image

Uitvinder van het web: surveillance bedreigt democratie

vrijdag 22 november 2013, 12:35 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-11-2013, 15:08

De uitvinder van het World Wide Web heeft gewaarschuwd dat de toenemende overheidssurveillance en censuur een bedreiging voor de democratie vormen. Dat liet webvader Sir Tim Berners-Lee weten tijdens de lancering van het jaarlijkse Web Index Report van zijn eigen World Wide Web Foundation.

Het rapport brengt wereldwijde censuur in kaart. Nederland staat in dit overzicht op een twaalfde plek en zou onvoldoende maatregelen tegen online overheidssurveillance hebben. Verder blijkt dat 94% van de landen in de index het aftappen door overheidsinstanties niet goed monitort. Verder blokkeert of filtert dertig procent van de landen politieke content.

Democratie

Volgens Berners-Lee is het bemoedigend om te zien hoe het web en sociale media steeds vaker worden gebruikt voor het aantonen van misstanden over de hele wereld. "Maar sommige overheden voelen zich hierdoor bedreigd, en een toename van surveillance en censuur bedreigt nu de toekomst van de democratie."

De webvader merkte op dat er moedige stappen nodig zijn om de fundamentele rechten op privacy en vrijheid van meningsuiting op het web te beschermen. Eerder haalde Berners-Lee al uit naar de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten wegens de pogingen tot het kraken van de encryptie die op het web wordt gebruikt.

Image

Reacties (1)
22-11-2013, 17:09 door Anoniem
Doen Amerika en Zuid Amerika niet meer mee?

Midden en Zuid Amerika spotless (?)
VS en Canada één grote rode lap.

https://beta.thewebindex.org/2013/11/Web-Index-Annual-Report-2013-FINAL.pdf
(het https certificaat klopt niet bij het downloaddomein)

Web-Index-Annual-Report-2013-FINAL.pdf
Pagina 18, cq paginahelft 34 en (reeds afgebeelde) helft 35
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.