image

Plasterk opent platform voor biometrische toepassingen

woensdag 4 december 2013, 14:53 door Redactie, 6 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag het Kennisplatform Identiteit geopend, waar wetenschappers en ambtenaren kennis deelden over de mogelijkheden en grenzen van biometrische toepassingen.

Er werd gesproken over de vraag of het mogelijk en wenselijk is dat verschillende biometrische toepassingen ook in het publieke domein worden toegepast. In de markt verschijnen namelijk steeds meer van dit soort toepassingen. Het gaat dan om zaken als een vingerafdruk om toegang te krijgen tot een smartphone of stemherkenning voor toegang tot een bedrijf.

"Het kan mensen meer gemak opleveren, men hoeft immers minder wachtwoorden te onthouden. De vraag is echter hoe wenselijk het is als deze wachtwoorden vervangen worden door zulke persoonlijke kenmerken", zo stelt het ministerie. Dat laat verder weten dat vanwege de maatschappelijke, juridische en technische vraagstukken die bij biometrie komen kijken de samenwerking tussen overheid en wetenschap nodig is.

Reacties (6)
04-12-2013, 15:06 door D149n053
Ik ruik...PRISM
04-12-2013, 15:30 door Anoniem
Het kan mensen meer gemak opleveren, men hoeft immers minder wachtwoorden te onthouden. De vraag is echter hoe wenselijk het is als deze wachtwoorden vervangen worden door zulke persoonlijke kenmerken", zo stelt het ministerie. Dat laat verder weten dat vanwege de maatschappelijke, juridische en technische vraagstukken die bij biometrie komen kijken de samenwerking tussen overheid en wetenschap nodig is.

Antwoord lijkt me duidelijk, dit is niet nodig, sterker nog, zelfs ongewenst. Op die manier komen zaken als vingerafdrukken en andere biometrische data in bestanden terecht. Makkelijk voor de politie: "We hebben een inbraak en we vonden vingerafdrukken die we niet konden plaatsen. Dus we vorderen een kopie van die-en-die databases, dan weten we meteen wie het is."

Maar dat is dan in strijd met uitspraken als die in de zaak van het opslaan van de vingerafdrukken voor het paspoort.....
04-12-2013, 16:07 door Anoniem
En hoe kan ik mijn biometrische sleutel (vingerafdruk) "resetten" als iemand een kopietje heeft bemachtigd? Inderdaad, dat kan niet. Dus een wachtwoord gebaseerd op biometrische kenmerken is geen goed idee.
Naast het misbruiken van vingerafdrukken is er ook een groep mensen waarvan de vingerafdruk niet goed herkend wordt. Dit zijn vooral de beroepsgroepen die fysiek werk verrichten of met chemische middelen werken, zoals bouwvakkers en schilders.
04-12-2013, 16:47 door Mysterio
Door Anoniem: En hoe kan ik mijn biometrische sleutel (vingerafdruk) "resetten" als iemand een kopietje heeft bemachtigd? Inderdaad, dat kan niet. Dus een wachtwoord gebaseerd op biometrische kenmerken is geen goed idee.
Naast het misbruiken van vingerafdrukken is er ook een groep mensen waarvan de vingerafdruk niet goed herkend wordt. Dit zijn vooral de beroepsgroepen die fysiek werk verrichten of met chemische middelen werken, zoals bouwvakkers en schilders.
Mooi hoe jouw tweede stelling jouw eerste vraag beantwoordt.

Ik vind het een goed initiatief! Je moet niet meteen in de toepassing van techniek schieten, maar eerst praten over een visie en kader.
04-12-2013, 17:14 door Anoniem
Even nadenken en je weet dat biometrie geen goed idee kan zijn, hoe goed je techniek ook is. Deze minister heeft moeite met nadenken en richt dus een "platform" op waar lobbyisten kunnen zeuren alsof het burgemeesters zijn, zodat'ie mooi een show kan maken toch iedereen (nouja, behalve dan de grootste belanghebbende: de burger) gehoord te hebben, en invoeren die handel.

Beetje laat trouwens, dit circus, want je bent reeds wettelijk verplicht om mee te doen met deze onbetrouwbare en kennelijk nooit geteste mallemolen via je paspoort/pasje. En hoe zat het ookalweer met die belofte dat er "snel" vingerafdrukloze en ook maar gelijk ingeknotte identiteitspasjes zouden komen? Ik zie ze nog steeds niet op de horizon, zuster ronald. Maar wel dit platform dus.

Biometrie, zeg gewoon nee.
05-12-2013, 15:15 door SPlid
Om problemen met doorzoekn van databases door de politie te voorkomen: Irisscan, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je ergens een irisafdruk achterlaat en dus het doorzoeken van een dergelijke DB heeft ook weinig zin, want naar wat wil je zoeken ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.