image

'Sterke daling spam door Microsoft-actie tegen botnet'

maandag 16 december 2013, 12:43 door Redactie, 0 reacties

Sinds Microsoft eerder deze maand een deel van het ZeroAccess-botnet ontregelde is de hoeveelheid spam drastisch gedaald, zo beweert beveiligingsbedrijf Barracuda. Tijdens de eerste week van september ontdekte het bedrijf ruim 10.000 unieke domeinen die in spamberichten werden genoemd.

Dat aantal daalde in de weken daarna naar ruim 2.000. Een daling van zo'n 80%. Een belangrijke reden voor de daling is de actie van Microsoft tegen het ZeroAcces-botnet, zo stellen analisten van Barracuda. Dit botnet bestond op het hoogtepunt uit 2 miljoen computers en werd door Microsoft en de FBI begin december deels ontregeld.

Daling

Het is echter de vraag hoe lang de daling zal aanhouden. Microsoft kon vanwege de infrastructuur die ZeroAccess gebruikt niet het gehele botnet uitschakelen. Daarnaast is er kritiek van verschillende experts dat Microsoft met de actie andere beveiligingsbedrijven in de wielen heeft gereden. Zo zouden er domeinen uit de lucht zijn gehaald die door andere onderzoekers en bedrijven werden gemonitord.

Doordat ZeroAccess een peer-to-peer (P2P)-infrastructuur gebruikt is het volgens critici van Microsofts actie slechts een kwestie van tijd voordat het botnet weer volledig operationeel is. Barracuda zou inmiddels alweer zien dat de hoeveelheid spam aan het stijgen is, maar of dit met ZeroAcces of de feestdagen te maken heeft is onduidelijk.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.