image

'Nederlandse inlichtingendiensten bewonderen NSA'

zaterdag 23 november 2013, 17:48 door Redactie, 6 reacties

Bij de Nederlandse inlichtingendiensten wordt met waardering en bewondering over de NSA gesproken, aldus het NRC Handelsblad vandaag. De krant sprak met mensen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Die stellen dat de spionagepraktijken van de NSA tot het "allerhoogste technische niveau" behoren. De Nederlandse inlichtingendiensten zouden graag soortgelijke operaties uitvoeren als ze hiervoor het geld zouden hebben laat de krant weten. De Nederlandse inlichtingendiensten doen soms wel mee met de operaties van de NSA, bijvoorbeeld in Afghanistan.

Samenwerking

Afghaanse asielzoekers die door de MIVD als tolk waren gerekruteerd werden gebruikt voor het vertalen van gesprekken die door de NSA waren opgevangen. Ook betaalden de Amerikanen mee aan het oplappen van de afluisterpost in Eibergen voor het onderscheppen van hoogfrequent radioverkeer. De kennis bij de Nederlandse afluisterpost werd gebruikt voor het afluisteren van Talibaancommandanten die met veldradio's en portofoons communiceerden.

Ondanks de lovende worden en samenwerking zijn de inlichtingendiensten realistisch genoeg om te beseffen dat de NSA niet terugdeinst om Nederland te bespioneren, zo laten ingewijden de krant weten, die ook bewijs van Amerikaanse spionage van Nederland heeft. Via Guardian-journalist Glenn Greenwald kreeg het NRC toegang tot documenten van klokkenluider Edward Snowden, waaruit blijkt dat Nederland tussen 1946 en 1968 door de Amerikanen bespioneerd werd.

Implantaten

Daarnaast meldt de krant ook dat de NSA wereldwijd 50.000 "netwerken" met malware heeft geïnfecteerd, zogeheten "implants". In het artikel wordt echter ook over computersystemen gesproken die door de implants zijn besmet, waardoor het onduidelijk is of het om netwerken of losse computers gaat. Daarnaast was het al bekend dat de NSA tienduizenden systemen had besmet om bijvoorbeeld informatie te kunnen stelen of de systemen uit te kunnen schakelen. In augustus van dit jaar kwam de Washington Post al met de onthulling dat er in 2008 ruim 21.000 computers via het GENIE-programma van de NSA met malware waren besmet.

Tegen het einde van dit jaar zouden dat er 85.000 moeten zijn, aldus de Amerikaanse krant in augustus. NRC meldt dat gebaseerd op de documenten die het zag de teller nu op 50.000 staat, wat zou inhouden dat de NSA achter op schema loopt. Het NRC stelt echter dat in de documenten die het zag staat vermeld dat het doel van 85.000 besmette systemen pas "binnen enkele jaren" gerealiseerd moet zijn. De speciale divisie van de NSA, Tailored Access Operations (TAO), is verantwoordelijk voor de infecties.

Het doet dit door op routers en firewalls in te breken en vervolgens de computers in het netwerk te infecteren. Iets wat eerder ook al door de Washington Post werd gemeld. Hoe de netwerkaanvallen precies in z'n werk gaan blijft onbekend. Veel nieuwe technische details weet het NRC niet te geven. De nu gepubliceerde stukken zouden de eerste in een reeks zijn waarbij voor Nederland specifieke documenten van Snowden worden besproken.

Reacties (6)
23-11-2013, 20:24 door Anoniem
Enorme heimelijke toegang en dus macht -- precies waar de spionnen op geilen. Natuurlijk zijn de kleintjes daar jaloers op, en zullen ze zoveel mogelijk de grote broer te vriend willen houden. Tot en met oorlogvoeren toe -- zie "weapons of mass destruction", zogenaamd bewijs voor. Daar was ook goed te zien waar een gebrek aan transparantie toe kan leiden. Erg transparant zijn ze nu nog steeds niet.
23-11-2013, 21:02 door Anoniem
De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben zich kennelijk stevig onder de plak laten zetten door de Amerikanen.

Investeer nou eerst eens in defensie in plaats van offensie. Dat laatste is speelgoed waar ze ongetwijfeld erg opgewonden van raken, maar kom op zeg, wat is er nu belangrijker? Zelfs NL slachtoffers roepen ertoe op en publique.
23-11-2013, 22:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-11-2013, 22:41 door Eric-Jan H te D
Ok, je zit als Amerikaanse overheid naast die programmeurs en ontwerpers van M$ die de ene blunder na de andere maken. En dan denk je als uitgekookte Nederlandse NSA'er dat het voor je Amerikaanse collegae moeilijk is om de aanvalsvectoren te vinden om binnen te dringen in die door deze M$ geniën geproduceerde programmatuur. Blond en nog dom ook. (of mag dat na het Pieten-debat niet meer?)
25-11-2013, 15:23 door spatieman
met andere woorden, wij wilden ook zo graag op de zelfde manier onze burgers spioneren, immers, iedereen is een verdachte crimineel in nederland
27-11-2013, 09:03 door Mysterio
Ik kan me best voorstellen dat het fantastisch is om met die technologie te werken en het idee te hebben dat je echt goed bezig bent. Laten we niet vergeten dat de meeste medewerkers bij inlichtingendiensten echt geloven dat ze goed werk doen voor de maatschappij.

De meesten zullen echt niet de ins en uits kennen van de spionagepraktijken en technieken en voor hen zijn de onthullingen van Snowden ook nieuw en schokkend. En vanuit een bepaald perspectief is het allemaal nog wel te verdedigen, maar iedereen voelt aan dat ze te ver zijn gegaan.

Laat de AIVD en kornuiten dat niet vergeten, dat niet ambiëren en dat voorkomen of stoppen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.