image

"AIVD moet internetverkeer ook over kabel kunnen tappen"

maandag 2 december 2013, 11:22 door Redactie, 17 reacties

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten ook het internetverkeer dat via de kabel loopt ongericht kunnen "verkennen en analyseren", zo stelt de Commissie Dessens. Oud-topambtenaar Stan Dessens leidde de commissie Evaluatie Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdienst 2002.

De commissie heeft de Nederlandse wet geëvalueerd. Vandaag overhandigde Dessens aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Hennis Plasschaert van Defensie een rapport met aanbevelingen. Daarin wordt onder andere tot meer bevoegdheden voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opgeroepen. Zo moet het mogelijk worden om internetverkeer dat via de kabel loopt ongericht te kunnen tappen, iets wat nu nog niet is toegestaan.

Bedreiging

Bij de aanbieding van het rapport aan de beide ministers sprak commissievoorzitter Stan Dessens zijn zorg uit dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten door sommigen als bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer worden gezien: "Burgers, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten er ten diepste van overtuigd kunnen zijn dat onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten werken binnen een wettelijk kader", zo liet Dessens weten.

Kabel

De evaluatiecommissie heeft gekeken of er met het oog op de technologische vernieuwingen sinds 2002 nieuwe of verruimde bevoegdheden noodzakelijk zijn en welke democratische en rechtsstatelijke waarborgen dat vergt. Volgens de commissie wordt het door de explosieve groei van internationale kabelnetwerken steeds belangrijker dat de diensten ook het kabelgebonden internetverkeer kunnen verkennen en analyseren in het belang van de nationale veiligheid.

De commissie adviseert tevens om de wet op dit punt zoveel mogelijk 'techniekonafhankelijk' te formuleren. Ook wordt benadrukt dat deze verruimde bevoegdheden verdergaande waarborgen vereisen. Er wordt dan ook aanbevolen om in de wet te regelen dat de AIVD en de MIVD bij het onderscheppen van data- en telecommunicatieverkeer voor iedere stap toestemming van hun minister moeten hebben.

Bovendien moet er intensiever toezicht worden gehouden door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Als de CTIVD vindt dat een bepaalde onderzoeksbevoegdheid niet ingezet mag worden, dan moet die inzet direct gestaakt worden. Gegevens die al verzameld zijn, moeten worden vernietigd.

Transparantie

Verder beveelt de evaluatiecommissie aan om naar zoveel mogelijk transparantie te streven. "Dat maakt openbare controle mogelijk en het draagt bij aan draagvlak voor het werk van de diensten." Als geheimhouding voor de nationale veiligheid niet langer noodzakelijk is, moeten individuele burgers kennis kunnen nemen van gegevens die over hen zijn verwerkt.

Ook moeten de media hun rol als publieke waakhond kunnen uitoefenen en moet historisch onderzoek mogelijk gemaakt worden. De evaluatiecommissie adviseert ook om door te gaan met het achteraf informeren van personen als zij voorwerp van onderzoek zijn geweest, de zogeheten notificatieplicht.

Reacties (17)
02-12-2013, 11:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2013, 11:55 door Anoniem
Een bedrijf is hoe streng dan ook met de selecties altijd een afspiegeling van de maatschappij. Er zijn altijd mensen die misbruik maken van hun macht. Als ik 10 jaar geleden had geroepen dat een agent een kind zou misbruiken en begraven in zn achtertuin had ook niemand me geloofd.

Klaar zo is het en niet anders.

Het is totale waanzin, 1 grote controle maatschappij is het aan het worden.
02-12-2013, 12:05 door john west
Door Peter V.: Dat Dessens dit nu niet begrijpt! De bevolking zit niet om meer bevoegdheden van de inlichtingendiensten te wachten.

Hebben ze daar nu een bord voor hun kop?!

Een Chinese muur,is beter.

