image

Overheid experimenteert met stembiljet per e-mail

maandag 25 november 2013, 12:04 door Redactie, 22 reacties

Voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 22 mei volgend jaar zal de overheid voor het eerst experimenten met het versturen van stembiljetten per e-mail. Kiezers in het buitenland kunnen ervoor kiezen om het stembiljet per mail opgestuurd te krijgen.

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen moeten stemmers eerst geregistreerd zijn. Hiervoor moet een registratieformulier worden ingevuld dat inclusief een kopie van het paspoort of identiteitskaart moet worden opgestuurd. Het is echter ook mogelijk om het ingevulde registratieformulier en het identiteitsdocument te scannen en naar een e-mailadres van de overheid te mailen.

Het stembiljet mag dan per e-mail worden verstuurd, voor het uitbrengen van de stem moet het ingevulde stembiljet in een retourenveloppe naar het briefstembureau van de gemeente Den Haag worden opgestuurd. Meer informatie is te vinden op verkiezingen2014.nl.

Reacties (22)
25-11-2013, 12:39 door Anoniem
Het is ook "mogelijk om het ingevulde registratieformulier en het identiteitsdocument te scannen en naar een e-mailadres van de overheid te mailen" - dat zullen Google, Facebook en de NSA lekker makkelijk vinden!
25-11-2013, 12:42 door Anoniem

HTTP/1.1 404 Not Found


Typisch de overheid. Waarom Aruba, Curaçao en st. Maarten onder "buitenland" gerekend worden (en waarom dat erbij moet staan, wat van alles wat wel buitenland is?), ontgaat me een beetje.
25-11-2013, 13:29 door Ignitem - Bijgewerkt: 25-11-2013, 13:29
Als er één onveilig medium is, dan is dit wel e-mail. Alles gaat plain-text over de lijn. Of encryptie moet worden afgedwongen; hetgeen ik ernstig betwijfel. Ik ben zeer benieuwd of er überhaupt een public key voor het e-mailadres beschikbaar is.
25-11-2013, 13:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-11-2013, 13:46
[Verwijderd]
25-11-2013, 13:50 door Anoniem
Door Peter V.: Nee, ik ga niet meer stemmen.

Teveel mannetjes en vrouwtjes in het EP hebben gesjoemeld met declaraties en kwamen er vervolgens mee weg.
Nee, dat helpt... ze mogen van jou dus gewoon zo doorgaan? Zeur er dan ook niet over en hou je mond...
25-11-2013, 13:55 door Briolet
Meer informatie is te vinden op verkiezingen2014.nl.
Waar dan? Op die pagina staat niets, en als je de link voor meer info volgt kom je op een "Error 404, page not found" terecht.
25-11-2013, 14:16 door Anoniem
Door Peter V.: Nee, ik ga niet meer stemmen.

Teveel mannetjes en vrouwtjes in het EP hebben gesjoemeld met declaraties en kwamen er vervolgens mee weg.

Toch noemen ze het democratisch, ik denk dat ze particratisch bedoelen?
25-11-2013, 14:28 door Anoniem
Door Briolet:
Meer informatie is te vinden op verkiezingen2014.nl.
Waar dan? Op die pagina staat niets, en als je de link voor meer info volgt kom je op een "Error 404, page not found" terecht.

typisch geval van de overheid! en dan moeten we stembiljet via de mail terwijl ze al niet eens de info website op orde hebben?

ach stem al jaren niet meer onzin je mag stemmen maar we doen toch lekker niet wat we beloven behalve onze hand ophouden.
25-11-2013, 14:39 door quikfit
''Overheid experimenteert met stembiljet per e-mail''

Zo heb ik de laatste keer met de verkiezingen al gestemd.....

Met vriendelijke groet Quikfit
Noorwegen.
25-11-2013, 15:37 door spatieman
stembiljet.doc.exe
25-11-2013, 16:03 door Anoniem
De bevolking wil het niet, en toch willen ze dit ons gaan opdringen...Lijkt een beetje op het Windows 8 en XP van Microsoft. Waarom kunnen ze de gebruikers interface niet gewoon XP laten en er een Windows8 engine ingooien...

Sinds de overheid niet naar ons luistert neem ik hun verkiezingen ook niet meer serieus.
25-11-2013, 16:45 door Anoniem
Door Ignitem: Als er één onveilig medium is, dan is dit wel e-mail. Alles gaat plain-text over de lijn.

De meeste professionele mailservers (ja, zelfs Exchange) gebruiken tegenwoordig TLS voor de onderlinge verbindingen. Ook niet-secure versies van IMAP en POP3 zie je amper nog. Zelfs het afleveren van mail door de client gaat tegenwoordig steeds meer en meer versleuteld.

