image

Nederlandse politie betrokken bij actie tegen groot botnet

vrijdag 6 december 2013, 17:25 door Redactie, 0 reacties

Het Team High Tech Crime van de politie was betrokken bij de aanpak van het ZeroAcces-botnet waar vanochtend al over werd bericht. Het botnet werd samen met Microsoft, de FBI, Europol en andere opsporingsdiensten deels uitgeschakeld. De politie stelt dat het om een trans-Atlantische actie ging.

Naast het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol deden ook opsporingsinstanties in Duitsland, Nederland, Letland, Luxemburg en Zwitserland mee, alsmede de Microsoft Digital Crimes Unit en andere IT-partners. Het botnet zou op het hoogtepunt zo'n 1,9 miljoen computers hebben geinfecteerd. De besmette machines werden ingezet voor clickfraude, het delven van Bitcoins en het kapen van zoekverkeer.

Doordat het botnet een Peer-to-Peer-infrastructuur gebruikt is het niet gelukt om het gehele botnet uit te schakelen. Toch zal de actie van gisteren het botnet behoorlijk verstoren. "En daarmee de kosten voor de computercriminelen opdrijven en het risico dat ze opgespoord worden verhogen", aldus de politie in een verklaring. "Belangrijker nog is dat de computers van de slachtoffers geschoond worden."

IP-adressen

Microsoft, dat een civiele zaak heeft aangespannen tegen de computercriminelen die achter ZeroAccess zitten, heeft van Amerikaanse toezichthouders toestemming gekregen om alle inkomende en uitgaande communicatie van besmette computers in de Verenigde Staten naar de 18 IP-adressen die voor de fraude werden gebruikt te blokkeren.

Het European Cybercrime Centre (EC3) heeft een internationale actie tegen de 18 IP-adressen in Europa gecoördineerd. In dit kader werden in een aantal van de betrokken landen doorzoekingen en inbeslagnames van servers uitgevoerd. In Nederland werd dat door het Team High Tech Crime van de politie gedaan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.