image

Ransomware verlaagt losgeld wegens stijgende Bitcoin-koers

vrijdag 22 november 2013, 11:27 door Redactie, 1 reacties

De makers van de CryptoLocker-ransomware hebben het losgeld dat slachtoffers moeten betalen vanwege de stijgende Bitcoin-koers verlaagd. CryptoLocker is een agressieve vorm van ransomware die bestanden op computers versleuteld. Om weer toegang te krijgen kunnen slachtoffers in Bitcoin betalen.

De digitale valuta kende de afgelopen weken een sterke koersstijging, waarbij één Bitcoin nu 544 euro waard is. In eerste instantie moesten slachtoffers twee Bitcoins betalen, wat vervolgens naar één Bitcoin werd verlaagd. Door de oplopende waarde van de digitale munt is het losgeld nu weer aangepast en wordt er een halve Bitcoin gevraagd.

Betaalmiddel

Volgens F-Secure hebben de sterke koersschommelingen effect op het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel voor ransomware, omdat de prijs absurde vormen kan aannemen. Naast Bitcoin is het namelijk ook mogelijk om in euro's of dollars te betalen. In dit geval moeten slachtoffers echter 300 dollar of 300 euro afrekenen.

Allerlei anti-virusbedrijven en opsporingsdiensten, zoals de FBI maar ook de Nederlandse politie, adviseren slachtoffers om het gevraagde bedrag niet te betalen. Het is nooit zeker of de criminelen achter de ransomware ook daadwerkelijk doen wat ze beloven. Daarnaast zorgt het betalen ervoor dat ze met hun praktijken blijven doorgaan.

Voorkomen

Aangezien CryptoLocker zich via e-mailbijlages en andere malware verspreidt, krijgen internetgebruikers het advies om geen ongevraagde bijlages te openen en hun computer up-to-date te houden. Dit laatste voorkomt dat de computer met malware besmet raakt die uiteindelijk CryptoLocker installeert. Daarnaast is het verstandig om regelmatig back-ups te maken.

Reacties (1)
22-11-2013, 12:23 door Anoniem
Marktconforme ransom, geweldig dit.......Je zou bijna denken dat het een bedrijf is, die sociale diensten verschaft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.