Peter
25-11-2013, 18:04 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 25-11-2013, 18:06
Voor degenen welke de genoemde link niet kunnen volgen:

https://www.verkiezingen2014.nl/stemmenvanuitbuitenland/registreren/aruba-curacao-of-sint-maarten

Even rondkijken en links volgen vanaf de hoofdpagina gaat wel goed. Blijkbaar is de link na het plaatsen van dit artikel veranderd of iemand heeft dikke vingers ;)
25-11-2013, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: De bevolking wil het niet, en toch willen ze dit ons gaan opdringen ... de overheid niet naar ons luistert neem ik hun verkiezingen ook niet meer serieus.

Is het niet zo dat dit de overheid de mogelijkheid wel bied om te luisteren, via e-mail stemmen en dan je anonimiteit kwijtraken? of zie ik iets over het hoofd?
25-11-2013, 21:56 door Anoniem
@Anoniem 12:42 sinds een paar jaar zijn de Nederlandse Antillen als land opgeheven en zijn deze genoemde landen zelfstandige landen binnen het koninkrijk geworden, terwijl Bonaire, Saba en Sint Eustatius bijzondere gemeenten zijn geworden.
25-11-2013, 22:00 door Briolet
Door FSF-Moses: Blijkbaar is de link na het plaatsen van dit artikel veranderd of iemand heeft dikke vingers ;)
Nee hoor, jouw link werkt wel, maar die in het artikel (en dus ook de 2e reactie) klopt nog steeds niet. Daar staat 1x het woordje 'het' teveel in. Gewoon slordig dat je na het maken van een webpagina, de links niet checkt.

Wel weer bevreemdend dat je een kopie van je paspoort moet opsturen. Dat is dan weer een kopietje waar je niet meer van weet wat voor eigen leven het gaat leiden. Wanneer leert men nu eens dat kopiën zeer makkelijk te manipuleren zijn. Waarom hebben we al 20 jaar gezeik over de veiligheid van ons paspoort, terwijl we aan de andere kant zelfs de geringste beveiliging overboord zetten door een kopie als legitimatie te accepteren?
26-11-2013, 10:42 door Anoniem
Door Briolet: Waarom hebben we al 20 jaar gezeik over de veiligheid van ons paspoort, terwijl we aan de andere kant zelfs de geringste beveiliging overboord zetten door een kopie als legitimatie te accepteren?
Wegens practisch. Wegens dit snappen mensen tenminste.

Daarbij zijn ambtenaren (in hun eigen gedachten) altijd te vertrouwen en dus is er niets mis met het hen die data te geven. En per post versturen is ook veilig want dat zijn ambtenaren en dus ook te vertrouwen. Oh wacht, geprivatiseerd, dus dat is niet meer zo. En bij email is zelfs nooit zo qq vertrouwbaar geweest, maar dat vergeten we ook maar even. Gemakshalve.

Want er moet wel gestemt kunnen worden, anders gaan de politieke meesters morren. (Zijstraat: Waarom moeten verstandelijk gehandicapten absoluut kunnen stemmen? Ze hebben wel het recht (waarom?) maar de instellingen waar ze wonen vergeten liever de oproepkaartjes uit te delen. Je moet ze eerst uitleggen wat stemmen is en daarna "helpen" het juiste vakje rood in te kleuren danwel een van de vele rode knopjes in te drukken. Heel typisch dat een politieke partij zich ineens voor hun rechten sterk maakte, rond verkiezingstijd. Inderdaad, dit soort gein gaat ook wel eens minder subtiel.)

En laten we wel wezen, een volledig electronische versie zou ons in de huidige stand der ambtenarij nog meer privacy kosten. Het zou bovendien wegens "gemak" steeds verder uitbreiden --doet het al, kijk maar in het nieuws-- en het zou de facto een enorme trackingdatabase gaan creeren, die vervolgens uiteindelijk ook gebruikt zal gaan worden. Allemaal dingen die je gewoon niet wil.

