image

Laatste grote anti-virustest op Windows XP

vrijdag 22 november 2013, 15:08 door Redactie, 1 reacties

Het toonaangevende Duitse testorgaan AV-Test.org heeft de laatste grote test van anti-virussoftware op Windows XP gehouden, zo laat het tegenover Security.NL weten. Het testorgaan organiseerde twee keer per jaar een test op Windows XP.

Aangezien Microsoft op 8 april 2014 de ondersteuning stopt, zal er geen nieuwe test meer worden gehouden en verschijnt vandaag de laatste vergelijking van virusscanners en Internet Security Suites op Windows XP. Het gaat hierbij om producten voor consumenten.

Test

In totaal werden er 25 verschillende pakketten aan de hand van 'real world' scenario's met elkaar vergeleken, te weten: bescherming, gebruik en prestaties. Microsoft Security Essentials fungeerde als basislijn. De 25 pakketten konden voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.

De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.

Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. AhnLab's V3 Internet Security en K7 Total Security komen met elk 9 punten het slechtst uit de bus. Kaspersky Lab zet een perfecte score van 18 punten neer, gevolgd door Bitdefender met 17. Panda Security Cloud anti-virus en AVG anti-virus Free zijn de best presterende gratis pakketten.

Detectie

Microsoft Security Essentials scoort in totaal 10 punten, maar weet voor de detectie van malware geen enkel punt te halen. AhnLab en K7 doen het met respectievelijk 1 en 1,5 punt niet veel beter. Met name in de detectie van 'zero-day malware' laat Security Essentials grote gaten vallen. De virusscanner scoort over september en oktober 74% en 81%.

De beste virusscanners scoren hier 100%. Bijna alle geteste producten scoren in deze categorie boven de 90%. AV-Test benadrukt dat het hier om 'real-world' testing gaat. Aan de hand van de malware-detectie weten Bitdefender, Comodo, F-Secure, G Data, Kaspersky en Trend Micro de volle 6 punten te halen.

Prestaties

Voor het onderdeel prestaties zijn het ESET en Microworld die met respectievelijk 2,5 en 2 punten onderaan eindigen. Alleen Kaspersky weet hier de volle zes punten te halen. Het detecteren van schone bestanden als malware, beter bekend als false positives, laat minder dieptepunten zien. K7 zet met vier punten de laagste score neer en meerdere pakketten laten op dit onderdeel geen steken vallen. Hieronder het volledige overzicht.

Image

Reacties (1)
24-11-2013, 17:10 door Anoniem
Avast scoort wel heel laag deze keer, gelukkig toch nog 0,5 hoger dan ESET. Ik ben blij dat Comodo het best nog steeds goed doet met zijn all-in-one product. 360 Internet Security ziet er interessant uit, maar ik durf het nog niet te gebruiken, omdat het nog maar pas een nieuw product is. Ik blijf toch maar bij Comodo als Avast soms echt zo laag kan scoren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.