Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Windows Update probleen sedert 12 november 2013 patchronde

16-11-2013, 10:31 door GeminiAlpha, 22 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-11-2013, 11:12
Toch maar ff een nieuw topic aangemaakt, abusievelijk aan ander topic gekoppeld (sorry)

Vlg mij zit er een heftige fout in de windows update van afgelopen week.
Ik ontdekte het toen ik in de Virtuele Machine -cq- XPmode van Windows 7pro, Windows Update wilde runnen.
Het zoeken naar updates duurde eeuwig en kwam nooit tot stand, alles liep vast, IE alleen te beëindigen met task manager
Het draait o.a. om 100% processor gebruik door proces svchost binnen de VM.
Bij MS zijn ze er mee bezig, schijnt, maar ik vind er maar moeizaam info over. Heb me al suf gesurfd.
hier vond ik wat: http://marc.info/?l=patchmanagement&m=138447194406363&w=2 let op: bron is mij volstrekt onbekend!
Ook in genoemde XPmode binnen de VM wil Security Essentials niet meer updaten, loopt halverwege met een foutboodschap 0x80240022 vast.
Ben benieuwd hoe en wanneer MS dit gaat oplossen, zeker nu support XP op z'n laatste benen loopt.
1 app die absoluut niet in W7 draait, moet ik nog in XP kunnen draaien. Juist daarom indertijd W7pro met VM aangeschaft.

komt iemand dit bekend voor?
groet, geminialpha.

P.S.
Op 1 enkele standalone XP machine heb ik geen enkel probleem met Win Update ondervonden!
Met Windows Update voor Windows 7pro zelf, ook geen probleem gehad!
17/11 toegevoegd:
Dacht slim te zijn en in XPmode de updates via Secunia PSI te detecteren/installeren, maar ook PSI jaagt het processorgebruik (svchost) op naar 100% (net als Windows Update), en PSI stagneert halverwege en komt er ook niet
uit. truuk mislukt!
Reacties (22)
16-11-2013, 13:51 door Anoniem
Ik draai XP in VMWare, maar géén problemen ondervonden, hoewel het zoeken naar updates ook bij mij langer duurde dan normaal...
Geen zware cpu-load bij MS-update, maar wel enkele minuten moeten laten draaien.
17-11-2013, 09:47 door GeminiAlpha
Door 13:51Anoniem: Ik draai XP in VMWare, maar géén problemen ondervonden, hoewel het zoeken naar updates ook bij mij langer duurde dan normaal...
Geen zware cpu-load bij MS-update, maar wel enkele minuten moeten laten draaien.
Heb het gevoel dat er sedert en door de 12 nov. update iets met de VM + XPmode van MS aan de hand is.
Tot dan werkte deze VM goed, hoewel ik de XPmode maar incidenteel gebruikte. De erin geïnstalleerde sw hield ik wel elke maand up2date, alsmede security essentials. Dat lukte tot 12 nov. ook steeds vlekkeloos.
Kennelijk werkt eea bij gebruik van VMware anders. Jij hebt geluk!

de probleemoplosser voor Windows Update heeft niets opgelost.
Hulp blijft welkom!
17-11-2013, 10:55 door Fwiffo
@GeminiAlpha: Ik moet even in mijn geheugen graven, maar het probleem van jou en Ilja had ik ook in IE9 op Vista32.
Na het updaten en herstarten op patchdinsdag IE geopend, en niets gebeurde. Toen in een reflex IE gesloten via taakbeheer (omdat het langer duurde als normaal, had achteraf beter nog een tijdje kunnen wachten). Na dit 3-4 keer te hebben gedaan kreeg ik IE weer draaiende. Ik heb toen een reset in de opties van IE9 gedaan en nu lijkt alles weer goed (heb het niet uitgebreid getest omdat ik weinig onder Windows zit).

Sinds kort draai ik EMET 4.0. Heb daar ook nog in zitten knoeien voor IE9 het weer deed. Ik had geen melding van EMET.

