image

"17% Nederlanders surft met verouderde browser"

woensdag 11 december 2013, 16:22 door Redactie, 7 reacties

17% van de Nederlandse internetgebruikers zou met een verouderde browser surfen, zo stelt een Duits beveiligingsbedrijf. Cyscon lanceerde enige tijd geleden de website Check-and-Secure.com waar gebruikers kunnen controleren of ze wel over de meest recente browserversie en plug-ins beschikken.

Van de Nederlandse gebruikers die hun systeem lieten controleren bleek dat 17% een verouderde browser gebruikte. Met name IE-gebruikers werken vaak met een onveilige versie. 39% gebruikt namelijk niet de meest recente versie. In het geval van Firefox en Safari is dit respectievelijk 12% en 13%.

Dat de automatische updater van Google Chrome goed werkt blijkt wel uit het feit dat slechts 3% van de Chrome-gebruikers achterloopt. In andere landen om ons heen is het percentage ongepatchte browsers veel groter. Oostenrijk (32%), Denemarken (28%) en Noorwegen (25%) doen het veel slechter. Wereldwijd is 26% van de gebruikte browsers verouderd.

Beeld

Het is echter de vraag in hoeverre de cijfers overeenkomen met de doorsnee Nederlandse internetgebruiker en er geen vertekend beeld ontstaat omdat bijvoorbeeld meer security-bewuste internetgebruikers de test deden. Volgens de Duitse statistieken is namelijk Firefox de meest gebruikte browser, voor Google Chrome en Internet Explorer. Dit komt niet overeen met de statistieken van andere meetbureaus.

Daarnaast zou slechts een klein deel van de Nederlandse gebruikers browserplug-ins hebben geïnstalleerd, zoals Java, Shockwave Flash, Silverlight en QuickTime. Ook deze cijfers liggen veel lager dan die van andere metingen.

Dat neemt niet weg dat gebruikers hun software, waaronder browsers en plug-ins, up-to-date moeten houden. "Het niet regelmatig updaten van je browser is een beetje hetzelfde als je waardevolle spullen in een geparkeerde auto achterlaten. Het maakt het leven van criminelen net iets makkelijker", aldus Cyscon.

Image

Reacties (7)
11-12-2013, 17:25 door Briolet - Bijgewerkt: 11-12-2013, 17:27
In het geval van Firefox en Safari is dit respectievelijk 12% en 13%.

Het is natuurlijk de vraag wat ze met verouderde browsers bedoelen. Ik heb zelf even met mijn Safari browser gekeken vanaf een computer met OSX 10.6 en krijg de melding terug dat mijn Safari versie 'outdated' is. En dat terwijl het de nieuwste versie is voor dat OS die nog steeds security updates krijgt.

Op OSX 10.6 is Safari 5 de laatste versie, Op OSX 10.7 & 10.8 is dat Safari 6 en op OSX 10.9 is dat Safari 7.

Al deze safari versies krijgen nog steeds security updates dus kun je niet stellen dat de ouderen onveilig zijn. Het is wel zo dat de nieuwere browser versie aanvullende features hebben die de veiligheid verhogen zoals de optie om onveilige plugins standaard te blokkeren. Maar in oudere versies kun je oude plugins ook gewoon weggooien of updaten.

EDIT: en ik merk dat de statistieken ook behoorlijk fout kunnen zijn omdat er gewoon veel mensen kunnen zijn die willen testen welke oude versies als 'verouderd' gelden maar die niet echt meer gebruikt worden.
11-12-2013, 17:29 door Anoniem
Versie 25 van Firefox wordt ook als up-to-date gedetecteerd, terwijl vandaag een nieuwe is uitgekomen.
11-12-2013, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: Versie 25 van Firefox wordt ook als up-to-date gedetecteerd, terwijl vandaag een nieuwe is uitgekomen.
Klopt inderdaad geen zak van die site. Ik gebruik Seamonkey 2.22.1 en hij zegt "your Firefox 25 is up to date".
Flash player heb ik nog niet geupdate (is net een nieuwe versie van) en zegt ie ook "is up to date".
Allerlei plugins kent ie niet. Silverlight is ook zogenaamd "out of date" maar dit is Moonlight wat ie als Silverlight herkent.

Back to the drawing board, mensen...
12-12-2013, 03:02 door Ilja. _V V
Wat ik frappant vind, is dat Opera in het hier getoonde plaatje helemaal rood is, dus naar ik aanneem, outdated/absolete...

Wat ik weer niet raar vind, want ik heb de nieuwe Opera geprobeerd, & ben direct weer terug gegaan naar Opera 12.16! Alleen al voor de functionaliteit. Anders kon ik net zo goed Google Chrome als secundaire browser installeren...

Overigens lopen de links uit het artikel in XP-IE8 helemaal vast, double-secure-checked!
12-12-2013, 13:01 door johanw
De nieuwste versie is bij IE dan ook niet altijd nodig, daarin worden security fixes ook nog voor oudere versies uitgebracht. Net zoals bij de Firefox LTE versies.
12-12-2013, 13:34 door hx0r3z
Firefox 25 hier. En laaste flashplayer.
12-12-2013, 18:45 door Anoniem
De statistieken kloppen niet erg maar leveren daarmee wel opvallend nieuws op.
Nieuws wat opvalt heeft de aandacht en ga je eventueel verder uitzoeken.

Dan kom je erachter dat dit nogal lijkt op de zoveelste variatie van : check of je een probleem hebt, hé je hebt een probleem, kijk eens naar de producten van ons en onze sponsors.

Zit er een bekende of zelfs wel Nederlandse sponsor tussen?
Is er zelfs een kortere link naar deze site van een van de sponsors of directer belang van een van de sponsors juist het publiek op deze site aan te spreken?

Als het antwoord ja is, hoe noemen we dat dan, in welke categorie nieuwswaarde hoort dit dan thuis?
Juist ja, heel goed.
Zo werkt het nou eenmaal, wees je er in ieder geval continu bewust van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.