image

52-jarige man opgelicht via 'Microsoft' telefoonfraude

woensdag 11 juli 2012, 11:43 door Redactie, 14 reacties

Een 52-jarige man uit Soesterberg is opgelicht door een man die zich via de telefoon als medewerker van Microsoft voordeed. De man had volgens het slachtoffer een Indiaas/Pakistaans accent en waarschuwde dat er een probleem op zijn computer was gedetecteerd. Er zou later die dag een monteur terugbellen om het probleem te verhelpen. Vervolgens gaf de man een verificatiecode mee. Even later belde inderdaad de ‘monteur’, die zich identificeerde met de verificatiecode, en met eenzelfde accent sprak.

Vervolgens moest de man uit Soesterberg akkoord gaan met het feit dat de monteur zijn computer op afstand zou overnemen. Dit deed hij, en zij communiceerden verder via chat. De man werd vervolgens aangeraden een nieuw contract af te sluiten voor een virusscanner, en dit te betalen via internet.

Dit deed hij, alleen toen hij wilde betalen liep zijn computer vast. Toen hij hem opnieuw had opgestart zag hij dat er twee keer een geldbedrag was afgeschreven. De oplichters bleken later hun digitale sporen gewist te hebben.

Verzoeken
Op exact dezelfde wijze is ook een 57-jarige vrouw uit Amersfoort opgelicht. Zij werd door een zeer vasthoudende en overtuigende ‘medewerker van Microsoft’ overgehaald een geldbedrag over te maken voor een nieuwe virusscanner. De vrouw ging akkoord, omdat hij inmiddels een nieuw wachtwoord op haar computer had geïnstalleerd.

De politie waarschuwt burgers om telefonische verzoeken van softwarebedrijven en/of telecomaanbieders, wanneer deze zonder aanleiding contact opnemen, te negeren. Zeker wanneer wordt vermoedt dat het telefoontje uit het buitenland afkomstig is. Inmiddels heeft ook Microsoft Nederland een waarschuwing voor de telefoonfraude afgegeven.

Reacties (14)
11-07-2012, 13:58 door Preddie
Ik ben benieuwd waar deze oplichters hun gegevens vandaan halen zoals de telefoonnummers
11-07-2012, 14:35 door spatieman
facebook ? xD
als je ziet wat ze allemaal achter laten daar,..
11-07-2012, 14:51 door Anoniem
gewoon uit het telefoonboek. mijn ouders hadden ze ook gebeld. ze hebben een keer 20 gebeld met het verzoek tot het overnemen van de pc. mijn ouders hebben toen met MS gebeld en die zeiden dat ze ervan wisten en er mee bezig waren. het advies van MS was dan ook zoals verwacht, niet met deze mensen in zee te gaan.
11-07-2012, 15:35 door Anoniem
Ook ik werd gebeld door een Engels spekende meneer met een pakistaans/Indies accent. Die zich voordeed als medewerker van Micosoft. Hij zei dat Microsoft had geconstateerd dat mijn computer geinfecteerd was en Microsoft een helpdesk had om her euvel bij zijn klanten te verhelpen. Hij vroeg of ik achter mijn computer zat wat ik ontkende. Hij verzocht mij dringen dit dan zo snel mogelijk te doen.zodat hen het euvel konden verhelpen. Toen ik te kennen gaf zijn verzoek niet op te volgen en niet geloofde dat Microsoft mij persoonlijk benaderde kreeg ik als antwoord "Shit" en de verbinding werd verbroken. Geef geen gehoor aan zulke verzoeken. Microsoft belt je echt niet als je een "besmette" computer hebt ze weten niet eens wie je bent.
11-07-2012, 15:56 door SirDice
Alleen om deze reden zou ik m'n telefoonnummer bekend willen maken. Ik wil zo'n eikel wel eens zien hannesen als ik 'm een RDP sessie naar een FreeBSD machine geef ^_^
11-07-2012, 17:13 door Ignitem
Door SirDice: Alleen om deze reden zou ik m'n telefoonnummer bekend willen maken. Ik wil zo'n eikel wel eens zien hannesen als ik 'm een RDP sessie naar een FreeBSD machine geef ^_^
Ha ha, ik ook. Ben benieuwd als ik gevraagd word, een EXE te starten om de controle over te nemen.
12-07-2012, 05:25 door Anoniem
Dat geld moet dan toch te traceren zijn, lijkt me? Want het wordt toch naar een andere rekening overgemaakt?
Tenzij het een rekening is, aangevraagd met valse identiteit. Of van een geldezel.
Hoe dan ook, het moet te traceren zijn. We leven tenslotte in de bigbrothereeuw.
12-07-2012, 10:43 door Anoniem
Mijn hebben ze op 25 juni rond 9 uur 's morgens gebeld. Ik had nog jetlag en had geen zin om iemand met een onverstaanbaar accent te spreken. Zeker niet zonder caller-id. Op 2 juli is er weer gebeld, maar toen was ik niet thuis. Toen hadden ze wel caller-id aan staan.

