Privacy - Wat niemand over je mag weten

privacy bescherming echt mogelijk?

26-11-2013, 13:57 door ab2604, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-11-2013, 14:20
Ik heb veel tips gelezen op deze site over maatregelen die je kunt nemen om je privacy te beschermen. Ik vind echter nog niet een duidelijk antwoord op de vraag in hoeverre deze tips nu echt werken. Ikzelf denk dat het in dit kader handig kan zijn om een scheiding aan te brengen tussen de overheden/geheime diensten/NSA enerzijds en de commerciële bedrijven Google/Facebook e.d anderzijds.

Bescherming tegen meekijken van overheden/geheime diensten/NSA komt al snel in de sfeer van gebruik van Tor, VPN diensten, encryptie e.d. En dan nog; exit nodes in handen van de NSA (?), VPN dienst die wel of niet jouw gegevens opslaat en desgevraagd overdraagt aan de overheid, NSA die wel of niet jouw encryptie kan ontcijferen??

Ik denk dat dit een gebied is dat voor de meeste normale gebruikers een stap te ver gaat. ik denk ook dat de andere groep meekijkers, de commerciële bedrijven, voor de meeste mensen wellicht een reëler gevaar betekenen, Het verzamelen van data door deze bedrijven kan ik de nabije toekomst wellicht tegen je gebruikt gaan worden bij sollicitaties, afsluiten van verzekeringen, enzovoort.

Op deze site heb ik een aantal tips opgevolgd om meekijken door de groep commerciële bedrijven tegen te gaan. Het is het ondertussen hier bekende rijtje, dus even in het kort:

- Firefox met aanvullende instellingen in aboutconfig en alles wissen bij sluiten browser
- Noscript, Ghostery, BetterPrivacy, AdblokPlus, HTPS everywhere addons.
- Startpage of DuckDuckGo.
- Niet ingelogd blijven bij mijn Google Account en Facebook account (heb ik beide nodig voor mijn werk, o,a. Adwords)
- Na gebruik Google/Facebook browser sluiten om alles te wissen

In theorie zouden deze maatregelen dus o.a. moeten betekenen dat

- Google mijn zoektermen niet meer kan opslaan (door gebruik Startpage)
- Tracking wordt geblokkeerd door Noscript en/of Ghostery
- Alle cookies, geschiedenis, inloggegevens en ook LSO's worden verwijderd bij sluiten browser
- Fingerprinting deels wordt tegengegaan door Noscript
- Facebook en Google plus buttons zoveel mogelijk blokkeren (Ghostery)

Met andere woorden; het lijkt er sterk op dat ik nu niet nauwelijks gevolgd kan worden door Google/Facebook en consorten.

Mijn vraag nu echter; is dat ook zo???? Of is bovenstaande feitelijk een wassen neus??? En dan wel in het kader van Google/Facebook e.d. en de overheden/NSA even buiten beschouwing gelaten dus.
Reacties (8)
26-11-2013, 14:13 door Spiff has left the building
Je schrijft consequent "Chostery", ook in een eerdere thread al, maar ik neem aan dat je "Ghostery" bedoelt?
26-11-2013, 14:21 door ab2604
sorry, aangepast ondertussen, Ghostery inderdaad.
26-11-2013, 14:50 door Anoniem
Binnen het grotere kader van hoe we met z'n allen nu dingen doen, van onze gewoontes via bedrijfsmatige usances tot wat de overheid ons pleegt op te leggen, is het maar heel matig mogelijk om makkelijk je privacy te beschermen. Het kan wel, maar is behoorlijk bewerkelijk. Dit vaak om hele domme, basale, en technisch eigenlijk niet noodzakelijke redenen.

Je kan wel allerlei tips volgen maar omdat je niet kan zien wat het voor effect heeft, blijft het een soort koffiedikkijken. Daar heb je niet zoveel aan. Je blijft in onzekerheid. Dat is dus niet so vreselijk constructief, iig niet voldoende om je leven op te bouwen, om je nog veilig te voelen in je eigen huis.

