image

Katvangers sturen iPads en iPhones naar Rusland

maandag 16 december 2013, 17:27 door Redactie, 0 reacties

Een groep cybercriminelen gebruikt Amerikaanse consumenten als katvanger, om ze allerlei luxeproducten zoals iPhones, iPads en andere elektronische apparatuur naar een adres in Rusland te laten sturen. Dat meldt het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro.

Traditioneel worden katvangers ingezet om geld naar criminelen over te maken, dat bijvoorbeeld via malware of phishing is gestolen. De criminelen maken het geld over naar de rekening van de katvanger. Die moet het bedrag opnemen en vervolgens via een betalingsdienst als Western Union overmaken naar de criminelen, waarbij de katvanger een deel van het bedrag mag houden.

Goederen

De nu ontdekte groep cybercriminelen zet katvangers ook op een andere manier in. Ze laten de Amerikaanse consumenten geloven dat ze voor een legitiem bedrijf werken dat goederen vanuit de VS naar Rusland verscheept. De katvanger ontvangt op zijn thuisadres allerlei kostbare goederen, die hij opnieuw moet inpakken en naar Rusland verzenden.

De verzendkosten moeten de katvangers zelf betalen, maar na tien succesvolle verzendingen wordt beloofd dat ze de kosten vergoed krijgen, alsmede een extra bonus bovenop hun standaard salaris. Volgens Trend Micro worden de katvangers zeer waarschijnlijk nooit betaald en krijgen ze de gemaakte kosten nooit vergoed.

Instructies

Het anti-virusbedrijf ontdekte interne documentatie waarin staat beschreven hoe er met de katvangers moet worden omgegaan. Zo zijn de katvangers volgens dit document maximaal 20 dagen te gebruiken. Daarnaast blijkt uit de documentatie dat de criminelen niet alleen met Amerikaanse katvangers werken. Het heeft er namelijk alle schijn van dat ook de ontvangers in Rusland katvangers zijn, die net als hun Amerikaanse tegenhangers regelmatig worden vervangen, aldus analist Feike Hacquebord.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.