image

VS waarschuwt Europarlement voor getuigenis Snowden

dinsdag 17 december 2013, 15:27 door Redactie, 12 reacties

Een Amerikaanse delegatie heeft het Europees Parlement gewaarschuwd dat een getuigenis door klokkenluider Edward Snowden voor het Europarlement de banden tussen de VS en EU zou beschadigen. Dat meldt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld op Twitter.

De Amerikaanse delegatie is op bezoek bij het Europarlement om het vertrouwen tussen de EU en VS te herstellen, dat sinds de onthullingen door Snowden onder druk staat. Volgens In 't Veld lijken de Amerikanen vooral met paniekverhalen te komen. Zo laat een Amerikaans congreslid weten dat de VS een grote aanval op het Europees Parlement heeft voorkomen.

Dit is echter nooit aan het parlement gemeld, meldt de D66-Europarlementariër. Ook zou de Amerikaanse delegatie ontkennen dat er grootschalige surveillance plaatsvindt. Daarnaast zou er voldoende toezicht op de inlichtingendiensten zijn, onder andere via de vereiste voor een gerechtelijk bevel.

Getuigenis

Vorige week kondigde Europees Parlementslid Jan Philipp Albrecht van de Duitse Groenen aan dat Snowden een getuigenis via een vooraf opgenomen video zou gaan geven. Albrecht zou een afspraak met de advocaten van de klokkenluider hebben gemaakt dat hij de vragen vooraf ontvangt en beantwoordt. Een live-stream zou de VS mogelijk laten weten waar de klokkenluider zich precies bevindt. Wanneer de getuigenis wordt gegeven is onduidelijk, maar als mogelijke datum werd woensdag 18 december genoemd.

Image

Reacties (12)
17-12-2013, 15:50 door Anoniem
Een Amerikaanse delegatie heeft het Europees Parlement gewaarschuwd (...)de banden tussen de VS en EU zou beschadigen.

De Amerikaanse delegatie is op bezoek bij het Europarlement om het vertrouwen tussen de EU en VS te herstellen

Hoe denken de Amerikanen het vertrouwen te herstellen als ze beginnen met dreigen. Ze leven nog te veel in de oude gangsterwereld waarin de simpele zielen blij moesten zijn met de bescherming door de maffia.

Peter
17-12-2013, 16:25 door Anoniem
Wij doen wat wij willen, ook met jou, maar als je er iets van zegf, zijn we not amused. De Amerikanen willen niet alleen de macht, maar ook goede relaties met de overheersten.
17-12-2013, 16:27 door Anoniem
Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
17-12-2013, 16:41 door User2048
Nee, dan het spioneren van de VS bij het EP, dàt is goed voor de onderlinge banden!
17-12-2013, 18:05 door Anoniem
Ajup, de VS is het nieuwe China. En vele van onze "eigen" europlucheklevers laten zich zo vaak en met zoveel plezier alle hoeken van het europarlement laten zien door de Amerikanen dat ze die maar al te graag napraten.
17-12-2013, 18:07 door Briolet
Het lijkt me toch eerder dat het gedrag van de Amerikanen het vertrouwen schaad. Als Snowden een getuigenis geeft zal hij alleen vertellen wat de Amerikanen zoal uitgespookt hebben.

Juist het met open kaarten spelen vergroot het onderlinge vertrouwen en niet het elkaar bespioneren!
17-12-2013, 21:31 door 0101
De ellende is dat de VS met alle schandalen (onder andere CIA-martelingen, ontvoeringen en nu weer dit surveillanceschandaal) z'n geloofwaardigheid als voorvechter van de mensenrechten totaal heeft verloren. Terwijl het nu juist zo hard nodig is dat er invloedrijk tegenwicht is tegen mensenrechtenschendingen is in landen als China.
17-12-2013, 22:04 door Anoniem
"De Amerikaanse delegatie is op bezoek bij het Europarlement om het vertrouwen tussen de EU en VS te herstellen, dat sinds de onthullingen door Snowden onder druk staat. "

Vertrouwen herstel je door dreigementen ? Volgens mij beschadigt dergelijk gedrag vertrouwen alleen maar verder.

"Zo laat een Amerikaans congreslid weten dat de VS een grote aanval op het Europees Parlement heeft voorkomen."

LMFAO. Iedere keer indien er kritiek is op Amerikaanse inlichtingendiensten, dan wordt de terrorisme kaart getrokken. Volstrekt ongeloofwaardig.
18-12-2013, 13:30 door Anoniem
Mostly Harmless
18-12-2013, 13:33 door Anoniem
De Amerikanen waarschuwen de Europeanen (alvast) dat ze de Europeanen heel erg boos gaan worden als ze horen wat de NSA allemaal heeft gedaan. Ja, dat kan de banden tussen de VS en EU beschadigen.
Wat niet weet, wat niet deert moet je maar denken.
18-12-2013, 18:14 door Anoniem
Hmmm, ik zie twee mogelijke redenen waarom dat de betrekkingen zou kunnen schaden: Verontwaardiging bij de VS omdat de EU de vuile was buiten hangt (en ik zou zeggen dat de VS die reden geheel zelf in de hand heeft), en verontwaardiging bij de EU over de vuile was die er blijkbaar is (en in dat opzicht heeft de VS dat geheel zelf in de hand gehad, nog afgezien van de bekentenis die er ook wel uit spreekt...).

Hoe dan ook, het is misschien wel eens goed als het de belangen schaadt. De wrevel over de houding van de VS is bepaald niet van vandaag op gisteren. Europa heeft niet dezelfde relatie met de VS als Peurto Rico! Het is een economische grootmacht, bij elkaar opgeteld de grootste ter wereld. Er mag wel eens sprake zijn van wat meer wederzijds respect voor elkaar en elkaars burgers als uit de houding van Washington blijkt. En trouwens ook van wat meer assertiviteit vanuit Europa om dat waar te maken.
23-12-2013, 20:55 door Anoniem
Spijtig dat de Amerikanen daar nooit over nagedacht hebben, op het moment dat ze volop de NSA lieten spioneren in Europa.
Blijkbaar hebben die een mentaliteit van: wij hebben het absolute recht om via spionage alles te weten van Europa. We hoeven ons daarvoor dan ook niet te excuseren, als dit aan het licht komt. Als Europa dan meer wil weten over die spionage via Snowden, dan bedreigen we die Europeaantjes, want het kan natuurlijk niet dat de Europeanen nog maar één geheim van ons te weten komen.
Van narcisten en asocialen gesproken... Een combinatie die toevallig ook omschreven kan worden als psychopaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.