image

Digitale bankrover Zeus infecteert 2 miljoen computers

dinsdag 17 december 2013, 16:43 door Redactie, 2 reacties

Een Trojaans paard dat speciaal ontwikkeld is om geld van online bankrekeningen te stelen heeft in de eerste drie kwartalen van 2013 meer dan 2 miljoen computers geïnfecteerd. Het gaat om de Zeus banking Trojan en een op Zeus-gebaseerde variant genaamd 'Game Over'.

Op besmette computers kan Zeus allerlei gegevens voor internetbankieren onderscheppen. Zeus 'ondersteunt' gemiddeld 68 banken, hoewel er ook varianten zijn die klanten van 115 verschillende banken kunnen aanvallen. Zeus en Game Over kunnen inloggegevens onderscheppen en op de bankpagina om aanvullende informatie vragen, om frauduleuze transacties mee op te zetten en te bevestigen.

Infecties

De meeste infecties door banking Trojans (1 miljoen) bevinden zich in de Verenigde Staten. Japan volgt met ruim 200.000 infecties, terwijl Groot-Brittannië met 178.000 besmettingen door banking Trojans op een derde plek staat. Nederland is in het onderzoek van Symantec niet meegenomen.

Gebruikers kunnen zich tegen banking Trojans beschermen door geen ongevraagde bijlagen te openen en software up-to-date te houden, aangezien de malware zich voornamelijk op deze manier verspreidt.

Reacties (2)
17-12-2013, 22:36 door Anoniem
Ik blijf die berichten altijd goed vinden over Trojans en andere die bankrekeningen weten te plunderen.

Wat doet men daar uiteindelijk aan is dan weer de vraag.

Oplossing op de vraag lijkt anders voor de hand te liggen: Niets, Niets, Niets ... men laat ze gewoon hun gangetje gaan ...

Op dat vlak blijf ik erbij dat mensen die de PC niet echt nodig hebben die ook terug gaan buitengooien, als men geen veiligheid kan garanderen.

Figuren die de dingen maken (trojans, virii, wormen en andere rotzooi) krijgen ook bijna geen straffen integendeel, sommige bedrijven betalen ze er nog voor ook.
18-12-2013, 10:55 door Mysterio
2 miljoen klinkt als heel veel, maar wereldwijd is het natuurlijk een fractie van de machines. Naar verwachting wordt de grens van 2 miljard computers in 2014 overschreden... Gebruik je gezond verstand en er zal je weinig overkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.