image

Populaire Chrome-extensie verwijdert "malware-script"

donderdag 19 december 2013, 13:40 door Redactie, 0 reacties

Een populaire extensie voor Google Chrome heeft een update uitgebracht nadat gebruikers een script in de software hadden ontdekt dat gegevens zou stelen, maar volgens de ontwikkelaar is er niets aan de hand. Het gaat om HoverZoom voor Chrome, een uitbreiding die thumbnails op websites vergroot.

Op Reddit kreeg de extensie een golf van kritiek te verduren nadat een gebruiker in HoverZoom een script had ontdekt dat bankgegevens en wachtwoorden zou doorsturen. Er werd gesteld dat de extensie malware bevatte, waardoor veel gebruikers een negatieve score aan de extensie in de Chrome Webstore gaven.

Marketing

De ontwikkelaar laat in een verklaring weten dat het niet om malware gaat. Het toegevoegde script zou van een marketingbedrijf afkomstig zijn. Dat gebruikt het script om volledig anonieme gegevens te verzamelen die het voor marketingdoeleinden gebruikt. "Dit is tegenwoordig een geaccepteerde werkwijze voor internetsoftware. Veel producten en bedrijven gebruiken dit systeem om geld te verdienen", aldus de ontwikkelaar.

Die stelt dat de extensie dan ook geen wachtwoorden of andere gegevens buitmaakte. Vanwege alle kritiek heeft hij echter besloten een nieuwe versie (4.28) uit te brengen waarin het script is verwijderd. Daarnaast is er een optie toegevoegd waar gebruikers het verzamelen van gegevens kunnen uitschakelen.

"Ik heb dingen niet altijd op de slimste manieren gedaan, misschien heb ik de gevoelens van sommige gebruikers gekwetst en dat spijt me, maar ik heb niets gedaan waardoor je privégegevens risico hebben gelopen", aldus de ontwikkelaar.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.