image

Nederlander bezorgd over misbruik van DigiD

maandag 9 december 2013, 16:39 door Redactie, 7 reacties

Veel burgers maken zich zorgen over misbruik van hun DigiD, daarnaast is er weinig vertrouwen in de veiligheid van de digitale systemen van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer dat samen met het televisieprogramma Tros Radar werd uitgevoerd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat niet alle burgers gemakkelijk met de digitale ontwikkelingen van de overheid kunnen meekomen. Een flinke groep ervaart blijvend problemen met digitale diensten. Zo ontbreekt het burgers aan mogelijkheden om fouten te herstellen en is het vertrouwen laag.

Vertrouwen

Van alle respondenten heeft 36% geen vertrouwen in de manier waarop de overheid met zijn gegevens omgaat. 46% heeft hier redelijk vertrouwen in. Slechts 11% heeft aangegeven vertrouwen te hebben in de manier waarop de overheid met zijn gegevens omgaat. 7% heeft geen mening over deze vraag. Ook het vertrouwen in de veiligheid van de digitale systemen is laag. 7% van de respondenten geeft aan hier vertrouwen in te hebben, 43% heeft er redelijk vertrouwen in en 45% geeft aan geen vertrouwen te hebben in de veiligheid van de digitale systemen van de overheid. 5% heeft hier geen mening over.

Zeven procent van de respondenten zegt zich geen zorgen te maken over de veiligheid van de systemen. Voor 37% betekent het feit dat 100% veiligheid niet bestaat dat hij zelf wil besluiten welke gegevens hij digitaal aanlevert. 55% wil er op kunnen vertrouwen dat de overheid de situatie voor hem oplost als er iets misgaat. 2% heeft hier geen mening over.

DigiD

Een groot deel van de respondenten is bezorgd over mogelijk misbruik van zijn DigiD. 44% is bezorgd, 33% is hier redelijk bezorgd over. 19% geeft aan niet bezorgd te zijn. 5% heeft hier geen mening over. Verdere analyse laat zien dat de laagopgeleide groep het meest bezorgd is over het misbruik van zijn DigiD en dat deze groep ook het minst vertrouwen heeft in de veiligheid van de digitale systemen van de overheid.

Basisbehoeften

De ombudsman stelt drie basisbehoeften bij de burger vast: toegankelijkheid, herstelmogelijkheden en vertrouwen. Lang niet alle burgers zijn vaardig met de computer, bijvoorbeeld omdat zij laaggeletterd zijn. Hij doet daarom de aanbeveling om altijd ook via een loket of een telefoonnummer bereikbaar te zijn. Verder doet hij de aanbeveling dat burgers een effectieve mogelijkheid hebben om hun digitaal opgeslagen gegevens te controleren en fouten te corrigeren.

"De digitale dienstverlening zoals die zich nu ontwikkelt, biedt mensen te weinig mogelijkheden om grip op hun administratieve situatie te houden. Zij hebben onvoldoende zicht op welke gegevens er over hen in de systemen staan en hebben te weinig mogelijkheden om fouten te herstellen", aldus Brenninkmeijer. Tot slot zijn volgens hem gerichte acties noodzakelijk om het vertrouwen in de digitale overheidssystemen te versterken.

Image

Reacties (7)
09-12-2013, 17:53 door Anoniem
De beveiliging is zelfs maar bijzaak. Nog genoeg die opa ivo en ome roon op hun eerlijke blauwe ogen willen vertrouwen.

Probleem is veeler dat je gedwongen wordt eraan mee te doen, het onoverkomelijk een "one size fits none"-oplossing gaat worden waar problemen nodeloos uitvergroot worden door onoplosbaarheid, die niet schaalt bovendien (lees: je zal jezelf zien zitten hannesen met een brakke website die je er om de haverklap uitgooit en nooit eens handig in elkaar zal zitten voor wat jij er mee moet doen, wat je uiteindelijk alleen maar tijd kost, bijvoorbeeld met bellen naar de helpdesk en paniek dat er digitale stukken onverklaarbaar "wegraken" alsof het telefoontaps zijn), en dat de overheid zo voortvarend deze briljante plannen op de burger afschuift dat ze vergeten zichzelf te verbeteren.

