image

Plasterk waarschuwt Digi-D voor opslag DigiD-gegevens

vrijdag 6 december 2013, 17:04 door Redactie, 10 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het bedrijf Digi-D uit Waalwijk gewaarschuwd dat het moet stoppen met de opslag van persoonlijke gegevens van burgers die denken dat ze met DigiD te maken hebben. DigiD is via DigiD.nl bereikbaar, terwijl Digi-D de site Digi-D.nl heeft

Dagelijks zouden burgers via het contactformulier op de website aanvragen insturen, compleet met persoonlijke gegevens, BSN, gebruikersnaam en wachtwoord, zo liet het Waalwijkse reclamebureau begin dit jaar weten. Eind 2012 lanceerde het zelfs een website genaamd "zuinigopuwdigid.nl waar mensen werd verteld dat ze naar de juiste website moeten gaan. Op die website is te zien dat het bedrijf bijna 30.000 inlogcodes en andere privacygegevens heeft ontvangen.

Vergoeding

Binnenlandse Zaken zou al zeven jaar van de naamsverwarring op de hoogte zijn. Plasterk stelt in een brief aan de Kamer dat er gesprekken met het bedrijf hebben plaatsgevonden over een vergoeding voor een naamswijziging. De gesprekken zouden echter moeizaam verlopen, omdat het bedrijf de vergoeding die het vraagt niet wil onderbouwen, aldus de minister.

"Teneinde de impasse te doorbreken heb ik aan het bedrijf een vergoeding voorgesteld op basis van concrete gegevens die mij ter beschikking staan. Daarbij gaat het om een redelijke vergoeding van de kosten die gemaakt worden voor een naamswijziging van het bedrijf en de kosten die gemaakt worden om een finale regeling zorgvuldig af te hechten. Dit voorstel ligt nu voor bij het bedrijf."

Opslag persoonsgegevens

Tijdens de gesprekken met het reclamebureau is het erop gewezen dat het per direct moet stoppen met "de zeer ongewenste situatie dat persoonsgegevens worden opgeslagen en deze door een onvoldoende beveiliging van de ICT-omgeving mogelijk in handen van derden terecht kunnen komen", schrijft Plasterk in de brief. Die stelt verder dat het College Bescherming Persoonsgegevens in deze zaak handhavend kan optreden.

Image

Reacties (10)
06-12-2013, 17:30 door Anoniem
Wie was er eerst?

Zo heel snel gezien is het maar een kleine tent, en het ministerie is er een hele grote. Toch ziet het er uit alsof het een race is wie er het langzaamste is met dit oplossen. Raar hoor.
06-12-2013, 17:59 door vimes
"Binnenlandse Zaken zou al zeven jaar van de naamsverwarring op de hoogte zijn."
Binnenlandse zaken had kunnen weten dat de website digi-d.nl al bestond voordat digid.nl werd gelanceerd. Eigen schuld, dikke bult.
Het is daarom zeer onterecht dat het probleem voortdurend digi-d.nl wordt aangerekend.
Gewoon betalen overheid, wat het ook kost. En is dat teveel, verzin dan lekker een andere URL. Zo werkt het in de zakenwereld ook.
06-12-2013, 18:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-12-2013, 18:26 door grizzler
Typisch gevalletje van omgekeerde wereld. Zelf als overheid zo stom zijn een domeinnaam te gaan gebruiken die sprekend lijkt op een andere die al tijden bestaat (sinds februari 2003, volgens SIDN), vervolgens de signalen jarenlang niet serieus nemen en dan de andere partij van van alles beschuldigen en ook nog eens gaan lopen bedreigen omdat ze zich niet met een schijntje willen laten afschepen. Ik walg van politici in het algemeen en Plaspop in het bijzonder.

Digi-D vraagt in hun webformulier niet om inlogcodes of een BSN, dus mensen die die gegevens daar ergens vermelden, zijn zo stom als het achtereind van een varken. Er blijkt ook helemaal nergens uit dat Digi-D die gegevens bewaart (wat zouden ze ermee moeten?). Lijkt me dus niets meer dan stemmingmakerij van dat akelige mannetje.
06-12-2013, 18:55 door Anoniem
Ze zitten hardstikke fout bij Digi-D. Ze doen geen enkele poging om aan te geven dat ze niets te maken hebben
met DigiD op hun site. Ga je naar die login pagina dan staat er helemaal nergens waarop je inlogt en
ook niet dat alles wat je daar intikt wordt opgeslagen (niet gebruikelijk bij login pagina's!)

Ook is digid.nl EERDER geregistreerd dan digi-d.nl

Afpakken die domeinnaam!
06-12-2013, 19:21 door vimes
Door Anoniem:
Ook is digid.nl EERDER geregistreerd dan digi-d.nl

Afpakken die domeinnaam!

Als dat klopt dan kan de overheid de site zonder meer verbieden lijkt mij, dus dan begrijp ik de fuzz al helemaal niet meer.
07-12-2013, 10:55 door Anoniem
Ik snap zo ie zo niet hoe mensen op de site van digi-d komen, bij google komen bij digid of bij digi-d allebei de website van digid.nl van de overheid als eerste link boven aan te staan.
de tweede link bij google is digi-d.nl
07-12-2013, 12:10 door Anoniem
Ik zou eerder af gaan op de registratiedatum bij de KvK dan de registratiedatum van een of andere domeinnaam...
07-12-2013, 12:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-12-2013, 09:50 door Anoniem
Door Ubuntu: als je http://www.digi-d.nl/ aanziet als een overheids insteling danwel de site waar je met je digid kan inloggen ben je ontiegelijk dom

Het ziet er niet erg overheidachtig uit inderdaad maar misschien is dat vroeger anders geweest?

Ik snap het gedraal van de overheid niet zo, Op sommige dingen drukken ze gewoon door en hierbij doen ze heel voorzichtig. Zit er soms familie bij het bedrijf of zo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.