image

Toezichthouder: geen NSA-achtige praktijken bij AIVD

vrijdag 20 december 2013, 10:50 door Redactie, 12 reacties

Bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vinden geen 'NSA-achtige praktijken' plaats, zo laat Bert van Delden weten, vertrekkend voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Tegenover De Persdienst vertelt Van Delden dat er jaarlijks 'enkele honderden' mensen het onderwerp van onderzoek zijn. De toezichthouder stelt dat de inlichtingendiensten met de roep om meer openheid worstelen. "Enerzijds willen ze ongeruste burgers niet onnodig angst aanjagen maar anderzijds willen ze de kwaadwillenden niet te veel geruststellen."

Volgens Van Delden helpt het om mensen die iets van plan zijn af te schrikken door te laten lijken dat de AIVD alles kan volgen. Inlichtingenexpert Roger Vleugels noemt het aantal van 'enkele honderden' laag. Hij stelt dat het getal eerder tussen de 1.000 en 2.000 ligt. Die komen weer uit een grotere groep van mensen die de AIVD observeert. Als alle categorieen worden meegeteld, zoals bijvoorbeeld veiligheidsonderzoeken, dan zou de AIVD jaarlijks tienduizenden mensen volgen.

Praktijken

Naar aanleiding van de onthullingen over de NSA werkt de CTIVD aan een rapport over de werkwijze van de geheime diensten. Volgens Van Delden valt het hier echt wel mee. "Verwacht hier geen NSA-achtige praktijken", zo laat hij weten. Het functioneren van de CTIVD zelf ligt echter ook onder vuur. Onlangs werd het nog als schoothondje van de inlichtingendiensten bestempeld, omdat het zich niet als toezichthouder zou gedragen.

Reacties (12)
20-12-2013, 10:56 door User2048
Als alle categorieen worden meegeteld, zoals bijvoorbeeld veiligheidsonderzoeken, dan zou de AIVD jaarlijks tienduizenden mensen volgen.
Een veiligheidsonderzoek is iets totaal anders dan "mensen volgen". Dit is alsof je zegt: "Er zijn bij de groenteboer 200 appels, maar als we de preien en tomaten meetellen, dan zijn het er misschien wel 500."
20-12-2013, 10:58 door john west
Dat zegt :

Bert van Delden weten, vertrekkend voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)

Lekker onpartijdig,hoe geloofwaardig is dit ?
20-12-2013, 11:19 door Anoniem
Nou,ik weet niet of ik dat moet geloven.
Geheime diensten doen altijd wel schijnheilig?.
Overheden zijn gewoon niet te vertrouwen in principe.
20-12-2013, 12:40 door schele
Tja, als je dat vóór Snowden aan de Amerikaanse toezichthouders had gevraagd hadden die dat ook gezegd.
20-12-2013, 13:10 door Anoniem
jaarlijks 'enkele honderden' mensen het onderwerp van onderzoek zijn.

hoeft niet te conflicteren met

Hij stelt dat het getal eerder tussen de 1.000 en 2.000 ligt. Die komen weer uit een grotere groep van mensen die de AIVD observeert.

Het ligt er aan hoevel stappen verwijderd van een persoon in onderzoek men gaat kijken. Als een verdacht persoon een pakje bij bol.com bestelt, komen er gelijk vele duizenden mensen op de onderzoekslijst te staan. Misschien dat men bol.com filtert, maar de pizza boer, gerund door een Libier, op de hoek van de straat is natuurlijk wel verdacht bij de AIVD. Evenals iedereen die daar pizza's koopt.

Als gezegd wordt dat er maar 100 mensen onderzocht wordt, kun je hier niets over zeggen als niet aangegeven wordt hoeveel stappen men neemt om contacten te onderzoeken. Na 5 stappen heb je volgens mij al 95% van de Nederlanders in onderzoek.

Peter
20-12-2013, 13:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-12-2013, 13:22
[Verwijderd]
20-12-2013, 14:15 door linuxpro
Nee, ontkennen zelf data binnen te harken op grote schaal en vervolgens met het vingertje naar KPN wijzen. Dat is wel erg kind-achtig (da's net zoiets als Face-achtigs) Wat een malloten daar en die denken serieus dat we dit soort kul voor lief nemen? Zelfs mijn pa van achter in de 70 moet hier hartelijk om lachen.

Doet mij denken aan: "De AIVD werkt in lijn met toekomstige wetgeving" ...
20-12-2013, 14:25 door Anoniem
Even voor de goede orde: Van Delden, voorzitter van de ouwe jongensclub die nominaal toezicht moet houden op AIVD en MIVD, is degene die alvast-wetsovertredingen en vooruitlopen op toch wel te verwachten privacyoprekkingen van AIVD en MIVD goedpraat. Habitueel, zo te zien. Kennelijk is dit het moderne toezichthouden.
20-12-2013, 14:30 door Ignitem
De waarheid is dat alle metadata via de wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens worden opgeslagen. Het is volstrekt onbekend hoe vaak de AIVD deze gegevens heeft opgevraagd. Wel is bekend dat de AIVD graag datakabels onbeperkt wil aftappen.

Wij moeten Bert van Delden en de CTIVD dan ook volledig op zijn blauwe ogen geloven, terwijl de AIVD inmiddels wel alle middelen voor een volledige politiestaat in handen heeft.
20-12-2013, 15:37 door Goeroeboeroe
Ik vermoed dat Van Delden de omgekeerde fout heeft gemaakt als de Amsterdamse Belastingdienst: waar een punt staat in de duizendtallen, heeft hij een komma gelezen... Of hij dat expres heeft gedaan of dat hij 'n betere opticien nodig heeft, laat ik in het midden.
20-12-2013, 16:22 door Anoniem
AIVD verzameld zo veel mogelijk gegevens van personen. Ze staan boven de wet en houden niet aan regels en wetten. Er word niets aan informatie weggegooid.
20-12-2013, 22:21 door spatieman
wat zijn dat toch voor een vreemde pixels in mijn scherm, zou de AIVD mee het kijken zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.