image

Vingerafdrukloze ID-kaart krijgt groen licht Eerste Kamer

dinsdag 17 december 2013, 14:52 door Redactie, 8 reacties

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel aangenomen voor een identiteitskaart zonder vingerafdrukken. Voor het paspoort zijn in plaats van vier voortaan twee vingerafdrukken verplicht, maar die worden niet meer in de reisdocumentenadministratie opgeslagen.

Het wetsvoorstel voor de wijziging van de Paspoortwet werd op dinsdag 24 september al door de Tweede Kamer aangenomen. De vingerafdrukloze ID-kaart is vooral goed nieuws voor gewetensbezwaarden, die om principiële redenen geen vingerafdrukken bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart willen afgeven. Doordat deze mensen niet over een geldig legitimatiebewijs beschikken lopen ze tegen allerlei problemen aan.

Eerder vond de Nationale ombudsman ook al dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken met een tijdelijke oplossing moest komen. De minister liet destijds weten dat de vingerafdrukloze identiteitskaart zo snel beschikbaar zou kunnen zijn, dat tijdelijke oplossingen niet nodig waren. Wanneer de identiteitskaart zonder vingerafdrukken echter verkrijgbaar zal zijn is nog steeds onbekend, zo meldt Privacy Barometer.

De minister stelde eerder dat er geen technische belemmeringen zijn. De identiteitskaart zonder vingerafdrukken is geen officieel reisdocument, maar in de Europese Unie kan er mee gereisd worden en met de kaart kan men zich identificeren om bijvoorbeeld te kunnen stemmen.

Paspoort

Wie straks een paspoort aanvraagt moet nog steeds zijn of haar vingerafdrukken afgeven. Het zijn er in plaats van vier nu twee geworden. De vingerafdrukken worden gedurende het aanvraagproces bewaard en vervolgens op de chip in het paspoort opgeslagen. Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd. De eerder opgeslagen vingerafdrukken voor zowel paspoort als identiteitskaart zouden volgens Plasterk inmiddels vernietigd zijn.

Reacties (8)
17-12-2013, 15:16 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-12-2013, 15:25
[Verwijderd]
17-12-2013, 16:27 door Anoniem
"Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd. "

Maar verder blijven ze natuurlijk wel centraal opgeslagen en beschikbaar voor wanneer het een keer handig zo uitkomt ...
17-12-2013, 17:39 door Anoniem
Door Peter V.: Ik kan mij voorstellen dat de mensen in het land al die jaren zich door de politiek belogen voelen.
Belogen is een klein woord voor wat de politiek gepresteerd heeft de laatste jaren, wellicht decennia. En niet alleen de politiek. Ook bijvoorbeeld de rechterlijke macht, met als schrijnend voorbeeld de "afhandeling" van een hele serie rechtszaken tegen die vingerafdrukken. Kijk goed en zie welk een oneigenlijke argumenten landsadvocaat en rechters tevoorschijn weten te toveren, tot en met het inzetten van wetgeving tegen burgers die bedoeld was voor het beschermen van burger tegen overheid aan toe.

Ik zie dit bericht vooralsnog dan ook niet als positief, geen enkele reden toe. Nog een paar puntjes ongeloofwaardigheid:

Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd.
Dit bleek ook al een keertje eerder niet waar. Waarom zou het nu dan wel waar zijn?

De eerder opgeslagen vingerafdrukken voor zowel paspoort als identiteitskaart zouden volgens Plasterk inmiddels vernietigd zijn.
We hebben niet meer dan het woord van een politicus hiervoor. We weten onderhand allemaal wat dat waard is, bovenover de al bestaande clichees.

Blijft staan dat:
- Er nog steeds een chip in zowel paspoort als identiteitskaart blijft zitten. Krijg je nog steeds geen keuze in.
- Je nog steeds vingerafdrukken moet afstaan voor je paspoort. Terwijl dat dus zelf toegegeven nutteloos is.
- Je dus nog steeds niet uit deze kansenzone weg-met-onsistan wegkomt.
- Je nog steeds overal je pasje bij je moet hebben. Alsof je huisdeur een landsgrens is.
- en zo verder.

Opgesomd: Dit is een veel te kleine, veel te late handreiking. Het is een zoethoudertje, nog net geen helemaal dode mus.

De overheid wordt door dit minieme gebaar niet geloofwaardiger. Veeleer maakt het duidelijk dat ze nog heel erg veel vergooid vertrouwen terug moet winnen en dat ze geen idee heeft hoe, laat staan dat ze enige daadkracht tentoonspreidt.
17-12-2013, 17:54 door Anoniem
Ja,ja moet ik geloven,tegenwoordig kan je de overheid helemaal niet meer vertrouwen.
Ik weet wel zeker dat toch stiekem die vingerafdrukken nog langer worden bewaard,dan alleen bij het aanvraagproces van een paspoort.
De burger wordt maar ten domme gehouden.
17-12-2013, 20:59 door Anoniem
Nu de oorlogsgeneratie (WOII) langzaam uitsterft en de ervaringsdeskundigen het land der levenden gaan verlaten is men op de proppen gekomen met een id-bewijs, inclusief vingerafdrukken. Dat lugubere ding had er nooit mogen komen want we konden 60 jaar zonder. Het eerste id-bewijs werd omstreeks 1942 ingevoerd en had dezelfde voorwaarden, n.l. vanaf 14 jaar én met vingerafdrukken. Toen was het de bezetter, wie is het nu?
17-12-2013, 21:54 door Anoniem
Na uitgifte van het paspoort worden de vingerafdrukken bij de gemeente weer vernietigd.

Uiteraard, want bij de gemeente is de vingerafdruk helemaal niet nodig, de vingerafdruk wordt op 'n centrale lokatie in nederland op het nieuwe paspoort-gezet, dus die vingerafdruk staat tegen de tijd dat het paspoort uitgegeven is al in 'n centrale database...

Van de site van een gemeentehuis:
Om veiligheidsredenen wordt uw paspoort centraal in Nederland gemaakt.
Dit betekent dat uw paspoort niet meteen meegenomen kan worden.
18-12-2013, 18:08 door Anoniem
Wel, het blijft een Mechelse processie natuurlijk, zeker als het om de eeuwige kwakzalverij met vingerafdrukken gaat.

Maar ik vind het wel een klein lichtpuntje dat althans nog op een klein puntje succesvol de weg terug is gewezen. Hoe zwaar ook, hoe weinig en hoe laat ook. Deze kaart zal eindelijk een hoognodig herstel van de kwaliteit van leven betekenen van diegenen die principieel niet gokken, ook niet met vingerafdrukken. Zij worden echter nog steeds gestraft met achterstelling omdat zij niet aan een Russische Roulette meedoen. Reden te meer om door te gaan met de spreekwoordelijke strijd.
24-12-2013, 21:30 door Anoniem
De PvdA had het al voor elkaar gekregen om het in de 1e kamer nog twee weken langer te rekken. En nu gaat een PvdA minister de uitvoer zolang mogelijk uitstellen om nog zoveel mogelijk vingerafdrukken te verzamelen. Een ID werd mij deze week gewoon geweigerd op het gemeentehuis.

Voor mij komt de kaart waarschijnlijk te laat, en kan ik op de valreep (dankzij de vertraginstechnieken) alsnog naar mijn nieuwe woning fluiten. Zonder geldige ID krijg ik geen huurcontract. Lekkere volksvertegenwoordigers hebben wij zeg!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.