Er is nog iets vreemds: Ik had een plugin van F-Secure draaien die symbooltjes voor de zoekresultaten van google zette. Die lijkt nu verdwenen. Niet dat ik het mis, maar het viel me op. Ook had mijn internetbankier pagina op een punt geen groene 'EV' balk meer, maar de browser reset heeft dit opgelost. Ik ga ervan uit dat als drie personen op security.nl dit probleem hebben, dit binnen een maand door microsoft opgelost zal worden (moet veel voorkomen/gemeld worden).

Ook verloopt in Vista het updaten buiten IE om zover ik weet, dus de bestanden op de schijf zullen wel allemaal in orde zijn. Er is waarschijnlijk iets mis met de configuratie van IE na het updaten van Windows.

P.S. Ik gebruik ook nog CCleaner en heb dit afgelopen dinsdag ook gedaan voor het starten van IE (alle opties voor IE aangevinkt).
17-11-2013, 11:19 door GeminiAlpha
Door Fwiffo: @GeminiAlpha:
Ook verloopt in Vista het updaten buiten IE om zover ik weet, dus de bestanden op de schijf zullen wel allemaal in orde zijn. Er is waarschijnlijk iets mis met de configuratie van IE na het updaten van Windows.

Ik run ook nog vista 32bit op een laptop en die heeft me na de nov.. update niet in de steek gelaten. De binnen Vista geïnstalleerde Virtualbox van Oracle heeft de eerder genoemde VM/XPMuser problemen niet.
Gevoelsmatig deel ik je vermoeden mbt de IE update, maar meer dan een gevoel is het niet.
17-11-2013, 11:47 door LightFrame
Ben vele uurtjes bezig geweest om XP te installeren en voorzien van updates. Wilde gewoon een nieuwe installatie van XP in Hyper-V op Server 2012 R2. Ik start met een officiële ISO van XP Pro SP3. Dat installeren is geen enkel probleem. Updaten wil niet, zelfs activeren wil niet omdat er geen verbinding zou zijn.... Er is wél een werkende internetverbinding.
Google speurtocht toonde aan dat ik niet de enige ben met dit probleem.
Heb veel dingen geprobeerd, ook de automatische updates, die helemaal niet werkte. Uiteindelijk besloten om IE8 te downloaden en installeren. Dat lukte. Ging niet snel, maar uiteindelijk was die geïnstalleerd. Na het opnieuw opstarten verscheen het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk. Gaf aan dat 0% was gedownload. Maar bij het uitschakelen van Windows werden toch wat updates geïnstalleerd. Alles nogal traag omdat svchost 99/100% CPU opslokte.

Paar keer XP uitgeschakeld en wat updates geïnstalleerd en nadat de Windows Genuine Advantage langzaam was geïnstalleerd leek alles opeens weer normaal te gaan. De auto-update hengelde nog eens 108 updates binnen op normale snelheid.

Het is dat ik een schone XP installatie nodig had voor testdoeleinden, maar anders had ik het vast al opgegeven.
17-11-2013, 12:54 door Anoniem
Klopt het automatisch updaten van XP werkt alleen nog maar als je IE8 hebt.
Dat kan natuurlijk een probleem zijn als je gedacht had een vers geinstalleerd XP systeem online uptodate te kunnen
brengen... Met SP2 lukt dat al een tijdje niet meer (je kunt SP3 niet downloaden met windows update op een SP2
systeem) maar als je SP3 hebt dan moet je dus ook nog IE8 los downloaden en installeren voor je met windows update
verder kunt. (dat is pas sinds kort)
18-11-2013, 09:52 door GeminiAlpha
Door LightFrame:
Google speurtocht toonde aan dat ik niet de enige ben met dit probleem.
-
Heb veel dingen geprobeerd, ook de automatische updates, die helemaal niet werkte. Uiteindelijk besloten om IE8 te downloaden en installeren. Dat lukte. Ging niet snel, maar uiteindelijk was die geïnstalleerd. Na het opnieuw opstarten verscheen het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk. Gaf aan dat 0% was gedownload. " Alles nogal traag omdat svchost 99/100% CPU opslokte.
-
Het is dat ik een schone XP installatie nodig had voor testdoeleinden, maar anders had ik het vast al opgegeven.
-
Dank voor reactie! In mijn VM draait Win XP die MS zelf als genuine download beschikbaar stelt, dat is XPpro-sp3; ik weet niet meer of ikzelf IE8 er indertijd dmv windows update op gezet heb (denk het wel). Browser wordt in elk geval als ie8 gerapporteerd.
Ik krijg ook het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk, heb jij die 0% ooit zien oplopen? Ik (nog) niet, heb zó ook nog nooit één update gekregen.
Wat bedoel je met: "Na het opnieuw opstarten verscheen het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk." Deed je een herstart? Hoe zag je dat er "nog wat binnen kwam?" Die 100% svchost zie ik ook steeds, killen?
Pffff wat een gepruts!
Waar heb jij dmv Google aanknopingspunten gevonden? Dar nog wat van opgestoken?
Reactie=welkom.
18-11-2013, 12:57 door Anoniem
het probleem met svchost.exe is een bekend probleem
zou je het volgende kunnen proberen:

Reset the Automatic Updates System – Windows XP SP3

Open a command prompt: Start | Run | cmd /Enter

net stop “Automatic Updates” – ENTER

del /f /s /q %windir%\SoftwareDistribution\*.* – ENTER

net start “Automatic Updates” – ENTER

wuauclt.exe /detectnow – ENTER

What this does is: Stops the Automatic Update service then flushes the content of the folder “SoftwareDistrubution”; it then starts the Automatic Update service and then forces an update cycle to start.

Reasons to run this is: The svchost.exe file running at 100% CPU usage or slightly less but crippling the computer system never the less.

Diagnoses: Open command prompt type: “tasklist /svc” this will list all running tasks. Open Task Manager and view which PID/svchost.exe is running at 100% or slightly less.

If you do not see PID in Task Manager window: open the View menu inside Task Manager and select “Select Columns…” option and place a check mark in the “PID (Process Identifier)”
18-11-2013, 13:59 door LightFrame
Door GeminiAlpha:[/i]

Ik krijg ook het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk, heb jij die 0% ooit zien oplopen? Ik (nog) niet, heb zó ook nog nooit één update gekregen.
Wat bedoel je met: "Na het opnieuw opstarten verscheen het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk." Deed je een herstart? Hoe zag je dat er "nog wat binnen kwam?" Die 100% svchost zie ik ook steeds, killen?

Na installatie van IE8 en een herstart verscheen het gele update icoontje. Bleef vrolijk op 0% staan dus ik werd daar niet echt vrolijk van. Maar bij het afsluiten van XP bleek dat er toch wat updates waren gedownload en die liet ik dus installeren.
Daarna nog eens hetzelfde gedaan, XP opnieuw gestart en naar dat 0% icoontje gekeken. Weer afsluiten en weer wat updates geïnstalleerd.
Ging langzaam, svchost bleef op volle toeren draaien. Het afsluiten van svchost bracht op dat moment geen oplossing.
Nadat ik een update voor Windows Genuine Advantage had geïnstalleerd (via die automatische update) ging alles weer soepel zoals het hoort.

Mocht dat op jouw systeem niet lukken, dan kun je proberen om de IE8 installatie ongedaan te maken,reboot, en daarna IE8 downloaden en installeren.
18-11-2013, 17:28 door Stefan44
Door LightFrame: Ben vele uurtjes bezig geweest om XP te installeren en voorzien van updates. Wilde gewoon een nieuwe installatie van XP in Hyper-V op Server 2012 R2. Ik start met een officiële ISO van XP Pro SP3. Dat installeren is geen enkel probleem. Updaten wil niet, zelfs activeren wil niet omdat er geen verbinding zou zijn.... Er is wél een werkende internetverbinding.
Google speurtocht toonde aan dat ik niet de enige ben met dit probleem.
Heb veel dingen geprobeerd, ook de automatische updates, die helemaal niet werkte. Uiteindelijk besloten om IE8 te downloaden en installeren. Dat lukte. Ging niet snel, maar uiteindelijk was die geïnstalleerd. Na het opnieuw opstarten verscheen het gele icoontje van de auto-update in de taakbalk. Gaf aan dat 0% was gedownload. Maar bij het uitschakelen van Windows werden toch wat updates geïnstalleerd. Alles nogal traag omdat svchost 99/100% CPU opslokte.