Willen we serieus aan privacy werken dan zullen we veel dingen gewoon anders moeten aanpakken en organiseren, organisaties moeten anders gaan werken, en het geheel moet ondersteund worden door slim toepassen van al bestaande en wellicht nieuwe technieken.

Dus op het moment is het maar matig gesteld met onze privacy en het kost veel werk om die te krijgen of nog enigszins te behouden.

Gezien de ontwikkelingen bevinden we ons op een keuzepunt, en we moeten dus kiezen met ons allen. Privacy maar opgeven? We worden keer op keer beloofd dat dit voor onze bestwil is, dat we er beter van worden, dat onze levens er makkelijker van worden.

Persoonlijk geloof ik daar niet in. Het impliceert namelijk dat we alle mensen die gegevens over ons in handen hebben, en dat gaan er in de praktijk altijd meer zijn dan strikt genomen de bedoeling was, op hun blauwe ogen moeten geloven op hun onfeilbare integriteit, zelfs dat ze nooit een foutje maken. Wellicht in individuele gevallen wel het geval, maar er zitten altijd wel rotte appels tussen, en die krijgen hiermee enorme macht het voor iedereen te verpesten. Of dat er later niet een goochemerd de voorwaarden of de wetten aanpast en daarmee het speelveld er totaal anders laat uitzien.

Denk je er over door, en dan zul je er wel even over moeten doordenken en meervoudige en soms erg kronkelende gedachtenpaadjes moeten volgen, dan zijn de gevolgen uniform en voorspelbaar. Het is niet houdbaar. We worden er uiteindelijk niet beter van.

Ik denk dan ook dat we serieus moeten kiezen voor privacy en daar hard aan trekken. En dan niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen. En omdat als we haar goed en wel kwijtgeraakt zijn dan wordt het steeds moeilijker haar weer terug te krijgen, is het handiger daar eerder dan later mee te beginnen. Nu, bijvoorbeeld.


1GYYopciYLMZB1mUTgZta7WpgMa78Smwt3
26-11-2013, 14:55 door Anoniem
Wil jij je mening laten gelden over dit onderwerp? Vul dan onderstaande vragenlijst in! Deze vragenlijst is deel van het RESPECT project. Dit project is een groot Europees project (16 Europese landen) met als doel het ontwikkelen van een toolkit die door wetgevers en uitvoerende instanties zoals politie en veiligheidsdiensten ingezet kan worden bij het maken van beslissingen waarbij veiligheid en privacy op de weegschaal worden gezet. Daarnaast zal mede door dit project de Europese wet- en regelgeving aangepast worden.

Een belangrijk onderdeel van het project is de mening van de burger. Daarom is het van groot belang dat er zo veel mogelijk vragenlijsten ingevuld worden. Doorsturen/delen van dit bericht wordt op prijs gesteld!

Link naar de vragenlijst: http://bit.ly/surveyrespectproject.
26-11-2013, 15:41 door Anoniem
Beste poster.

Vroeger had ons dorp 7 telefoonnummers. Janssen had nummer 1, pietersen 2, klassen3.. .
en kees-Jan had een geheim nummer. De slager had vervolgens 5, en de bakker 6. ik had 7.

Kees-Jan viel een beetje op. Had als enige het geheime nummer, betaalde altijd contant, en kocht verdacht veel aluminium-folie. Altijd zijn mobiel uit, keek schichtig om zich heen. Niemand wist iets van hem. Geen Facebook, hyves, mailadres, op een dag zagen we hem de straatnaambordjes in zijn wijk verwijderen, en op een dag was zelfs zijn huis verdwenen.

Kees-Jan had goede privacy.

zijn buurman stond middel in het leven, had aantoonbaar veel vrienden, en zat regelmatig bij oom Agent om uit te leggen hoe zijn fiets nu weer in de sloot terecht kwam, na een avond luidruchtig drinken in de kroeg. Iedereen wist heel erg veel van hem, maar niet alles. Totaal niet opvallend, die buurman. Niemand keek dan ook in zijn achtertuin... Waar hij dus alle privacy had die hij nodig had.

