image

Minister kan vragen over AIVD niet in openbaar beantwoorden

vrijdag 29 november 2013, 17:20 door Redactie, 4 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan niet in het openbaar zeggen of de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire bespioneerde die met het Nederlandse kabinet over aansluiting bij Nederland onderhandelden.

Het NRC Handelsblad kwam vorige week met het nieuws dat de Nederlandse inlichtingendienst een illegale operatie zou hebben uitgevoerd, die voor het toenmalige Antilliaanse kabinet verborgen werd gehouden. Via informanten zou de AIVD belastende informatie hebben vergaard, waaruit bleek dat politici mogelijk corrupt waren en zich aan grootschalig machtsmisbruik schuldig maakten.

Antwoord

Naar aanleiding van de berichtgeving stelden D66-Kamerlid Schouw en PvdA-Kamerleden Recourt en Van Laar vragen aan minister Plasterk. Die zegt niet in het openbaar te kunnen antwoorden. "Het is voor mij niet mogelijk om in het openbaar te reageren op het artikel, aangezien ik in het openbaar nooit uitspraken kan doen over operationele aangelegenheden van de AIVD. Ik kan de door de leden Recourt en Van Laar gestelde vragen dan ook niet in het openbaar beantwoorden."

Wel stelt Plasterk dat de AIVD binnen de kaders van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2002) handelt. "De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (de CTIVD) houdt toezicht op de rechtmatigheid van dit handelen." D66-Kamerlid Schouw stelde gisteren dat de CTIVD de inlichtingendiensten niet volledig kan controleren.

Reacties (4)
30-11-2013, 13:47 door Anoniem
Tja,de minister weet zelf de geheimen van de aivd niet.
Alle inlichtingendiensten lappen privacy regels aan hun laars,ze vergaren gewoon zomaar alles bij welke overheid of wat dan ook ter wereld.
Geen overheid is meer te vertrouwen,als het om privacy gaat.
Je kan het hooguit moeilijker maken dat ze data kunnen vergaren,door de data sterk gecodeerd via een openvpn tunnel te laten lopen,en iedere keer een wisselend ip addres gebruikt,wat ook niet uit je eigen land komt.
Op die manier kan je al wel de bewaarplicht telecom gegegevens van de EU omzeilen,wat bij veel Europese burgers een doorn in het ook is,die bewaarplicht.
30-11-2013, 19:30 door Anoniem
Bullshit. Zou betekenen dat Kamer en Minister geen manier hebben om de reikwijdte van wetten te bespreken.

Kan je wetten net zo goed afschaffen. Hoewel, ik geloof dat de overheid zich toch niet aan wetten houdt. Gaat om vertrouwen, toch?
02-12-2013, 20:23 door Anoniem
Waarom accepteert de Tweede Kamer altijd die smoes van geheimhouding? Geen informatie, dan wegwezen, zou ik zo zeggen. dat is toch het dualisme?
04-12-2013, 09:08 door Mysterio
Er bestaat de 'Wet ter bescherming staatsgeheimen' die de minister kan tegenhouden om gegevens te delen. In zo'n geval moet de minister eerst nagaan of hij de vragen überhaupt kan beantwoorden. Bij twijfel moet hij inderdaad zijn mond houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.