Paar keer XP uitgeschakeld en wat updates geïnstalleerd en nadat de Windows Genuine Advantage langzaam was geïnstalleerd leek alles opeens weer normaal te gaan. De auto-update hengelde nog eens 108 updates binnen op normale snelheid.

Het is dat ik een schone XP installatie nodig had voor testdoeleinden, maar anders had ik het vast al opgegeven.

Ik heb laatst ook een nieuwe Windows XP installatie gedaan, en ik heb op dezelfde manier als jou moeten updaten. Bij mij werkte de Microsoft Update website niet, die bleef uren lang doorzoeken naar updates zonder iets te vinden, totdat ik IE8 had geïnstalleerd, en daarna dat gele icoontje in de taakbalk kreeg. Svchost op 99/100% in Windows XP komt volgens deze website een patch voor. http://www.neowin.net/news/microsoft-still-trying-to-fix-svchost-bug-in-windows-xp
19-11-2013, 10:18 door GeminiAlpha - Bijgewerkt: 19-11-2013, 10:21
Door Anoniem: het probleem met svchost.exe is een bekend probleem
zou je het volgende kunnen proberen:
Reset the Automatic Updates System – Windows XP SP3
Open a command prompt: Start | Run | cmd /Enter
net stop “Automatic Updates” – ENTER
del /f /s /q %windir%\SoftwareDistribution\*.* – ENTER
net start “Automatic Updates” – ENTER
wuauclt.exe /detectnow – ENTER
What this does is: Stops the Automatic Update service then flushes the content of the folder “SoftwareDistrubution”; it then starts the Automatic Update service and then forces an update cycle to start.

Reasons to run this is: The svchost.exe file running at 100% CPU usage or slightly less but crippling the computer system never the less.

Bovenstaande geprobeerd, de 100% svchost verdween, maar niet alle functionaliteit was/kwam terug.
Windows update werkt nog steeds niet en update van MSE stopte weer halverwege.
Handmatig de laatste versie MSE gedownload (bleek later een upgrade) en geïnstalleerd: dat lukte, maar die komt met oud ref.. bestand. Geprobeerd de nwe MSE te updaten; weer niet gelukt, stopt ook halverwege.
-
Hoe dan ook bedankt voor de tip, hoewel die niet bracht wat ik hoopte.
-
Omdat ik de VM met XPmode niet heel vaak gebruik, en Win7pro nergens last van heeft, denk ik dat ik maar even wacht op de toekomstige MS reparatie die Stefan44 meldt (met link naar de site van neowin die refereert naar computerworld).
-
De pat-stelling gaat nog even door...
19-11-2013, 14:54 door Anoniem
Door GeminiAlpha:
Door Anoniem: het probleem met svchost.exe is een bekend probleem
zou je het volgende kunnen proberen:
Reset the Automatic Updates System – Windows XP SP3
Open a command prompt: Start | Run | cmd /Enter
net stop “Automatic Updates” – ENTER
del /f /s /q %windir%\SoftwareDistribution\*.* – ENTER
net start “Automatic Updates” – ENTER
wuauclt.exe /detectnow – ENTER
What this does is: Stops the Automatic Update service then flushes the content of the folder “SoftwareDistrubution”; it then starts the Automatic Update service and then forces an update cycle to start.

Reasons to run this is: The svchost.exe file running at 100% CPU usage or slightly less but crippling the computer system never the less.

