image

Bitcoin-forum waarschuwt gebruikers na DNS-kaping

maandag 2 december 2013, 15:18 door Redactie, 4 reacties

Een populair forum voor bitcoingebruikers waarschuwt gebruikers dat hun wachtwoorden mogelijk zijn gestolen nadat aanvallers het DNS van de domeinnaam hadden aangepast. Het Domain Name System (DNS) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt onder andere domeinen naar IP-adressen.

De aanvallers gebruikten een lek in de software van de registrar waar Bitcointalk.org de domeinnaam had geregistreerd. Vervolgens werden de DNS-instellingen van de domeinnaam gewijzigd, waardoor het forum naar een ander IP-adres wees. "Omdat het HTTPS-protocol verschrikkelijk is, zouden de aanvallers alleen hierdoor al versleutelde forumtransmissies kunnen onderscheppen en aanpassen", aldus de forumbeheerder.

Wachtwoord

Door de DNS-kaping konden de aanvallers wachtwoorden, privéberichten en authenticatiecookies onderscheppen. De forumbeheerder van Bitcointalk.org stelt dat het wachtwoord van gebruikers alleen risico liep als het wachtwoord werd ingevoerd op het moment dat het DNS was aangepast. Wie via de "remember me" feature inlogde, waarbij het wachtwoord niet wordt ingevoerd, zou geen risico lopen dat het account gestolen wordt.

Inmiddels is de domeinnaam naar een andere registrar verhuisd. Het kan echter 24 uur duren voordat de verhuizing bij alle DNS-servers bekend is. Tot die tijd krijgen gebruikers het advies om alleen op Bitcointalk.org in te loggen als ze zeker weten dat ze met het juiste IP-adres (109.201.133.195) verbinding hebben.

Vanwege de hoge koers van de digitale munt zijn zowel bitcoinwebsites, beurzen als gebruikers het doelwit van aanvallers, die zo toegang tot de portemonnees met bitcoins hopen te krijgen.

Reacties (4)
02-12-2013, 18:18 door Anoniem
Wat interessanter is dat er een HTTPS MITM is uitgevoerd met een geldig certificaat!
Lees het hele topic voor het verhaal!
https://bitcointalk.org/index.php?topic=354365.0
03-12-2013, 08:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2013, 12:46 door Anoniem
Beste is nog steeds geen bitcoin te gebruiken.
Het is en blijft een virtuele munt en virtueel betekent dat ze niet tastbaar bestaat maar enkel op servers.
Ondertussen weten we hoe "veilig" servers wel zijn. Server plat, datacenter failliet => bitcoin foetsie. Niemand weet wie er echt achter de bitcoin zit en welke macht die heeft over de servers.
05-12-2013, 00:14 door Anoniem
Door Anoniem: Beste is nog steeds geen bitcoin te gebruiken.
Het is en blijft een virtuele munt en virtueel betekent dat ze niet tastbaar bestaat maar enkel op servers.
Ondertussen weten we hoe "veilig" servers wel zijn. Server plat, datacenter failliet => bitcoin foetsie. Niemand weet wie er echt achter de bitcoin zit en welke macht die heeft over de servers.


??? Je hebt geen idee waar je het over hebt. Als je kritiek hebt op bitcoin, prima, maar zorg er dan wel voor dat het klopt. Bitcoin is gedecentraliseerd, er is geen "centrale server" die plat kan gaan ofzo, het gaat allemaal via peer to peer. Daarnaast is heel bitcoin gewoon open-source, niks geheimzinnigs aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.