image

Inlichtingendienst AIVD werft studenten als informant

maandag 2 december 2013, 10:44 door Redactie, 4 reacties

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD werft studenten als informant voor inlichtingen over het buitenland of studentenprotesten in eigen land, zo meldt het AD vandaag. De krant sprak met meerdere Nederlandse studenten die het afgelopen jaar zijn benaderd om inlichtingen te geven.

De studenten werden door iemand benaderd die zich in eerste instantie uitgaf voor een ambtenaar van Binnenlandse Zaken. De AIVD is op zoek naar informatie over allerlei zaken, zoals China, Egypte, een Utrechtse studentenvereniging, demonstraties en krakersbijeenkomsten. Vanwege de staatsveiligheid mag de AIVD iedereen benaderen of rekruteren.

SP-Kamerleid Ronald van Raak wil dat de AIVD stopt met het ronselen van studenten. "Het gaat om een kwetsbare groep", zo laat hij tegenover de krant weten. Onlangs sprak het Nederlandse radiostation FunX met de 19-jarige Karim uit Culemborg, die naar eigen zeggen twee keer door de AIVD werd benaderd.

Reacties (4)
02-12-2013, 11:08 door Mysterio
Als er een mooi salaris tegenover staat is het toch geen enkel probleem? Maar nee, het moet weer via de nodige maffiamethoden gebeuren.
03-12-2013, 08:30 door Anoniem
Het is ook geen publiek geheim dat er ook onder asiel zoekers wordt geworven. Eerlijk gezegd heb ik daar minder moeite mee dan het feit dat de AIVD zich onrechtmatig toegang tot informatie verschaft. Dat raakt ons als burgers veel erger dan het werven van studenten en asielzoekers als 'spionnen'.
Als ik een database van een willekeurig forum hack, en ik wordt betrapt, dan is de kans groot dat ik daar de cel voor indraai. Maar wanneer ik hetzelfde als AIVD'er zou doen is dat ineens uit naam van staatsveiligheid en is het toegestaan. Schiet mij maar lek maar sinds wanneer staat de AIVD boven de wet?
03-12-2013, 14:32 door Anoniem
"Schiet mij maar lek maar sinds wanneer staat de AIVD boven de wet?"

Je kan je afvragen of de AIVD buiten de wet opereert. Heb je de wet gelezen waarin de bevoegdheden staan van de AIVD?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.