image

'Problemen door software elektronisch patiëntendossier'

zondag 24 november 2013, 16:30 door Redactie, 5 reacties

Ernstige problemen met de software van het elektronisch patiëntendossier zorgen voor problemen bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zo meldt de Volkskrant dit weekend. De software die voor de dossiers wordt gebruikt blijkt allerlei praktische problemen met zich mee te brengen.

"De treurige werkelijkheid is dat niemand in het ziekenhuis op dit moment weet op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien", aldus LUMC-advocate Willemien Kastelein. Zodra er gegevens op papier moeten worden geprint doen de problemen zich voor. Dat werd deze week tijdens een zitting van het regionaal tuchtcollege in Den Haag duidelijk. Er speelde een zaak over een baby die in het LUMC overleed. De ouders stellen dat het medisch centrum tekort schoot in de behandeling.

Het duurde uiteindelijk anderhalf jaar voor het LUMC belangrijke documenten aanleverde. Ook ontving de inspectie in eerste instantie een half dossier. Daarnaast bevat het patiëntendossier tegenstrijdige informatie over cruciale momenten. Volgens advocate Willemien Kastelein speelt er een veel groter probleem dat deze zaak duidelijk maakt, namelijk dat de dossiervoering in ziekenhuizen momenteel een chaos is.

Reacties (5)
24-11-2013, 16:56 door Anoniem
Dossiervoering is altijd een chaos. Met opzet. Er bestaat in dit land geen slachtoffer of nabestaande van een misser of medisch misdrijf die ooit een 'volledig dossier' heeft ontvangen ... De reden is duidelijk: alle incompetentie en nalatigheid moet onder de pet gehouden worden. Daar werkt zelfs de politiek aan mee. Anders hadden al lang zware boetes gestaan op 'incomplete' dossiers en het niet binnen redelijke termijn ( 2 weken) afgeven van het dossier. Dat wordt structureel getraineerd.
24-11-2013, 17:01 door Anoniem
Volstrekt onverwacht. Wie had dit nou kunnen bedenken? Alle "experts" hadden ons nog zo verzekerd dat aan een EPD alleen maar voordelen zouden kleven.
24-11-2013, 18:22 door Wadjinn
"......op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien"
Het is de bedoeling dat we met een EP papier besparen maar ja de HH Justitia willen altijd papier. Is dit niet een simpele storing in het systeem? Het lukt mij thuis ook niet altijd als ik netwerk storing heb. De software waar het op draait zal het ongetwijfeld gewoon kunnen maar diegene die de interface en functionaliteiten moet verzorgen heeft een verkeerd script geschreven.
24-11-2013, 18:32 door Anoniem
Door Wadjinn: Het is de bedoeling dat we met een EP papier besparen maar ja de HH Justitia willen altijd papier.
Gezien hoe de overheid met IT is, heb ik ook liever dat "justitie" met papier werkt. Om nog maar te zwijgen van sukkelrechercheurs die creatief gaan knippen en plakken in bewijsmateriaal.

(Merk op dat de plannetjes voor verherverITificatie van justitie vooral tot gevolg hebben dat alle anderen aan de brakke website moeten, en dus wanneer --niet als-- dat ding kuren heeft iedereen daar last van gaat hebben, maar dat de opzet alle ruimte laat voor justitie zelf om intern de meest inefficiente grappen en grollen uit te halen. Precies het omgekeerde van wat nodig is.)
25-11-2013, 13:17 door spatieman
goh, kon de NSA niet hard genoeg graaien door de software.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.