image

Meesterbrein mega-botnet krijgt bijna 5 jaar cel

dinsdag 24 december 2013, 15:25 door Redactie, 2 reacties

Een 27-jarige man uit Slovenië is veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 5 jaar omdat hij het meesterbrein achter het Mariposa-botnet was, één van de grootste botnets in de geschiedenis dat in 2010 werd uitgeschakeld. Mariposa zou in totaal 13 miljoen computers hebben geïnfecteerd.

De besmette computers werden gebruikt voor het stelen van creditcardgegevens en inloggegevens voor internetbankieren, maar ook het uitvoeren van DDoS-aanvallen behoorde tot de mogelijkheden. Geïnfecteerde machines werden bij meer dan de helft van de Fortune 100 bedrijven en meer dan 40 grote banken aangetroffen, aldus onderzoekers. In Nederland zou de malware 25.000 computers hebben geïnfecteerd.

Arrestaties

Bij de ontmanteling van het netwerk, dat voor het eerst in december 2008 verscheen, werden in 2010 drie bendeleiders door de Spaanse politie gearresteerd. Vijf maanden later werd in Slovenië Matjaz Skorjanc aangehouden. Volgens de aanklagers had de voormalige medicijnenstudent de code voor het botnet geschreven. Daarnaast werd hij beschuldigd van witwassen en het helpen van anderen bij het plegen van misdrijven.

Naast de gevangenisstraf van 58 maanden moet Skorjanc ook een boete van 3.000 euro betalen en zijn auto en appartement opgeven dat hij met geld van een Spaans misdaadsyndicaat gekocht zou hebben. De advocaat van Skorjanc heeft laten weten dat zijn client in hoger beroep gaat.

Reacties (2)
24-12-2013, 23:25 door Anoniem
Geïnfecteerde machines werden bij meer dan 40 grote banken aangetroffen, aldus onderzoekers.

Zouden ze hun zaken nu al op orde hebben, of moet alleen de internet bankier eindgebruiker aantoonbaar alles in orde hebben?
25-12-2013, 21:24 door Anoniem
"De advocaat van Skorjanc heeft laten weten dat zijn client in hoger beroep gaat."

Ik hoop dat in hoger beroep de straf hoger zal uitvallen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.