image

Microsoft telefoonscammer betaalt 14.000 dollar terug

vrijdag 22 november 2013, 17:25 door Redactie, 0 reacties

Een Indiase man die ruim 14.000 dollar met de beruchte Microsoft telefoonscam verdiende zal dit bedrag terugbetalen, zo heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC laten weten. De FTC lanceerde vorig jaar een offensief tegen de mensen en bedrijven die de telefoonscams uitvoeren.

Bij deze scams worden mensen thuis gebeld door iemand die zich voordoet als een werknemer van Microsoft en stelt dat er problemen met de computer zijn of dat er malware op het systeem actief is. Vervolgens stellen de scammers dat ze de malware kunnen verwijderen, waarvoor het slachtoffer uiteindelijk moet betalen. Tienduizenden consumenten zouden op deze manier zijn opgelicht.

Google advertenties

Vorig jaar stopte de FTC zes van deze scams, waarbij de tegoeden van de betrokken personen en bedrijven werden bevroren. Ook werden de verantwoordelijke mensen en bedrijven achter de scams aangeklaagd. Eén van de Indiase mannen die nu heeft geschikt had een belang in PCCare247. In tegenstelling tot de vijf andere scams hanteerde PCCare247 een andere werkwijze. De scammers kochten advertenties bij Google die verschenen als consumenten het nummer van de helpdesk van hun computerleverancier zochten.

Nadat de consumenten het nummer in de advertentie belden werden ze te woord gestaan door telemarketeers die beweerden bij bedrijven als Microsoft, Dell, McAfee en Symantec te zijn aangesloten. Vervolgens kregen de bellers te horen dat er malware op hun computer aanwezig was. Voor het verwijderen van deze niet-bestaande malware moesten slachtoffers een bedrag van tussen de 139 en 360 dollar betalen.

Naast de 14.369 dollar die Navin Pasari met de scam verdiende moet hij als onderdeel van de schikking zijn belang in PCCare247 opgeven. Het bedrijf is ook door de Amerikaanse toezichthouder aangeklaagd. Het geld dat Pasari met de verkoop van zijn belang verdient moet hij aan de FTC afstaan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.