image

Aangifte computervredebreuk na 'politievirus'

donderdag 26 juli 2012, 10:30 door Redactie, 4 reacties

Een 13-jarige jongen uit Emmen heeft aangifte gedaan bij de politie van computervredebreuk nadat zijn computer met malware geïnfecteerd was geraakt. Op zijn computer verscheen een melding welke afkomstig leek te zijn van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). In deze melding stond dat het KLPD kinderporno op de computer had aangetroffen en dat deze daarom vergrendeld was. Dit probleem kon alleen worden verholpen door een paysafecard te kopen.

Nadat de tiener dit geld had betaald bleek ook dat er een virus op de computer zat. Volgens het politiekorps Drenthe heeft het inmiddels meerdere aangiften over deze ransomware ontvangen. "De politie waarschuwt voor dit soort praktijken. Het KLPD heeft eerder dit jaar in een mediabericht laten weten computergebruikers nooit op deze manier te benaderen."

Reacties (4)
26-07-2012, 11:19 door Anoniem
Hij moet toch wat op zijn kerfstok hebben als ie zo in paniek raakte dat ie ging betalen?
26-07-2012, 12:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-07-2012, 21:37 door swake
De politie waarschuwt voor dit soort praktijken. Het KLPD heeft eerder dit jaar in een mediabericht laten weten computergebruikers nooit op deze manier te benaderen."

Jammer dat men de computergebruikers niet adviseert hoe dit soort praktijken kunnen voorkomen worden. Hou je OS en al je geïnstalleerde software Up to date, en dan loopt men het risico niet met dit soort virus besmet te raken.
08-08-2012, 15:34 door Anoniem
@swake
je loopt nog steeds risico op zulke besmettingen al je alle up to date houdt.

Er is altijd EERST het virus en pas daarna wordt er gezocht naar een oplossing. Pas als er een oplossing is gevonden komt de update beschikbaar van antivirus en/of de software.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.