image

"Meeste Nederlanders tegen verruiming bevoegdheden AIVD"

dinsdag 3 december 2013, 13:03 door Redactie, 10 reacties

De meeste Nederlanders zouden tegen een verruiming van de bevoegdheden van de AIVD zijn, zo stelt EenVandaag aan de hand van een onderzoek onder 7.000 mensen. 66% wil niet dat de Nederlandse inlichtingendienst straks mensen mag aftappen die niet verdacht zijn.

Deelnemers zien het als een schending van de privacy als de AIVD de bevoegdheid krijgt om mensen te tappen die niet verdacht worden. Ook hebben mensen vraagtekens wat er met de opgeslagen gegevens van mensen die niet verdacht zijn gaat gebeuren. "Niks te verbergen hebben wil niet zeggen dat je dan ook alles wilt delen", aldus één deelnemer.

Niet veiliger

Een bijna even grote groep deelnemers aan het onderzoek (65%) vindt dat het ongericht aftappen door de inlichtingendiensten Nederland niet veiliger maakt. Daarnaast is 70% bang dat als de wettelijke bevoegdheden worden verruimd, de AIVD onnodig en op grote schaal mensen online gaat aftappen.

Gisteren presenteerde de commissie-Dessens een rapport waarin werd gesteld dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden nodig hebben, zoals het ongericht aftappen van internetverkeer dat via de kabel gaat. Iets wat nu nog niet is toegestaan. Als het aan kiezers van VVD en CDA ligt krijgen de inlichtingendiensten de in het rapport geadviseerde bevoegdheden ook. Kiezers van andere partijen zijn tegen.

Reacties (10)
03-12-2013, 13:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-12-2013, 13:15
[Verwijderd]
03-12-2013, 14:43 door Anoniem
Het zou juist ervoor kunnen zorgen dat er gerichter gezocht kan worden naar mensen en organisaties die zich bezig houden met de aantasting van de nationale veiligheid van Nederland.
Het scannen van het internetverkeer zal gaan op trefwoorden of andere algoritmes. U en ik die niets te verbergen hebben komen daarom niet in de lijst van 'verdachten'. Juist degene die wel het internet gebruiken om uw en mijn nationale veiligheid aan te tasten komen hierdoor sneller aan het licht.
Wat zou de reactie zijn als de nationale veiligheid zou zijn aangetast? Door bijvoorbeeld een aanslag of vergiftiging van het drinkwater. Dan komen de zeikende Nederlanders klagen wat je aan een veiligheidsdienst hebt als die dit niet zagen aankomen.
Keuzes maken!
03-12-2013, 15:50 door john west
Ze moeten maar eens met keiharde cijfers komen en met bewijzen,en kan niet wegens de staatsveiligheid
is een dooddoener.
Waarschijnlijk is het gewoon nutteloos gezoek.

"Niks te verbergen hebben wil niet zeggen dat je dan ook alles wilt delen"
Iedereen verbergt wat !

Door bijvoorbeeld een aanslag of vergiftiging van het drinkwater,wat een onzin dit opsporen via internet/telefoon of andere
mogelijkheden werkt niet,wel als iemand een tip geeft,dus puur op de persoon.

De meeste hebben niet strafbare geheimen,dat betekent niet dat de AIVD moet gaan zoeken hier in.

Ik vind Nederland teveel naar de V.S kijkt,dat land is totaal anders.
03-12-2013, 16:15 door Anoniem
Stoomde de AIVD voordat er internet was elke brief open? Keken ze in elk post-pakketje wat de inhoud was? Nee, tuurlijk niet... toen werd er nog nagedacht en gericht gezocht...

Tegenwoordig zijn ze lui, en gooien ze liever een sleepnet uit... Altijd handig, want wie weet wat je verder nog tegenkomt... En als 't van de wet niet mag, dan passen we toch gewoon de wet aan...