Bovenstaande geprobeerd, de 100% svchost verdween, maar niet alle functionaliteit was/kwam terug.
Windows update werkt nog steeds niet en update van MSE stopte weer halverwege.
Handmatig de laatste versie MSE gedownload (bleek later een upgrade) en geïnstalleerd: dat lukte, maar die komt met oud ref.. bestand. Geprobeerd de nwe MSE te updaten; weer niet gelukt, stopt ook halverwege.
-
Hoe dan ook bedankt voor de tip, hoewel die niet bracht wat ik hoopte.
-
Omdat ik de VM met XPmode niet heel vaak gebruik, en Win7pro nergens last van heeft, denk ik dat ik maar even wacht op de toekomstige MS reparatie die Stefan44 meldt (met link naar de site van neowin die refereert naar computerworld).
-
De pat-stelling gaat nog even door...
Misschien MSE compleet er af gooien en nog eens proberen?
De updates voor Genuine-Advantage, IE8 en XP-SP3 handmatig downloaden en installeren wil ook nog wel eens helpen na een "verse" (lol) installatie, wat bij jou natuurlijk niet van toepassing is.
Wel kun je ook eens kijken of het wat met het .Net framework te maken heeft, daar gebeuren af en toe ook wazige update-dingen mee.
19-11-2013, 22:23 door Stefan44
@GeminiAlpha: Als ik met Firefox de link selecteer, dan rechtermuisknop en dan Koppeling openen in nieuw tabblad, werk het bij mij wel. En wordt ik niet gereferreerd naar computerworld.
21-11-2013, 09:22 door GeminiAlpha
@ allen, ben bezig met 'n andere methode, deze gevonden op het neowin forum. Lijkt de goede kant op te gaan. Als ik wat meer zicht erop heb, zal ik dit hier melden en laten weten WAT ik in WELKE volgorde heb gedaan en wat het resultaat was/is.
Ff geduld aub, tis n heel gedoe...
22-11-2013, 10:07 door GeminiAlpha
Op het forum van http://www.neowin.net (zoekterm windows update 100%) staat heel verspreid in 1 thread de oplossing. Bij elkaar gegrabbeld heeft dit bij mij in deze volorde gewerkt
1. zet in windows xp de automatische updates uit
2. run allereerst handmatig de allerlaatste ie8 update dmv kb2888505 door downloaden en installeren
3. reboot windows xp
3a. omdat ik MSE gebruik moest deze nog steeds bijgewerkt worden, dat lukte nu
4. probeer of windows update nu werkt door updates te zoeken
4a. gezocht en gevonden!
5. ie8 vond ze, maar de installatie mislukte toch bij mij, ik kreeg een lijstje welke mislukt waren
5. adhv dat lijstje heb ik ze bijna allemaal handmatig kunnen installeren vlg de methode downloaden en installeren in 2.
6. degene die bij mij mislukte was kb890830 (schadelijke sw detecteren en verwijderen)

na sommige updates moest ik rebooten, dat heb ik gedaan.
ik heb automatische updates voorlopig uit laten staan.
ik reken er op dat tegen de patchronde van december 2013 het probleem door microsoft is opgelost.


nogmaals kanttekening: ik run windows xp in de virtuele machine van windows7pro
ik laat het nu ff zo, voorlopig voel me ik me daar weer (even) veilig
23-11-2013, 23:28 door Eric-Jan H te D
Probeer in het vervolg eens "http://download.wsusoffline.net/". voor je VM's maar ook voor je FM's of PM's

