image

Rechtbank veroordeelt skimmers tot 2 jaar cel

dinsdag 19 november 2013, 14:21 door Redactie, 4 reacties

De rechtbank Noord-Nederland heeft drie mannen wegen skimming tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. In een vakantiewoning op een vakantiepark in Westerbork, waar de mannen tijdelijk verbleven, werd een grote hoeveelheid skimapparatuur gevonden.

De mannen bleken betrokken te zijn bij het skimmen van pasgegevens bij onbemande benzinestations in onder andere Roden en Noordhorn. Uit camerabeelden die bij deze tankstations zijn gemaakt bleek dat de mannen ’s morgens skimapparatuur plaatsten en aan het eind van de dag weer verwijderden.

Bankpassen

Op de computers die in de woning van de verdachten gevonden werden stonden gegevens die afkomstig waren van geskimde bankpassen. Het bleek dat kort na het skimmen van de bankpasgegevens frauduleus geld werd opgenomen in Amerika en Panama. Ook in Onstwedde en Beilen werd skimapparatuur aangetroffen op een betaalautomaat. Op deze apparatuur werd DNA van één van de mannen gevonden.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten door het skimmen de samenleving schade toegebracht. "In het financieel verkeer moet een ieder erop kunnen vertrouwen dat men op een veilige manier kan deelnemen aan het pinverkeer. Dit vertrouwen wordt ernstig beschaamd als blijkt dat bij geldopnamen de vertrouwelijke gegevens van een betaalpas en de pincode door derden onrechtmatig worden verkregen en met die gegevens de bijbehorende rekeningen worden leeggehaald."

Criminele organisatie

Eén van de mannen was daarnaast eerder in Roemenië al tot een forse gevangenisstraf wegens skimming veroordeeld. De rechtbank stelde dat de mannen een criminele organisatie vormden omdat ze in georganiseerd verband bezig waren geweest met skimmingactiviteiten. De rechtbank achtte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar dan ook op zijn plaats.

Reacties (4)
19-11-2013, 14:58 door waaromdan
2 jaar celstraf in Nederland, in een luxe cel die een Roemeen als hotel beschouwd.

Zo'n magere straf voor een crimineel opererende in een internationale criminele organisatie. De Europese maatschappijen wordt miljoenen euro's schade toegebracht. Roemenen verrijken zich met ons gratis geld.

@Afschrikwekkende werking. Maar wat doe je dan als je wordt opgepakt en straf krijgt. Straf? Wat voor straf.. Oh dat Nederlandse hotel bedoel je. ''Ikke niet erg vinden. Heb bankrekening''

Er was eens een EU-goudmijn, waar 10 miljoen euro klaarligt dat alleen nog maar door iemand opgeraapt hoeft te worden. Worst case scenario: ik word héél misschien betrapt en moet 2 jaar brommen. Heel misschien dan. Maar dan wel in Holland. Fair trade? Sure.
19-11-2013, 15:03 door Anoniem
@waaromdan: ik stel voor dat je de volgende keer als je mag stemmen hier rekening mee houdt en de jusite partij kiest. De rechter maakt immers de wet niet ....
19-11-2013, 15:18 door Anoniem
@waaromdan
Als je de mensen tig jaar vastzet kost het ook geld, hoor.
20-11-2013, 11:10 door Mysterio
2 jaar is nog best lang hoor! In feite is het vergrijp niet heel groot en de economische schade is ook niet enorm. De rechter is een beetje een gevoelsmens en vind dat het vertrouwen is geschaad. Ach... dat overleven we wel. Het is bijzonder vervelend als je rekening opeens leeg is, maar als alles goed verloopt krijg je keurig je centjes terug. Dat is bij zakkenrollers wel even anders.

Als de rechtbank het vertrouwen in het onfeilbare betaalsysteem zo belangrijk acht, dan zou justitie best iets harder mogen optreden tegen partijen als de Rabobank die de gehele economie schade toebrengen met illegale renteafspraken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.