image

Rechter vernietigt CBP-besluit Gedragscode Zorgverzekeraars

woensdag 20 november 2013, 11:22 door Redactie, 7 reacties

De Amsterdamse rechtbank heeft het goedkeuringsbesluit vernietigd dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aan de Gedragscode Zorgverzekeraars heeft gegeven, omdat het in strijd met privacybeginselen is en er een eerdere rechterlijke uitspraak is genegeerd.

De uitspraak volgt na een juridische procedure die door de Stichting KDVP tegen het goedkeuringsbesluit van het CBP van de Gedragscode Zorgverzekeraars was aangespannen. Zorgverzekeraars verwerken gezondheidsgerelateerde persoonsgegevens. Voor de verwerking van deze gevoelige persoonsgegevens heeft Zorgverzekeraars Nederland een gedragscode opgesteld. Deze gedragscode werd eind 2011 door het CBP goedgekeurd.

Ten onrechte

De rechter stelt dat het CBP ten onrechte goedkeuring heeft verleend aan een Gedragscode die niet alleen de betekenis van het medisch beroepsgeheim miskent, maar tevens in strijd is met privacybeginselen, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Door de verwerking van medische persoonsgegevens te koppelen aan uiteenlopende "bedrijfsprocessen" als kwaliteitsbewaking, marketing en zorgbemiddeling is geen sprake van helder en limitatief omschreven doelstellingen van gegevensverwerking zoals het EVRM verdrag vereist.

Doordat eenduidig geformuleerde doelstellingen in de Gedragscode Zorgverzekeraars ontbreken, zijn de verwerkingspraktijken die in de gedragscode worden omschreven en een inbreuk vormen op de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van zorgverleners, niet getoetst op proportionaliteit en subsidiariteit zoals het EVRM vereist.

Privacy

Daarnaast is er ten onrechte geen onderzoek gedaan naar andere manieren van gegevensverwerking die geen inbreuk op de privacy en het beroepsgeheim vormen. Ook heeft het CBP bij de goedkeuring van deze gedragscode een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over het belang van vertrouwelijkheid en privacy in de Geestelijke Gezondheidszorg genegeerd.

Het CBP is door de rechter veroordeeld om binnen zes weken een nieuw besluit te nemen over de Gedragscode Zorgverzekeraars, waarin Zorgverzekeraars Nederland aanpassingen zal moeten aanmaken. Indien Zorgverzekeraars Nederland zich niet aan de uitspraak houdt zal het CBP als toezichthouder daartegen handhavend moeten optreden.

Reacties (7)
20-11-2013, 13:13 door Anoniem
Net als die toezichthouder op de veiligheidsdiensten, is het CPB kennelijk niet erg goed in kritisch de zorgverzekeraars en hun snode plannetjes tegen het licht te houden.
20-11-2013, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: Net als die toezichthouder op de veiligheidsdiensten, is het CPB kennelijk niet erg goed in kritisch de zorgverzekeraars en hun snode plannetjes tegen het licht te houden.

Best droevig dit toch?!
Instanties die maar iets te snel hun goedkeuring verlenen...de toezichthouders moeten zelf gecontroleerd worden blijkbaar!
20-11-2013, 22:07 door Eric-Jan H te D
NVWA, CBP, IGZ. Van alle inspecties loopt de kwaliteit hardhollend achteruit, door achtereenvolgende besluiten van onze regering, Een regering die controle wenst over te laten aan de diverse sectoren zelf in een niets aflatende drang naar een kleinere overheid en een verschuiving naar de markt. En het is allemaal jullie eigen schuld, want jullie hebben deze regeringen gekozen.
21-11-2013, 13:47 door Anoniem
Toch even ter nuancering. Dit is een ingewikkelde juridische problematiek, waarbij door accentverschillen en interpretaties een verschillende juridische kijk kan ontstaan. Eén enkele uitspraak van een rechtbank betekent daarmee nog niet dat het CBP als 'niet kritisch' te boek moet komen te staan. Bovendien is deze uitspraak nog niet onherroepelijk, dat wil zeggen dat er nog beroepsmogelijkheden zijn.
21-11-2013, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: Toch even ter nuancering. Dit is een ingewikkelde juridische problematiek, waarbij door accentverschillen en interpretaties een verschillende juridische kijk kan ontstaan. Eén enkele uitspraak van een rechtbank betekent daarmee nog niet dat het CBP als 'niet kritisch' te boek moet komen te staan. Bovendien is deze uitspraak nog niet onherroepelijk, dat wil zeggen dat er nog beroepsmogelijkheden zijn.
Right, en jij snapt niet dat juist het CBP een batterij aan juristen ter beschikking heeft die haarfijn kunnen uitpluizen hoe zo'n gedragscode in elkaar zit en welke privacy risico's er aan kunnen vast zitten. Overigens is dit niet het eerste incident met het CBP want ze waren al eerder gewaarschuwd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus blijkbaar heeft het CBP andere belangen voor ogen gehad dan de belangen van psychiatrische patiënten. Net als de grap met het vastleggen van persoonsgegevens van kopers van E-Pub's. Geheel naar wens van het vriendje van Kohnstamm dhr. Kuik. Tja, van enige corruptie is ook het CBP niet vreemd. Maar welke organisatie is tegenwoordig nog wel integer in deze bananen republiek?
25-11-2013, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Toch even ter nuancering. Dit is een ingewikkelde juridische problematiek, .......
Right, en jij snapt niet dat juist het CBP een batterij aan juristen ter beschikking heeft die haarfijn kunnen uitpluizen hoe zo'n gedragscode in elkaar zit en welke privacy risico's er aan kunnen vast zitten. Overigens is dit niet het eerste incident met het CBP want ze waren al eerder gewaarschuwd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus blijkbaar heeft het CBP andere belangen voor ogen gehad dan de belangen van psychiatrische patiënten. .....

Regels en recht moeten toetsbaar zijn en dat vindt hier plaats. Van een bananenrepubliek is hier dus geen sprake.
Wat wel heel interessant is, is hoe wij als samenleving willen dat de uitgaven aan GGZ worden gecontroleerd. De GGZ en met name de vrijgevestigde psychologen zijn verre van transparant in hun verantwoording over de uitgaven van publiek geld. Natuurlijk is hierbij privacy van patienten van groot belang, maar ongecontroleerd kunnen declareren is ook niet echt waar we met z'n allen op zitten wachten. Sterker zelfs; De 2e kamer heeft in wetgeving vastgelegd dat dit een verplichting is van de zorgverzekeraars.

Inderdaad interessant voer voor juristen; maar ook voor GGZ en zorgverzekeraars!
25-11-2013, 14:55 door Anoniem
Tja, het burgerservicenummer mag niet aan derden worden verstrekt met uitzondering aan overheden. Toch moet men bij iedere zorgverzekering en bij het openen van een bankrekening dit nummer verstrekken.

De Belastingdienst verplicht de zelfstandige ondernemer zelfs om het BTW nummer op iedere factuur en op de website te vermelden. Het BTW nummer bestaat uit het Burgerservicenummer en een toevoeging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.