image

Europol neemt domeinnamen malafide webshops in beslag

maandag 2 december 2013, 16:50 door Redactie, 6 reacties

Europol heeft samen met verschillende opsporingsdiensten 690 domeinnamen van malafide webwinkels in beslag genomen. De webwinkels verkochten vervalste goederen aan nietsvermoedende consumenten. De operatie van Europol was onderdeel van het project "In Our Sites - Transatlantic 3".

Het project werd drie jaar geleden gestart en heeft als doel het aanpakken van imitatieproducten op internet. Bij de laatste operatie werd met opsporingsdiensten uit acht verschillende landen samengewerkt, waaronder het Homeland Security Investigations (HSI) team van het Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement.

Via de Amerikaanse opsporingsdienst werden 297 domeinnamen in beslag genomen. Europol coördineerde de operatie op Europees grondgebied, waarbij 393 domeinnamen werden geconfisqueerd. Opsporingsdiensten uit België, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Roemenië, Spanje en Groot-Brittannië deden aan de operatie mee.

Waarschuwing

Volgens Europol wordt de markt in aanloop naar het einde van het jaar overspoeld door imitatieproducten, die zowel op straat als op internet worden verkocht. Niet alleen zouden consumenten hierdoor inferieure goederen krijgen, ze geven ook hun persoonlijke financiële informatie aan dubieuze partijen. Wie de in beslag genomen domeinnamen bezoekt krijgt onderstaande waarschuwing te zien.

Image

Reacties (6)
02-12-2013, 17:59 door Anoniem
Ok. Nu de belangen van "de rechthebbenden" weer zijn behartigd (tenslotte de core business van de EU) wordt het weer
eens tijd om ook de belangen van de consument weer eens te bekijken.
Ga eens die boeven pakken die achter bankrekeningen aanzitten, die malware verspreiden, botnets opzetten enz enz.

Of is er daarvoor geen partij die loopt te lobbyen en smeren?
03-12-2013, 07:55 door Anoniem
Nee, hoor het gaat immers om een boete uit te delen en het boetegeld binnen te harken. De consument moet het doen met slechts een vermelding en het feit dat de crimineel is gepakt. Je moet het zelf gaan verhalen op de crimineel die uiteraard eerst de boete moet betalen en daarna zo goed als failliet is.
03-12-2013, 08:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2013, 11:52 door Anoniem
Zijn er ook Nederlandse webshops offline gehaald? En is ergens terug te vinden welke dit waren?
04-12-2013, 10:37 door johanw - Bijgewerkt: 04-12-2013, 11:00
Dit gaat dus helemaal niet om malafide webshops. Malafide webshops zijn webshops waar je iets bestelt, betaalt en die dan niet leveren, zoals veel curatoren (legaal?) doen bij webwinkels in de problemen, die je (proberen te) infecteren met malware of die creditcard gegevens onderscheppen en misbruiken.

Dit zijn gewoon webshops die namaak verkopen van veel te dure merken. De consument weet doorgaans heel goed dat het namaak is en kiest daar bewust voor, dus gezien vanuit de burger is er niks malafide aan. Alleen enkele bedrijven wiens zakenmodel gebaseerd is op kunstmatige schaarste hebben hier last van, en onzinnige zakenmodellen beschermen vind ik geen overheidstaak.
09-12-2013, 15:43 door Anoniem
Johanw: Volgens mij weet jij niet wat malafide betekent. Dat betekent namelijk "te kwader trouw" of "onbetrouwbaar".
Als jij denkt originele artikelen te kunnen kopen en je krijgt namaak voor je geld, dan is dat duidelijk malafide.

Malafide is net als illegaal iets wat niet van 1 kant of partij uit gaat.
Inbreken is voor de inbreker ook niet illegaal, maar voor de wet en het slachtoffer wel. Maar daar kiest de inbreker ook zelf voor, of vind je soms dat dit ook moet kunnen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.