Het verbaasd me eerlijk gezegd dat een meerderheid van de Nederlanders tegen is (we hebben toch niets te verbergen?). Dit doet me weer wat positiever kijken, en geeft wat hoop voor de toekomst...
03-12-2013, 16:30 door johanw - Bijgewerkt: 03-12-2013, 16:30
Uiteindelijk worden de inlichtingendiensten zo machtig dat niemand ze meer kan of durft te stoppen. Je doet niks strafbaars, maar je bezoekt sexsites of online escortbureaus? Dan wordt je vaak al chantabel voor de geheime dienst. Men denkt al over het ruineren van de reputatie van moslim extremisten onder hun eigen achterban op die manier (zoals Snowden pas geleden onthulde), maar dat kan natuurlijk ook met een politicus gebeuren die, noem eens wat, probeert de macht van de diensten in te perken.

Waartoe dat leidt hebben we al eens gezien met de FBI onder J.E. Hoover, die over de meeste politici ook wel een dossier had met genante of strafbare feiten zodat niemand hem durfde aan te pakken. Dat wordt alleen maar gevaarlijker in het digitale tijdperk.
03-12-2013, 17:05 door Anoniem
Ach,naar ons burger wordt toch nooit geluisterd,ook als we een petitie aanbieden tegen die verruiming.
Dan zegt men die nieuwe wet komt er toch.
Iedere keer weer.
Ook is het zo dat alles hier in NL ieder jaar duurder wordt,geen enkele stagnatie.
In de omringende landen blijven heel veel prijzen hetzelfde als de jaren voorheen.
Maar goed dat even buiten kijf,heet gaat om het gekissebis van het kabinet over de ruimere bevoegdheid voor veiligheidsdiensten.
03-12-2013, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou juist ervoor kunnen zorgen dat er gerichter gezocht kan worden naar mensen en organisaties die zich bezig houden met de aantasting van de nationale veiligheid van Nederland.
Het scannen van het internetverkeer zal gaan op trefwoorden of andere algoritmes. U en ik die niets te verbergen hebben komen daarom niet in de lijst van 'verdachten'. Juist degene die wel het internet gebruiken om uw en mijn nationale veiligheid aan te tasten komen hierdoor sneller aan het licht.
Wat zou de reactie zijn als de nationale veiligheid zou zijn aangetast? Door bijvoorbeeld een aanslag of vergiftiging van het drinkwater. Dan komen de zeikende Nederlanders klagen wat je aan een veiligheidsdienst hebt als die dit niet zagen aankomen.
Keuzes maken!

Als ik het drinkwatersysteem van Nederland zou willen aantasten daarvoor heb ik het internet niet nodig.
Zou ik het internet wel nodig hebben dan doe ik dat niet van huis uit maar van bijv. een internetcafe, dan wel een onbeveiligde wifi ergens in het land, of over Tor, of over een VPN. De commissie-Dessens moet niet denken dat
alle terroristen dom zijn en in de jaren 90 zijn blijven hangen. Tevens zou een terrorist ook met zijn auto op een
groep mensen kunnen inrijden, dus waar blijf je dan met de ARGO II systeem?

Mocht iemand compleet door draaien dan gaat hij of zij dat heus niet bekend maken vie het Web.

Trouwens echte aanslagen voorkom je toch nooit.

Daarbij heb ik ooit eens in een intervieuw gehoord dat ze zich beschermen om onder deze vorm van media uit te komen.
Dus zou er iets gebeuren, en de media roept gelijk "Wat hebben jullie gedaan om Nederland veiliger te maken" dan staan
ze met hun mond vol tanden". Dus ook de media is er een beetje schuld aan. Als er ooit iets zou gebeuren dan hou je dat toch nooit tegen.

De meeste systemen reageren pas achteraf, tenzij je echt overal camera's gaat ophangen die verdachte bewegingen analyseren. Maar zelfs dat weet ik, zonder terrorist te zijn, en zou ik iets willen doen, dan hou ik daar rekening mee.

