image

Plasterk vraagt opheldering over Amerikaanse spionage

vrijdag 29 november 2013, 17:06 door Redactie, 1 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan niet bevestigen of Nederland tussen 1946 en 1968 door de Verenigde Staten is bespioneerd, zoals het NRC Handelsblad vorige week aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden beweerde.

Het ministerie van Plasterk heeft dan ook de Amerikaanse ambassade om opheldering gevraagd. "Inlichtingen- en veiligheidsdiensten maken niet bekend in welke landen zij onderzoek doen. De NSA heeft eerder gemeld dat Nederland geen doelwit is. Deze mededeling betreft het heden. De berichten in het NRC Handelsblad hebben daarop geen betrekking", zo laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens Plasterk kan het voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. "In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD. Het verzoek wordt dan binnen de kaders van de Nederlandse wet beoordeeld en eventueel uitgevoerd. Het kabinet acht enig optreden buiten die wettelijke kaders niet aanvaardbaar."

Reacties (1)
30-11-2013, 13:49 door Anoniem
Ach,Nederland Bespioneerd zijn eigen burgers net zo erg als de Amerikanen overal de neus in steken.
Geen overheid kan je meer vertrouwen als het om privacy gaat,waar dan ook ter wereld toch?.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.