image

Chinese USB-stick helpt bij anoniem internetten

vrijdag 22 november 2013, 12:01 door Redactie, 2 reacties

Een USB-stick van een Chinese fabrikant lijkt internetgebruikers te gaan helpen die anoniem willen internetten via het anonieme besturingssysteem Tails. Tails is een compleet besturingssysteem dat vanaf een cd, dvd of USB-stick is te gebruiken.

Het is op Debian gebaseerd en bevat allerlei tools om anoniem te kunnen internetten, zoals Tor en Pidgin met benodigde plug-ins en verschillende cryptografische en encryptietools. Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt vaak geadviseerd om Tails alleen vanaf media te starten waarop niet geschreven kan worden. Dit om infectie door malware te voorkomen. Veel netbooks en ultrabooks beschikken echter niet meer over een cd- of dvd-drive. Daarnaast zijn USB-sticks gemakkelijker te gebruiken dan cd's.

Schrijfbeveiliging

Tails-gebruikers die toch een USB-stick wilden gebruiken kregen lange tijd het advies om voor een TrekStor CS USB-stick te kiezen, aangezien dit één van de weinige USB-sticks met een knopje voor schrijfbeveiliging is. De fabrikant heeft de nieuwe reeks USB-sticks van firmware voorzien waardoor het niet meer mogelijk is om in read-only mode op te starten. Beveiligingsonderzoeker Moritz Bartl besloot vervolgens verschillende Chinese fabrikanten te benaderen.

Hij ontdekte dat ook hier weinig USB-sticks met schrijfbeveiliging zijn te vinden. Uiteindelijk vond hij één Chinese fabrikant die een geschikte USB-stick maakte. De snelheid van de sticks, die 8GB groot zijn, is volgens Bartl acceptabel. Hij is van plan om er nu 100 te bestellen en die tijdens het Chaos Communication Congress 30C3 voor 15 dollar per stuk te verkopen.

Naast USB-sticks kunnen gebruikers ook een SD-geheugenkaart gebruiken, aangezien die vaak wel over schrijfbeveiliging beschikken. Onlangs verscheen er nog een nieuwe versie van Tails die meer SD-geheugenkaarten ondersteunt.

Reacties (2)
22-11-2013, 15:44 door Anoniem
Nou,dat denk ik niet dat het anoniem internetten wordt met deze stick.
De Chinese overheid,zit zelf het internet te censureren door the great firewall.
Dus ze zullen vast deze stick niet bevorderen.
De fabrikant van deze stick zal wel in de gaten worden gehouden door de Chinese overheid.
22-11-2013, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Nou,dat denk ik niet dat het anoniem internetten wordt met deze stick.
De Chinese overheid,zit zelf het internet te censureren door the great firewall.
Dus ze zullen vast deze stick niet bevorderen.
De fabrikant van deze stick zal wel in de gaten worden gehouden door de Chinese overheid.
*Zucht* Lees eerst het artikel nog eens goed door, het liefst na het afzetten van je hoedje.
Er worden Chinese USB sticks (wel 100!) gebruikt door de Duitser Bartl, die hij in Hamburg (Duitsland dus) gaat proberen te verkopen tijdens het CCC.

Overigens kun je ook gewoon een externe dvd-reader kopen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.