx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.