Het zou best kunnen om een systeem te ontwerpen dat privacyvriendelijk en behoorlijk veilig is, met een dikke laag wiskundig bewijsbaar veilig en wiskundig bewijsbaar privacyvriendelijk erover voor zoveel extra veiligheid en privacy tegelijk. Maar voorlopig geloven nog teveel ambtenaren en systeemontwerpconsultants dat veiligheid en privacy tegenstrijdig zouden zijn. Zolang ze dat geloven kunnen we ze maar beter zoveel mogelijk bij elektronische oplossingen weghouden, voor onze eigen veiligheid.
26-11-2013, 13:42 door Anoniem
Dus authenticatie via een scan van je paspoort of ID - geen DigiD? mmm, tegen eigen overheidsregels. Copieën van je legitimatie mag gewoon niet (WBP) en is onveilig (identiteitsfraude is wel verleidelijk, nu we dit alles weten). En dat allemaal via de mail, kom op, zeg.
Volgens WBP moet je aantonen dat je echt niet anders kan en er geen andere wegen zijn voor dit doel.
26-11-2013, 14:13 door Anoniem
Zover ik weet worden de stembiljetten per email verzonden zodat ze op locatie kunnen worden uitgeprint, ingevuld en via post worden verstuurd. Dus de opmerking dat er via email wordt gestemd is niet terecht.
27-11-2013, 00:13 door Anoniem
Fijn dat er eindelijk eens wordt gedacht aan de honderduizenden Nederlanders in het buitenland. Misschien dat de overheid ook kan ophouden met het afpakken van paspoorten van Nederlanders in het buitenland.

Net weer gehoord van een gezin dat hun Nederlandse paspoort was kwijtgeraakt omdat ze de euvele moet hadden om een lokaal paspoort aan te vragen. Dat hadden ze gedaan om te voorkomen dat ze door de lokale overheid het land zouden worden uitgezet. En nu kunnen ze dus niet meer naar Nederland terug... En ook niet stemmen.

Zie www.nederlanderblijven.nl voor een overzicht van de rare en hyperingewikkelde regels op grond waarvan Nederland paspoorten afpakt van Nederlanders in het buitenland.
27-11-2013, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem:HTTP/1.1 404 Not Found

Typisch de overheid.

Sorry, beweer je hier nou serieus dat alleen de overheid ooit een 404 teruggeeft vanuit een van haar sites?

Waarom Aruba, Curaçao en st. Maarten onder "buitenland" gerekend worden (en waarom dat erbij moet staan, wat van alles wat wel buitenland is?), ontgaat me een beetje.

Omdat Aruba, Curaçao en St. Maarten ook het buitenland ZIJN, misschien? Saba, St. Eustachius en Bonaire horen tegenwoordig bij Nederland, maar de andere drie zijn aparte landen binnen het koninkrijk.

Door Ignitem: Als er één onveilig medium is, dan is dit wel e-mail.

Zoals elders al opgemerkt is, waarschijnlijk zit er TLS achter. En het antwoord is niet vertrouwelijk -- alleen maar een stembiljet en dat is niet geheim.

Door Peter V.: Nee, ik ga niet meer stemmen.

Mooi zo. Vroeger reageerde ik op dit soort mededelingen ongeveer zoals Anoniem hierboven. Maar nu ben ik een paar jaar ouder en volwassener en tegenwoordig ben ik gewoon blij dat een bepaald slag mensen niet meebeslist.

Door Anoniem: De bevolking wil het niet,

De bevolking (in het buitenland) wil geen stembiljet per email ontvangen? En dat blijkt uit...?

Door Anoniem: Net weer gehoord van een gezin dat hun Nederlandse paspoort was kwijtgeraakt omdat ze de euvele moet hadden om een lokaal paspoort aan te vragen. [...] En nu kunnen ze dus niet meer naar Nederland terug...

Ja, gek hè? Eerst en vooral, houd er eens over op om over paspoorten te praten, het gaat hier niet om het aanvragen van een paspoort maar om het verkrijgen van een andere nationaliteit. Dat gezin waar jij het over hebt, heeft er kennelijk (en wellicht zonder er goed over na te denken) voor gekozen om zich te laten naturaliseren in een ander land en daarmee staatsburgers van een ander land te worden. En als je dat doet, dan mag je geen Nederlander blijven -- zo raar is dat niet.

En moed schrijf je met een 'd'....
07-12-2013, 16:02 door Briolet
Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen moeten stemmers eerst geregistreerd zijn. Hiervoor moet een registratieformulier worden ingevuld dat inclusief een kopie van het paspoort of identiteitskaart moet worden opgestuurd.

Ik kreeg vandaag ook een brief van de gemeente. Ik stond altijd in een ander Europees land geregistreerd als kiezer. Maar aangezien ik nooit met die lokale politiek op de hoogte was, heb ik daar nooit gestemd. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat ik als Europees burger niet gewoon op een andere Euro partij mocht stemmen.

Dat is dus veranderd en als ik het registratieformulier met kopie paspoort opstuur naar de gemeente, mag ik tot wederopzegging van de registratie, op een Nederlandse party stemmen. (Ik zal die kopie wel 'watermerken' met een datum en reden).

Blije kiezer!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.