image

Criminelen cyberroof verstuurden 800.000 dollar in koffer

dinsdag 19 november 2013, 14:56 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-11-2013, 15:29

Een groep criminelen die bij een omvangrijke cyberroof betrokken was heeft 800.000 dollar in een koffer naar de leiders van de operatie verstuurd. Dat meldt het Amerikaanse Ministerie van Justitie nadat er in deze zaak opnieuw vijf mensen zijn aangehouden.

Criminelen wisten eind vorig jaar bij een bank uit de Verenigde Arabische Emiraten en begin dit jaar bij een bank uit Oman in totaal 45 miljoen dollar te stelen. Aanvallers hackten twee creditcardverwerkers die transacties verwerkten voor debitcards die door de twee banken waren uitgegeven. Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag.

Opname

Nadat de hackers toegang tot het netwerk hadden gekregen werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Vervolgens werd er met een leger van katvangers 45 miljoen dollar opgenomen. In deze zaak werden vorige week een Nederlandse vrouw en haar zoon tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld. Nu meldt het Amerikaanse Ministerie van Justitie dat er vijf mensen zijn aangehouden. Deze groep was verantwoordelijk voor het aansturen van de katvangers die in New York het geld met de debitcards opnamen.

De katvangers mochten een klein deel van het opgenomen bedrag houden en moesten de rest aan de nu aangehouden mannen overhandigen. Uit fotoafbeeldingen blijkt dat de verdachten het grootste deel van het geld, een bedrag van 800.000 dollar, via een koffer naar de leiders achter de cyberroof stuurden. Dat blijkt uit een afbeelding die op een iPhone van één van de verachten werd gevonden. De koffer werd per bus naar Florida getransporteerd.

Het geld dat bij de overval werd buitgemaakt werd deels in dure nachtclubs en aan luxe goederen uitgegeven, zoals horloges en auto's, waarvan er tijdens het onderzoek veel in beslag zijn genomen. De nu aangehouden mannen kunnen tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar en een boete van 250.000 dollar worden veroordeeld. Daarnaast moeten ze het geld dat ze met de overval verdienden teruggeven.

Reacties (1)
19-11-2013, 15:11 door waaromdan - Bijgewerkt: 19-11-2013, 15:13
Het geld dat bij de overval werd buitgemaakt werd uitgegeven.

versus

Daarnaast moeten ze al het geld dat ze met de overval verdienden teruggeven.

Vijfenveertig miljoen dollar. Is er nog wat over dan? En van die achthonderdduizend dollar lijkt me helemaal sterk dat er ook nog maar wat kruimeltjes over zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.