image

NSA wil deel geheimen prijsgeven voor Snowden

vrijdag 15 november 2013, 09:28 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zeg van plan te zijn om een deel van de geheimen over de spionageprogramma's prijs te geven voordat klokkenluider Edward Snowden dit doet. Dit moet het debat over deze programma's in betere banen leiden.

"We zijn nog aan het kijken hoe we dit kunnen doen", zegt Richard Ledgett, de NSA-functionaris die de respons van de inlichtingendienst leidt op de onthullingen door Snowden. Om ervoor te zorgen dat het proactief vrijgeven van bepaalde informatie niet voor problemen zorgt, moet de NSA eerst bepalen welke geheimen het kan onthullen zonder dat dit de staatsveiligheid in gevaar brengt.

Documenten

NSA-directeur Keith Alexander stelde onlangs dat Snowden mogelijk 200.000 NSA-documenten heeft meegenomen, waarvan de meeste nog moeten verschijnen. Inlichtingenfunctionarissen laten het Amerikaanse National Public Radio weten dat de documenten van Snowden vermoedelijk in vier categorie├źn vallen. Als eerste gaat het om informatie over de mogelijkheden van de NSA, zoals het onderscheppen van elektronische data en telefoonverkeer.

Daarnaast zijn er de NSA-inlichtingenrapporten over dreigingen, buitenlandse leiders en andere onderwerpen. De derde categorie is informatie over NSA-partners, zoals de samenwerking met Amerikaanse IT-bedrijven en buitenlandse inlichtingendiensten. Als laatste zijn er de inlichtingenverzoeken van andere Amerikaanse overheidsinstanties, zoals het Pentagon, de CIA of FBI.

De meeste onthullingen gingen vooral over de mogelijkheden en partners van de NSA. Functionarissen zouden zich echter het meeste zorgen over de laatste categorie maken, de verzoeken door andere overheidsinstanties. Het vrijgeven van deze informatie zou kunnen laten zien waar de Amerikaanse inlichtingendiensten te kort schieten en de Verenigde Staten kwetsbaar zijn.

Reacties (3)
15-11-2013, 10:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-11-2013, 10:47
[Verwijderd]
15-11-2013, 11:24 door Anoniem
Door Peter V.: Ik ben bereid dit soort informatie van de NSA niet te geloven.

Is het altijd al niet het probleem om na te gaan welke informatie 'betrouwbaar' is en welke gemanipuleerd?
Ook betrouwbare correcte informatie waar items uit weggelaten zijn of zelfs de manier van vertellen kunnen sturende invloed hebben.

Aan de andere kant kun je dit ook zien als een eerste stapje in de richting van openbaarheid en controleerdbaarheid. Iets wat we van onze eigen systemen in Nederland ook steeds minder kunnen zeggen.

bv bestellen van aparatuur vor illegale praktijken van de AIVD ...
en de motivatie van sturende besluitvorming ... (terrorisme, kinder porno, etc)


De veiligheid die we m.i. aan het opbouwen zijn is steeds meer alleen gestuurd door aangewakkerde angst, en voor zover ik weet is angst alleen een slechte raadgever.
15-11-2013, 13:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-11-2013, 13:59
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.