En dat laatste, dat zichzelf verbeteren waar de overheid zo raar nooit aan toekomt, is nou net het enige waar het om draait. Niet voor niets dat de lakmoesproef moet zijn (maar dus niet is) dat de overheid alles mag automatiseren wat hun hartje begeert binnen het eigen domein, maar dat jij als burger nog steeds per willekeurig middel met de overheid moet kunnen communiceren. Om het even of het is per versleutelde email, per website, per fax, of per desnoods handgeschreven brief. Want wie schuldt er nou ookweer dienstbaarheid aan wie, overheid?
10-12-2013, 09:57 door Anoniem
Vertrouw je de mensen die omgaan met jouw informatie? Dat is de vraag.

Voorbeeld: je gaat naar de lokale gemeente om een parkeer vergunning aan te vragen. De persoon die jouw helpt vraagt jouw om een ID. Je geeft bijvoorbeeld jouw paspoort, en de persoon maakt een kopie. Daarna weet je niet meer wat er allemaal met jouw informatie gebeurt.

Is dit erg. Ik vind van niet.

Het word pas interessant wanneer derden misbruik maken van jouw ID informatie. Dan geld hoe de maatschappij hiermee omgaat. Ik denk dat in Nederland je dan niet zo slecht woont. Ik vertrouw erop dat de waarheid boven komt. Al geeft dat wel veel overlast.
10-12-2013, 10:09 door Trudy
Hallo,

Mijn huisarts vertelde me, dat hij in zijn praktijk met Windows 2000 op het internet gaat, maar met de allerzwaarste beveiliging. Volgens mij is dat niet veilig. Wat vinden jullie daarvan?

Groet van Trudy
10-12-2013, 10:48 door security matters
Hallo Trudy,

Ik zou me geen zorgen maken over de beveiliging van de computer van je huisarts Windows 2000 werkte destijds best goed.
10-12-2013, 10:51 door Anoniem
Door Trudy:
Mijn huisarts vertelde me, dat hij in zijn praktijk met Windows 2000 op het internet gaat, maar met de allerzwaarste beveiliging. Volgens mij is dat niet veilig. Wat vinden jullie daarvan?

Groet van Trudy
Dit is off-topic, maar het korte antwoord is: dit is niet veilig. De support van MS op Win2000 is in 2010 al beëindigd.
10-12-2013, 11:02 door Anoniem
Door security matters: Hallo Trudy,

Ik zou me geen zorgen maken over de beveiliging van de computer van je huisarts Windows 2000 werkte destijds best goed.

Werkt goed en is veilig zijn 2 verschillende zaken....
Daarnaast komen er geen Windows Security updates meer uit voor Windows 2000, dus veilig????
Daarnaast wat maakt volgens de huisarts de omputer zo veilig met de allerzwaarste beveiliging??? (Misschien denkt hij veilig te zijn met een Norton Security pakket... daarmee denkt hij veilig te zijn.)

Daarnaast maakt iedereen zich nu druk over Windows XP na April 2014, omdat niet veilig zou zijn vanwege missende updates.
Dan ga je nu zeggen dat een nog ouder OS die allang geen updates meer krijgt wel zwaar beveiligd zou kunnen zijn en dus goed is?

Ik zou zeggen dat die huisarts alleen over zaken waar die verstand van heeft uitspraken moet doen, niet over een computer waar hij niets over weet.

Daarnaast appart dat iemand op een security forum als advies geeft geen zorgen te maken, met zo'n verouderd systeem.
10-12-2013, 11:44 door Trudy
Ik dank jullie voor de snelle antwoorden. Ik geef het door aan de huisarts (diens computerbedrijf had gemeld, dat het veilig was).
Het was idd een off-topic opmerking van me, sorry daarvoor.

Groet van Trudy
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.