Dus het systeem wat 17 miljoen kost is een security FAIL.

Jaarlijks blijven er meer mensen dood door het vallen van de trap, dan door een eventuele aanslag.

Dan kun je je ook afvragen waar het einde van alles is.

Wil ik graag een andere betere auto die sneller en energiezuiniger is? Jazeker.
Wil een bedrijf graag nieuwere computers en software, om nog beter en sneller mee te werken? Jazeker.
Wil de winkel op hoek graag overzichtelijkere schappen, en producten om meer te verdienen? Jazeker.
Wil de luchtmacht graag nieuwe toestellen die nog beter zijn? Jazeker.
Wil de marine graag nog betere schepen? Jazeker.

Wil de AIVD en MIVD graag ARGO II? Jazeker.

Is het echt allemaal nodig? Natuurlijk zegt niemand dan nee.

Maar de vraag blijft, de computers en software zijn al in bestelling, maar wat als we straks dit systeem niet willen?
Zegt het bedrijf Nice Systems dan "OK dan cancel ik die order van 17 miljoen wel?

Als ik dan nog even kijk op de webpagina van de overheid > https://www.rijksictdashboard.nl/content/project/argo-ii
Dan krijg je toch een hoop informatie waar je duizelig van word.

Maar ja ook dat is schijnbaar weer staatsgeheim zoals altijd.

Ben dan ook zeer benieuwd wat hier uit gaat komen.
04-12-2013, 09:41 door Mysterio
Ik vind nog steeds dat de inlichtingendiensten en/of de ministers moeten kunnen aantonen dat er daadwerkelijk een dreiging is waar zoveel geld en middelen voor nodig zijn om tegen te gaan. Laten we niet vergeten dat wij Nederland zijn. Geen USA of GB die wereldwijd de agressor uithangen en zo veel vijanden hebben gemaakt. Wat wij hebben zijn een handvol potentiële terroristen de zichzelf opofferen in Syrië en een aardig aantal radicaliserende jongeren omdat ze geen opleiding en werk hebben.

Gebeuren er echt dingen zoals een politieke moord, dan staan de inlichtingendiensten er schaapachtig bij te kijken. Dat is wat mensen zien. Een stelletje clowns die niet in staat zijn om een reële dreiging van een onrealistisch scenario te onderscheiden. Het maakt niet uit hoeveel miljoenen er in nieuwe snufjes wordt gestoken als het dezelfde incompetente organisatie blijft.

Dat gezegd hebbende irriteert het mij mateloos dat er blijkbaar veel geld over is voor onnozelheden als ruimtevaart spionnensnufjes, maar dat de jeugdzorg voor de zoveelste keer wordt uitgedund. Heb je het dan toch over een realistische bedreiging voor de staatsveiligheid dan is het allang aangetoond dat er veel meer te winnen is tijdens de ontwikkeling van een persoon dan dat er te corrigeren valt later.
04-12-2013, 10:11 door Anoniem
Mja, leuk of niet, de AIVD is er om pro-actief onderzek te doen naar mogelijke dreigingen tegen Nederland en haar bondgenoten. En als dat hun taak is, dan moeten ze daar ook de mogelijkheden toe hebben. En daarbij gaat het er niet om of JIJ iets te verbergen hebt -- de AIVD zoekt ondermeer naar mensen die wel iets te verbergen hebben, maar wiens identiteit (nog) niet vaststaat.

Aan de andere kant ben ik het ook absoluut eens met Dessens dat het toezicht op de AIVD en MID dan ook veel beter moet. Het zijn belangrijke organisaties voor een land om te hebben in deze tijden, maar het moeten geen ongeleide projectielen worden.
04-12-2013, 10:55 door hx0r3z
Door Peter V.: Hoe het woord "terrorisme" werd gebruikt om iedereen af te tappen, ook als deze mensen niet verdacht werden van enig strafbaar feit. Ronduit schandalig..

Volledig mee eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.