Punt dat ik probeer te maken is dat je voor nieuwsgierige ogen juist opvalt, als jij de enige bent met camouflagekleuren.
Verberg dus alleen wat je wilt verbergen. ;-) En show de rest als een Gerard Joling op een Gay-Pride boot. Laat zien wat je hebt. Zo spannend is dat namelijk niet.
27-11-2013, 10:52 door Anoniem
"VPN dienst die wel of niet jouw gegevens opslaat en desgevraagd overdraagt aan de overheid, NSA die wel of niet jouw encryptie kan ontcijferen??"

Je moet er in ieder geval vanuit gaan dat ieder bedrijf akkoord zal gaan met een gerechtelijk bevel. Een belofte om geen informatie te overhandigen aan de overheid die wel voor handen is, is een loze belofte.

Zelfs als er geen logs worden bijgehouden wil dat nog niet zeggen dat men niet door de overheid gedwongen kan worden van een bepaalde gebruiker wel logs bij te houden en/of tap apparatuur van opsporingsdiensten toe te staan.

Ieder bedrijf zal handelen conform wettelijke verplichtingen, en men gaat niet het belang van het bedrijf op het spel zetten om een klant die zich (mogelijk) misdraagt te beschermen.

Omtrent encryptie, denk niet enkel in wat mogelijk is, maar ook in kosten/baten afwegingen. Hoe belangrijker de zaak, hoe meer tijd, geld en middelen men in wil en kan zetten.
27-11-2013, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Punt dat ik probeer te maken is dat je voor nieuwsgierige ogen juist opvalt, als jij de enige bent met camouflagekleuren.
Verberg dus alleen wat je wilt verbergen. ;-) En show de rest als een Gerard Joling op een Gay-Pride boot. Laat zien wat je hebt. Zo spannend is dat namelijk niet.
"Hiding in plain sight" is een goede truuk. Maar geen panacea.

Neem nou dat kleine dorp. Vint Cerf is niet die eerste die roept dat privacy eigenlijk iets nieuws is, want kijk maar, we leefden vroeger allemaal op een kluitje en iedereen wist alles van elkaar. Maar er waren best meer dorpen, en al die andere dorpen in de wereld, daar was je totaal niet bekend. Waar wel iedereen alles van jou wist, daar wist jij ook alles van hen.

Dat is een principieel andere relatie dan (grote) overheden en (nog) grote(re) bedrijven die alles van je weten; als ze eens de verkeerde conclusie trekken ("wat? meer dan tien mailtjes per uur verstuurd? je bent een spammer! op de zwarte lijst!" terwijl je hielp een verjaardag te organiseren, ik noem maar iets), dan kan je daar weinig tegen inbrengen. Probeer maar eens google of facebook te contacteren. Iedereen die bijvoorbeeld tegen een (wellicht onterechte, waarschijnlijk zelfs volledig automatisch ingediende) notice-and-takedown tegen zich gehad heeft kan erover meepraten.

In een dorp ligt dat anders. Onder andere omdat je in een dorp je dorpsgenoten te vriend wil houden, want volgende week en volgend jaar wonen ze er ook nog. Dat geldt ook voor jouw dorpsgenoten tegenover jou. Grootbedrijven tegenover jou, daar werkt dat totaal niet zo. En dat is goed te merken.

Precies omdat de wereld tegelijk veel groter en veel kleiner aan het worden is, is privacy ineens belangrijk. Daar goede keuzes in maken is ook belangrijk. Als we nu maar eens wisten welke keuzes de goede waren. Maar dat weten we niet. En eigenlijk houden we steends minder keuze over. Dat is een probleem, wat ook jouw advies niet op kan lossen.
28-11-2013, 11:46 door Anoniem
Simpel trek die internetverbinding los, internetverkeer hoe versleutelt ook is altijd traceerbaar als men dat zou willen.
Helaas maar wel de waarheid.
Al dat hobby gesleutel via VPN/tor etc etc etc etc leuk hoor maar totaal nutteloos, opsporingsdiensten zoals de NSA gebruiken methoden die wij hier niet bevatten/begrijpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.