Zie http://800notes.com/Phone.aspx/1-607-562-8715.

Peter
20-07-2012, 14:16 door Anoniem
Laat ik vermelden onder deze kop. Dat deze groep de strategie heeft gewijzigd door onder de naam "World PC" te bellen.
Hopelijk pakken mensen dit bericht op.
24-01-2013, 11:14 door Anoniem
Ben zo juist ook gebeld door een persoon in het Engels met het zelfde verhaal , woon in de zelfde regio.
Zijn telefoon nr is 008000229239 .
Gezocht op internet maar nr is niet bekend.
04-02-2013, 14:10 door Anoniem
Dit heb ik vanmorgen ook meegemaakt.
Was onduidelijk, heb de verbinding verbroken.
Ze belden via mijn vaste telefoonlijn.

J Moerkens, Tilburg
06-02-2013, 07:43 door Anoniem
Ik ben hier inmiddels ook al 2 x door gebeld.Inderdaad ook door een slecht engels prekende indiaasachtige stem.mijn advies...direct de telefoon uit zetten!
20-03-2013, 19:28 door Anoniem
Ben eind 2012 ook gebeld en liet ze de computer overnemen.
Na meer dan een uur kwam de aap uit de mouw en moest ik een pakket kopen hetgeen ik niet deed.
Vraag me nu af wat ze op mijn PC hebben uitgespookt want hij hangt nu geregeld en is zeer traag
27-08-2013, 11:53 door Anoniem
ik begrijp niet dat daar zoveel mensen in trappen.... ok, oudere vrouwtjes -zonder neerslachtig te willen doen- die een computer hebben om contact te houden met kinderen of kleinkinderen, die er verder niks van kennen, zullen misschien snel bang zijn dat er virussen op hun pc staan... maar je zou denken dat de meeste mensen dit direct door hebben... toch niet blijkbaar want ze zijn heel gewiekst en toch hoop ik zelf zo eens eentje aan de lijn te hebben, al is het maar om hem zijn verbale zaligheid te geven zodat ie nooit nog een nummer belt dat ook maar van vér op mijn telefoonnummer lijkt.
ik spring hier nu pas op om hier een reactie te plaatsen omdat gisteren mijn vrouw me vertelde (en neen, ze is geen oudje ;-D) omdat ze naar onze vaste lijn gebeld hadden met deze zelfde scam; gebrekkig engels, indisch accent, ""very big problems with your windows pc" en de vraag om hen vanop afstand toegang te geven...

nog een geluk dat vrouwtjelief onraad rook en hen in haar beste Engels duidelijk maakte: als het computerproblemen zijn moet je mijn man spreken en die werkt van 6 tot 18, dus bel na 18u maar eens terug....
voorlopig heb ik hen nog niet gehoord...
spijtig genoeg bellen ze met "nr. onbekend" anders geef ik hun nr zo snel mogelijk door aan politie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.