image

FBI meldt inbraken door Anonymous op overheidssystemen

zaterdag 16 november 2013, 15:09 door Redactie, 1 reacties

Verschillende systemen van de Amerikaanse overheid zijn gehackt door Anonymous, waarbij de gegevens van ruim 100.000 mensen zijn gestolen, zo beweert persbureau Reuters aan de hand van een FBI-memo dat het in handen kreeg.

Onder andere het Ministerie van Energie, het Ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken en het Amerikaanse leger zouden zijn gehackt. In het geval van het Ministerie van Energie zijn er bij de inbraak gegevens gestolen van 104.000 werknemers, aannemers, gezinsleden en andere personen die bij het ministerie betrokken zijn.

Het verhaal van Reuters is op stukken ook onduidelijk. Zo wordt er geschreven dat er informatie over bijna "2,0000" bankrekeningen is gestolen. Het kan zijn dat er een 0 teveel is geplaatst, zodat het eigenlijk tweeduizend rekeningen betreft, of dat de komma verkeerd is geplaatst.

Adobe

Daarnaast is er ook onduidelijkheid over de manier waarop de aanvallers zijn binnengekomen. Volgens het persbureau "denken onderzoekers" dat er kwetsbaarheden in Adobe ColdFusion zijn gebruikt. ColdFusion is een platform voor het ontwikkelen van dynamische websites en webapplicaties. In de intro van het artikel wordt echter gezegd dat de aanvallers een lek in de software van Adobe gebruikten, waarmee wordt gesuggereerd dat de onderzoekers het niet denken, maar zeker weten.

Vervolgens komt ook nog een woordvoerster van Adobe aan het woord, die het rapport niet kent. Zij vertelt dat de meeste aanvallen op de software van het bedrijf misbruik maken van beveiligingslekken die niet door de gebruiker of beheerder zijn uitgerold. Het gaat hier echter om een algemene opmerking die geen verband houdt met de memo van de FBI.

In de memo staat staat wel dat het aantal gehackte systemen onbekend is en dat de aanvallen een "wijdverbreid probleem zijn dat moet worden opgelost." De aanvallen zouden met de zaak van Lauri Love te maken. De 28-jarige Brit werd eind oktober gearresteerd wegens het inbreken op militaire netwerken.

Reacties (1)
18-11-2013, 19:40 door jasa32
WTF
Hoe kan de FBI nu spreken van "inbreken" op overheidssystemen,
terwijl het zusje NSA (een overheidssysteem) daar een dagtaak van heeft
gemaakt, maar niet alleen van (buitenlandse) overheidssystemen, maar
ook van privé-systemen.
Ik mis helaas in het lijstje van gehackte systemen de FBI en NSA zelf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.