Het is schijnbaar een algemene trend,dat ze alles willen controleren,en ze vertrouwen,waarom dan dit achterbakse
stiekeme .
Ze vertrouwen de burgers niet,waarom dan hun wel ?
De huidige partijen moeten nooit meer herkozen worden,of geminiseerd worden,door hun schuld kan je niet eens meer wat
downloaden,internet bankieren,zonder angst.
Trouwens wie wisselt nog vertrouwelijke informatie uit op een internet wat niet is te vertrouwen ?
02-12-2013, 12:12 door Anoniem
ik vind het eigenlijk een beetje vreemd dat ze dat nog niet kunnen, tenzij ze budget nodighebben.
02-12-2013, 12:12 door Anoniem
De minister zal die toestemming (bijna) altijd geven. Wanneer de argumenten valide klinken is het voor hem moeilijk om het af te wijzen. De toezichthouder is ook niet geschikt, zie eerdere reacties van die kant, dus wie moet het dan gaan doen?
02-12-2013, 12:44 door Anoniem
Ik ben eerlijkgezegd deze volstrekt voorspelbare burgerhaat een klein beetje zat. Dat de rest van de wereld (*kuch* lichtend voorbeeld en grote broer Amerika voorop *kuch*) het ook doet, is geen argument. Veeleer is het een argument om al die misbruikpartnerschappen eens leuk publiek te maken en er dan uit te stappen.

Dit is ondertussen inclusief de EU en hun "datadelen", op alle gebieden. We krijgen er veel te weinig voor terug. Ja, regeltjes en betalingsverplichtingen. Worden we blijer van. Open grenzen? We gooien het wel op een handelsaccoordje met Duitsland en wellicht Antwerpen. Grote drommen arme sloebers binnenhalen zodat we sociale zekerheid naar verweggistan weg kunnen geven? Of toch liever "gezinsherenigen", per heel dorp tegelijk? Hou toch op. Stoken doen we ook niet voor de mussen.

Want laten we wel wezen. Zo supertolerant als dat de progressieve zieligmensenknuffelaars zeggen dat we ooit waren zodat we het tot weg-met-ons nog toe (hallo zwarte piet) nu maar weer zouden moeten zijn? Dat waren we helemaal niet. Nooit geweest, is nooit een goed idee geweest. Kom maar hier als je iets toe te voegen hebt. Handel, arbeid, kennis. Als niet, dan doei.

Let wel, dit is geen "eigen volk eerst". Dit is "het eigen land eerst op orde". En niet bij voorbaat onszelf uitverkopen uit naam van wat dan ook, om het even of dat wereldverbeteren of terrorismebestrijding is. Want uiteindelijk is het allemaal hetzelfde: Betweteren, tot vervelens toe, waar de rest van de wereld eigenlijk niet van gediend is. En binnen eigen land is het met de regelzucht en elkaar in de gaten houden ook wel mooi geweest. Tijd om onszelf daar, alsook de "noodzaak" daartoe, eens van te verschonen.
02-12-2013, 13:21 door Anoniem
Er wordt een vergelijking gemaakt met het recht dat AIVD heeft om draadloze communicatie te tappen. Dat recht heeft volgens mij iedere Nederlander. Dat heet vrije nieuwsgaring. Betekent het onafhankelijk maken van de wet nu dat ook alle Nederlanders vrije nieuwsgaring mogen gaan doen op iedere kabel die ze tegen komen?

Peter
02-12-2013, 13:44 door sjonniev
Als er iets is dat de AIVD ten allen tijde uitdrukkelijk verboden dient te zijn, is het wel het "ongericht kunnen verkennen en analyseren".

De huidige CTIVD blijkt de zaak aardig mis te kleunen wanneer ze de voorbereidingen van niet toegestane activiteiten goedpraat in plaats van afstraft. Erger nog, men zegt de wet hiertoe wel aan te passen.

Burgers, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten er ten diepste van overtuigd zijn dat onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten prima in staat zijn alle wettelijke kaders te omzeilen, al dan niet met hulp van buitenlandse inlichtingendiensten.
02-12-2013, 15:44 door Anoniem
Bij radioverkeer is het ongericht tappen nog enigszins te rechtvaardigen omdat daar wel bekend is waar de zender staat, maar niet wie het allemaal kan ontvangen. Bij kabelgebonden verbindingen kan je zowel bij de bron als bij de bestemming tappen, dus daar is ongericht tappen dus echt niet nodig.

Het is overigens wel naïef om te veronderstellen dat je met ongericht tappen al het ongecontroleerd communiceren kan blokkeren.
02-12-2013, 16:22 door Anoniem
Dessens in het NOS-journaal:
... en wat wij nou zeggen: als je in Nederland diensten hebt die onze veiligheid moeten waarborgen, dan moeten ze ook alle mogelijkheden hebben om dat te doen.
Ten eerste vind ik niet dat die diensten onze veiligheid moeten waarborgen. Ze moeten beslist onze veiligheid verbeteren, maar waarborgen impliceert dat het risico naar nul moet worden teruggebracht. Behalve dat dat niet reëel is vergt dat zo vergaande bevoegdheden dat ze zelf een gevaar kunnen gaan vormen. En dat is precies waar zoveel mensen zich zorgen over maken.