Zelf heb ik dit al een tijd niet gebruikt, maar als je regelmatig nieuwe (XP) installaties te doen hebt is het een aardige tijdsbesparing. Voordeel was dat een aantal (genuine advantage) updates niet automatisch mee geïnstalleerd worden. Nadeel was dat voor een aantal talen, waaronder Nederlands, na de installatie van WSUSupdate een extra patch (te vinden op de site) moet worden aangebracht, omdat het ontwikkelteam kennelijk geen zin had om dit structureel op te lossen.
24-11-2013, 00:34 door Anoniem
Doe eens een chkdsk /f
24-11-2013, 22:00 door Ivanhoe
Ik weet niet of het er mee te maken kan hebben, maar ik had problemen met net geinstalleerd IE11 voor/op Windows 7 Home Premium 64-bit.
IE11 startte wel op (zo leek het), maar opende vanuit de resultaatpagina van Google niet een aangeklikte link.
Na ettelijke dagen 'klieren' toen IE11 in Programma's en onderdelen weer gedeinstalleerd en IE als weer terug naar IE10 werkt als tevoren.
Dus kijk eens of deinstalleren van IE11 bij jou misschien ook helpt.
25-11-2013, 20:40 door GeminiAlpha - Bijgewerkt: 25-11-2013, 20:56
Bedankt voor de reacties op mijn 22-11-2013, 10:07 door GeminiAlpha, tekst, Ik stel feedback van welke inhoud dan ook op prijs. Ook doe ik graag een experimentje. Maar nu ff niet. Ben bij dat het (nog steeds) werkt!
Ik wacht nu graag eerst af of de komende update van 10 december a.s. goed gaat werken.
Enige wat ik heb ervaren, is dat de ie8 update d.m.v. kb2888505, als eerste (!) uit te voeren, van cruciaal belang was/is.
En daar wil ik het voor nu even bij laten. Volgende maand meer?
26-11-2013, 00:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ik draai XP in VMWare, maar géén problemen ondervonden, hoewel het zoeken naar updates ook bij mij langer duurde dan normaal...
Geen zware cpu-load bij MS-update, maar wel enkele minuten moeten laten draaien.

OOk in VMware gedraaid , na een uur heb ik windows update voor XP gestopt omdat het te lang duurde , later nog eens geprobeerd met ietwat moeite maar met success ,duurde even een minuutje of 2 voordat windows de updates vond, wat mij doet vermoeden dat de update server problemen had , ligt waarschijnlijk niet aan jouw instalatie
07-01-2014, 21:11 door Anoniem
Door GeminiAlpha: Toch maar ff een nieuw topic aangemaakt, abusievelijk aan ander topic gekoppeld (sorry)

Vlg mij zit er een heftige fout in de windows update van afgelopen week.
Ik ontdekte het toen ik in de Virtuele Machine -cq- XPmode van Windows 7pro, Windows Update wilde runnen.
Het zoeken naar updates duurde eeuwig en kwam nooit tot stand, alles liep vast, IE alleen te beëindigen met task manager
Het draait o.a. om 100% processor gebruik door proces svchost binnen de VM.
Bij MS zijn ze er mee bezig, schijnt, maar ik vind er maar moeizaam info over. Heb me al suf gesurfd.
hier vond ik wat: http://marc.info/?l=patchmanagement&m=138447194406363&w=2 let op: bron is mij volstrekt onbekend!
Ook in genoemde XPmode binnen de VM wil Security Essentials niet meer updaten, loopt halverwege met een foutboodschap 0x80240022 vast.
Ben benieuwd hoe en wanneer MS dit gaat oplossen, zeker nu support XP op z'n laatste benen loopt.
1 app die absoluut niet in W7 draait, moet ik nog in XP kunnen draaien. Juist daarom indertijd W7pro met VM aangeschaft.

komt iemand dit bekend voor?
groet, geminialpha.

P.S.
Op 1 enkele standalone XP machine heb ik geen enkel probleem met Win Update ondervonden!
Met Windows Update voor Windows 7pro zelf, ook geen probleem gehad!
17/11 toegevoegd:
Dacht slim te zijn en in XPmode de updates via Secunia PSI te detecteren/installeren, maar ook PSI jaagt het processorgebruik (svchost) op naar 100% (net als Windows Update), en PSI stagneert halverwege en komt er ook niet
uit. truuk mislukt!
07-01-2014, 21:36 door Anoniem
@Geminiialpha,
Na twee weken van modderen met mijn xp computer, uiteindelijk maar een schone installatie gedaan. Probleem met svchost op 100% (netsrvs) bleef. Een tweede computer met xp geinstalleerd. Weer hetzelfde probleem. Ben blij dat je deze topic hebt gestart, met een mogelijke oplossing. Geen reclame voor Microsoft, door gebruikers niet te informeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.