Bij het inbreken op servers van webfora houdt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich aan de wet, zo laat de dienst in een reactie op een artikel van het NRC Handelsblad weten. De krant baseert zich op een document van klokkenluider Edward Snowden waaruit blijkt dat de AIVD fora hackt.
Het document is een gespreksverslag van een ontmoeting tussen de NSA en vertegenwoordigers van de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD. Tijdens deze bijeenkomst, die op 14 februari van dit jaar plaatsvond, laten de Nederlandse inlichtingendiensten weten dat ze de MySQL-databases van verdachte fora verzamelen. Informatie uit de databases wordt vervolgens gebruikt voor het identificeren van doelwitten. Ook wordt gekeken of de data met gegevens van sociale netwerken is te combineren.
De AIVD stelt dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) de inlichtingendienst de bevoegdheid geeft om bijvoorbeeld computers te hacken. "Het onderzoeken van verdachte websites waaronder jihadistische webfora zoals in het artikel van NRC Handelsblad beschreven, past dan ook binnen de kaders van artikel 24 van de Wiv. Daarin staat dat de AIVD mag 'binnendringen in een geautomatiseerd werk'", aldus de inlichtingendienst.
Die laat verder weten dat het zich bij alle activiteiten aan de voorwaarden houdt die de wet stelt. "De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) ziet daarop toe", zo is in de reactie te lezen. Volgens hoogleraar informatierecht Nico van Eijk gaat de AIVD echter een grens over. "Ze trekken een sleepnet door internetfora en nemen de data van willekeurige personen mee. Dit leidt tot een surveillancestaat."
Hoe de AIVD precies op de fora inbreekt laat het NRC Handelsblad niet weten. De krant zou bewust de technische details achterwege hebben gelaten omdat dit volgens de Amerikaanse overheid de nationale veiligheid schaadt. Hieronder een deel van het document dat in gecensureerde vorm online werd gezet en waarin de NSA een beeld van de Nederlandse situatie schetst.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Digital Forensic Researcher
Netherlands Forensic Institute (NFI)
Immerse yourself in research projects covering the analysis, reparation, and accessing of modern integrated circuits at various levels, from packages to components. In addition, contribute to law enforcement in the Netherlands. You will only find that unique combination at the NFI, where you get to work as a digital forensic researcher and examiner.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
IT Security Officer
Wil jij werken bij een organisatie die het belang van informatiebeveiliging en privacy inziet en zich realiseert dat dit continue aandacht vergt? Als IT Security Officer bij Zaanstad heb je een coördinerende, ondersteunende en adviserende rol op het gebied van informatiebeveiliging. Een veelzijdige en uitdagende functie!
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.