Ten tweede moeten die diensten, zelfs als ze onze veiligheid zouden moeten waarborgen, daarvoor niet alle mogelijkheden krijgen maar voldoende mogelijkheden.
02-12-2013, 16:40 door vimes
Ok, duidelijk. Deesens staat dus net zoal Plasterk op de loonlijst van de NSA.
Wie zat er nog meer in die commissie? En van welke partijen zijn ze?
Even rekening mee houden bij de volgende verkiezingen.
02-12-2013, 17:08 door Anoniem
Ach,ja die veiligeidsdiensten willen alles legaliseren zodat ze niet meer op de vingers getikt kunnen worden,wat nog wel en niet mag voor de privacy wetgeving.
Ze blijven toch alles aan de laars lappen hoe dan ook,een nieuw stasi tijdperk is geboren.
02-12-2013, 19:48 door Ignitem
Het aftappen van data via kabel is ongericht en bovendien gaat het om inhoudelijke gegevens; niet om metagegevens. Het maakt van iedereen een verdachte.

Hoe zouden burgers reageren als iedere brief die je via de post verstuurt door iemand wordt opengemaakt en wordt gelezen? Of ieder gesprek dat je voert door een persoon die achter je staat wordt afgeluisterd?

Deze maatregel is de laatste stap naar een totalitaire politiestaat naar het voorbeeld van de DDR, waarin iedere burger werd afgeluisterd. We moeten het onder ogen zien dat ons land niet langer een democratie is.

Dit zegt Wikipedia over een Politiestaat: "Onder druk van een interne of externe bedreiging van de staatsveiligheid, al dan niet openlijk of bedekt gepromoot door media en overheden, bestaat het gevaar dat wetten doorgevoerd worden die burgerrechten inperken en stapsgewijs in de richting van een politiestaat leiden.[1]. Dikwijls wordt deze 'bedreiging van de staatsveiligheid' in scène gezet door degene die zich vervolgens als dictator ontpopt."

Het is lastig de gelijkenis met de huidige gebeurtenissen niet te zien.
03-12-2013, 05:09 door Anoniem
De hele maatschappij staat op springen, er is niet genoeg energie om de huidige maatschappij te laten groeien (hint 150$ dollar / vat olie) en de olievoorraden worden echt alleen maar kleiner in plaats van groter, het gevolg daarvan is de hele maatschappij stort in, denken ze nu werkelijk dat ze dat soort onlusten kunnen stoppen door wat internet gegevens nu op te slaan? Het is bye bye overheid. Hallo anarchisme (vreedzaam samenleven in cooperatie in kleine tot middelgrote groepen).
03-12-2013, 08:13 door Anoniem
Door Peter V.: Dat Dessens dit nu niet begrijpt! De bevolking zit niet om meer bevoegdheden van de inlichtingendiensten te wachten.

Hebben ze daar nu een bord voor hun kop?!
Laat Peter V voor zichzelf spreken en niet "voor de Bevolking "
03-12-2013, 10:46 door Anoniem
Door Ignitem: Het aftappen van data via kabel is ongericht en bovendien gaat het om inhoudelijke gegevens; niet om metagegevens. Het maakt van iedereen een verdachte.
En ook als het zich wel tot de metagegevens beperkt is dat al zo. Dat woord metagegevens (gegevens over gegevens) slaat op een technisch perspectief, over gegevens die toegevoegd zijn aan het inhoudelijke bericht om bijvoorbeeld de bezorging ervan te faciliteren. De term slaat niet op hoe die gegevens vervolgens door inlichtingendiensten gebruikt worden. Die gebruiken de 'meta'-gegevens om dingen over personen te weten te komen, en om personen op het spoor te komen. De inhoud van de berichten is voor die analyse niet eens interessant. inlichtingendiensten gebruiken deze data niet als gegevens over gegevens maar als gegevens over personen. Voor hun zijn het dus persoonsgegevens, en ook het grootschalig monitoren en analyseren van 'meta'-data maakt daarom net zo goed van iedereen een verdachte als het kijken naar de inhoud van berichten.
04-12-2013, 09:22 door Anoniem
Het enge van het voorstel van deze commissie is dat dit ook de mogelijkheid biedt om, zonder verdere controle, alle post te gaan controleren.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.